Romania, o invalmaseala politica balcanica - Financial Times

Luni, 13 August 2012, ora 09:00
5647 citiri
Romania, o invalmaseala politica balcanica - Financial Times
Foto: Financial Times

Batalia politica de la Bucuresti a relansat dezbaterea asupra oportunitatii extinderii Uniunii Europene si a subliniat puterea inca existenta a fostei elite comuniste.

Intr-o ampla analiza asupra situatiei din Romania, care porneste de la momentul tentativei de sinucidere a lui Adrian Nastase, Financial Times subliniaza ca exista posibilitatea ca tara noastra sa aiba parte, in urmatorii doi ani, de "o coabitare politica turbulenta".

In seara zilei de 20 iunie, politia a ajuns in vila eleganta a lui Adrian Nastase sa-l ia la puscarie, aminteste jurnalistul de la FT.

Fostul premier a cerut voie sa-si ia niste carti din biblioteca si, ajuns acolo, a luat un pistol si l-a intreptat spre propriul cap. Un politist a intervenit rapid, iar Nastase s-a impuscat in gat. Imaginile cu un politician intins pe targa, la gat cu un fular Burberry, au facut inconjurul lumii.

Adrian Nastase a devenit primul premier dupa caderea comunismului condamnat la inchisoare pentru coruptie. A fost un semnal ce arata foarte clar ca nici chiar politicienii de rang inalt nu sunt deasupra legii.

Pe de alta parte, insa, sustinatorii sai l-au acuzat pe presedintele Traian Basescu de faptul ca sentinta ar fi fost motivata politic.

Victor Ponta, tanarul social democrat ce ocupa functia de prim ministru, care a spus despre Nastase ca i-a fost mentor, a fost primul sau vizitator la spital. "Ma intreb daca dl Basescu este fericit acum", a acuzat Ponta.

Razboi perpetuu intre presedinte si Guvern

De fapt, caderea lui Adrian Nastase a survenit pe fondul unor tensiuni dintre alianta de centru-stanga a lui Ponta si presedinte. Premierul si-a petrecut o gramada de timp luptand cu acuzatii de plagiat, acuzandu-l pe Basescu ca a orchestrat scandalul.

In cateva zile, Victor Ponta si partenerul sau de coalitie, liberalul Crin Antonescu, au lansat un razboi total impotriva presedintelui, care a aruncat populatia intr-o criza profunda.

Cei doi au pus la cale un referendum in urma caruia Traian Basescu ar fi fost destituit. Referendumul a fost organizat in conformitate cu Constitutia, dar regulile au fost incalcate grav, pe parcurs. Au fost emise legi pentru a limita puterile Curtii Constitutionale si pentru a fi schimbate regulile referendumului, au fost inlocuiti oficiali aflati in pozitii cheie, mai arata Financial Times.

Financial Times: Judecatorii, prinsi in mijlocul luptei pentru putere in Romania

Tabara presedintelui a numit aceste actiuni "lovitura de stat". Investitorii, temandu-se ca lupta politica ar putea afecta stabilitatea fiscala, s-au speriat si au trimis moneda nationala la pamant, aminteste publicatia citata.

La 29 iulie, la referendum, 87 la suta dintre romani au votat pentru plecarea lui Basescu, dar presedintele a cerut sustinatorilor sai sa boicoteze votul. Acum, Guvernul si Curtea Constitutionala se chinuie sa dovedeasca faptul ca prezenta oficiala la urne de 46 la suta este mai mare decat procentul de 50 la suta plus unu, prevazut in lege, sustine Financial Times.

O decizie este asteptata la 31 august, dar pana atunci sistemul politic romanesc este in deriva.

Lupta impotriva coruptiei, legatura dintre politica si bani

Criza din Romania, care are loc dupa derapajele premierului ungar Viktor Orban cu privire la instituirea unei noi ordini constitutionale, releva cum "unele state din blocul estic continua sa se lupte cu demonii din perioada comunista", este de parere Neil Buckley, autorul analizei din Financial Times.

Acesta mai "arata ca adoptarea a mii de pagini de legi UE nu poate transforma culturi politice peste noapte si ca progrese democratice obtinute cu greu pot aluneca inapoi".

Criza politica din tara noastra a relansat dezbaterea legata de decizia UE de a admite Romania si Bulgaria in UE, in 2007, in ciuda faptului ca reformele din aceste state erau cu mult in urma altor tari foste comuniste.

Financial Times: Cresterea leului nu va rezista

Insa desi unele mecanisme "mandatate de UE" au inceput sa functioneze cu intarziere in Romania, in special in lupta impotriva coruptiei, "se pare ca, in mod paradoxal, ele au contribuit la declansarea disputei politice" actuale, scrie Buckley.

Citand opinia unor analisti, el argumenteaza ca aceste progrese arata ca "lupta impotriva coruptiei vizeaza legatura dintre politica si bani, care a caracterizat perioada postcomunista, mai ales in Balcani".

Actualul conflict politic din Romania poate fi asemanat cu alte confruntari din Europa, intre un presedinte care sustine austeritatea si un Guvern care afirma ca vrea sa creeze locuri de munca si sa determine cresterea economica.

"Ceea ce ii individualizeaza insa pe romani este ca toata aceasta lupta are loc in contextul unei culturi politice nearticulate si a unei Constitutii depasite, care defineste responsabilitatile politice prea vag", mai subliniaza analistul FT.

Viitorul nu este deloc sigur

"Viitorul nu este deloc sigur", indiferent daca CCR valideaza sau nu referendumul de demitere a lui Traian Basescu din functia de presedinte. In opinia lui Buckley, Romania s-ar putea confrunta cu doi ani de coabitare turbulenta, in cazul in care actuala coalitie va castiga alegerile din noiembrie.

Crin Antonescu: Financial Times vorbeste din auzite

Alternativa ar fi un presedinte din cadrul coalitiei la putere care, se tem unii, ar putea slabi activitatea institutiilor statului ce lupta impotriva coruptiei, desi Guvernul neaga acest lucru.

In plus, criza politica va alimenta si mai mult dezgustul populatiei fata de elita politica, perceputa ca fiind mai interesata de lupta decat de solutionarea problemelor. In opinia unor romani, ar fi necesara o reinnoire a sistemului politic, prin aparitia de noi partide.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#criza politica Financial Times, #Romania presa straina, #criza politica Romania presa straina , #Traian Basescu