Se tulbura apele in politica romaneasca (Opinii)

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 14:08
4050 citiri
Se tulbura apele in politica romaneasca (Opinii)

Daca te iei dupa Constitutia Romaniei, lucrurile ar trebui sa fie clare: Parlamentul face legile, Executivul le pune in aplicare, iar Justitia verifica daca le aplica bine sau nu.

La randul sau, Executivul, din care face parte si presedintele, constituie Puterea, sprijinita in Parlament de o majoritate. Cei ce nu o sprijina constituie Opozitia.

Ei bine, dupa pierderea guvernarii de catre coalitia condusa de PDL (ARD) in mai 2012, presedintele s-a erijat in purtatorul de stindard al Opozitiei, desi Constitutia il obliga la neutralitate in relatia cu partidele. Din acel moment, conceptele traditionale de Putere si Opozitie au fost si sunt in continuare adanc tulburate. Cui foloseste? In niciun caz bunei guvernari, cu atat mai putin cetatenilor.

Un Executiv si doi capi

Pierderea puterii a fost consfintita prin alegerile locale si parlamentare din 2012, iar statu-quo-ul de opozant al puterii al lui Traian Basescu a fost legalizat prin asa-numitul Pact de coabitare.

Practic, principalii lideri ai momentului au cazut de acord ca Executivul poate functiona cu doua viteze si cu doi centri de comanda, unul al Puterii executive propriu-zise si altul Opozitiei prezidentiale.

Confuzia intre Putere si Opozitie a fost abil intretinuta de o parte sau alta a presei: ca si politicienii, mass-media sunt constiente ca situarea alaturi de Opozitie le ofera sansa unei libertati sporite, iar de aici pana la crearea unei mode, a unui trend nu a fost decat un pas. A se mai adauga frica tuturor de a scadea in preferintele publicului si ale electoratului, ceea ce in genere se intampla oricaror formatiuni sau lideri aflati la guvernare.

O guvernare riscanta

Din pacate, atitudinea presedintelui fata de Executiv si Parlament i-a adus numai necazuri: doua suspendari, scaderea credibilitatii pana la cota de avarie, pierderea sprijinului din partea fostului partid de guvernamant, un anume gen de ostilitate a unei bune parti a presei si a televiziunilor, climatul de permanenta confruntare, dificultati in elaborarea unor politici publice...

In plus, situarea presedintelui in fruntea Opozitiei a dus la slabirea Executivului prin stabilirea a doi poli de putere, ceea ce Constitutiile oricaror state, cu democratie mai mult ori mai putin avansate, incearca prin toate mijloacele sa evite.

Astfel de scindari au dat nastere unor conflicte si chiar razboaie interne, au dus la segregari teritoriale si este posibil ca momentul ales de autonomistii maghiari pentru realizarea in perspectiva a visului Ungariei Mari sa nu fie strain de realitatea de la varful Puterii.

Crin se alatura Opozitiei

Macar ca nu se poate vorbi de vreun avantaj din aceasta strategie opozitionista a presedintelui Traian Basescu, in afara celui de a se afla mereu in centrul atentiei publice, recent, s-a declarat in opozitie si presedintele Senatului, Crin Antonescu, iar daca tendintele actuale se pastreaza, vom asista in continuare la o aglomerare fara precedent in lumea democratica a culoarului celor ce se opun Puterii.

Partea interesanta abia de aici incepe: opozitia celui de-al doilea om in stat, Crin Antonescu, nu este la adresa Executivului, sustinut in Parlament de USL, al carui copresedinte este, ci doar a unei parti a Executivului, aceea constituita de presedintele Traian Basescu.

Abia acum se vede democratia originala

A se mai observa ca, desi majoritatea sustinatoare a Guvernului Ponta se apropie de 75%, despre Putere se vorbeste abia in soapta, cu o anume sfiala ori fereala. Pe de alta parte, insasi Opozitia se afla in aceeasi tulburare: daca il sustine pe presedinte, inseamna ca sustine Executivul si nicaieri in lume acesta nu se poate afla in Opozitie.

Daca dupa presedintele Senatului, si acela al Camerei Deputatilor se va declara in Opozitie, e clar ca Puterea va fi reprezentata doar de Guvernul Ponta. Or asemenea perspectiva nu s-a mai intalnit niciunde.

In aceste conditii de tulburare adanca a mentalului colectiv, mult ramas in urma din pricina hiatusului unei jumatati de veac comunist dar si a lipsei de preocupare pentru educatia civica a adultilor, este clar ca limpezirea ideologica a partidelor din esichierul national e o himera tot mai indepartata. La fel cum posibilitatea coagularii fortelor de dreapta intr-o noua formatiune politica se poate amana pana la incheierea mandatului presedintelui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Opozitie Putere Traian Basescu, #parlament Putere Opozitie , #Traian Basescu