Statul Ponta contra statul Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 27 Iulie 2013, ora 23:56
5464 citiri
Statul Ponta contra statul Basescu (Opinii)

CFR Marfa a dus pe culmile absurdului pactul de coabitare dintre Victor Ponta si Traian Basescu. Pentru o scurta perioada, presedintele a lasat sa se inteleaga ca Romania ar putea fi condusa doar de catre Guvern. Era perioada in care il lauda pe Ponta si tara paruse a intra in zodia normalului.

Iluzia a durat cat o ploaie de vara, pentru ca Traian Basescu si-a amintit de puterea uriasa pe care a avut-o pana de curand si a pornit un razboi de recucerire: si a puterii, si a poporului.

In democratiile din Vest, incercate in timp si verificate in perioade extreme, un stat isi poate permite luxul de a lasa doua sau mai multe centre de putere sa creasca in mod identic, controlandu-se unul pe altul: guvern - parlament - presedintie. In SUA mecanismul de "check and balance" al puterilor statului are rolul de a asigura tocmai faptul ca nimeni nu va concentra prea multa putere. Prin acest "check and balance" toti se tin sub control de ceilalti si fiecare de tentatia de a controlul tot jocul.

In Romania, pana si mimarea unui "check and balance" intre Guvern si Presedintie s-a dovedit a fi imposibila, ciocnirea celor doi centri de putere producand de fiecare data pagube considerabile. In jurul acestor doi centri de putere ai statului s-au dus majoritatea bataliilor, iar odata cu sosirea lui Traian Basescu la Cotroceni balanta s-a dat peste cap definitiv. Premierii care nu s-au facut ascultatori sau nu s-au lasat ghidati si controlati de la Cotroceni au sfarsit intr-un razboi lung, absurd si fara sens cu presedintele.

Invatat de pe vapor sa detina controlul pana la ultimul om, lui Traian Basescu ii vine probabil greu sa se predea in fata lui Ponta. Iar in razboiul declansat de privatizarea CFR Marfa nu mai e vorba doar despre vagoane taiate si vandute la fier vechi, asa cum e mai mult decat bataia din jurul si din interiorul serviciilor de informatii. E in mod cat se poate de clar si o problema care tine de securitatea nationala. Si nu doar pentru ca a spus-o Traian Basescu de fiecare data cand a vorbit despre privatizarea societatii.

Ci pentru ca daca vanzarea pachetului majoritar de actiuni CFR Marfa va esua, consecintele pot fi atat de nefaste incat sa puna in mod real in pericol siguranta nationala. Din acest motiv, cand toti l-am auzit pe presedinte cum lansa acuzatii si intrebari de o gravitate extrema in legatura cu bonitatea lui Gruia Stoica, proprietarul GFR, compania care a castigat licitatia pentru preluarea a 51% din CFR Marfa ne-am intrebat care om responsabil ar mai duce privatizarea unei companii de o asemenea importanta mai departe?

Victor Ponta i-a intrat in joc si vrea sa il responsabilizeze si el la randul sau pe Traian Basescu, punandu-l sa isi demonstreze adevarul acuzatiilor. Pana la urma de unde ar fi putut avea presedintele astfel de informatii clasificate in legatura cu situatia conturilor lui Gruia, a eforturilor sale de a cauta sa se imprumute si, mai ales, in legatura cu posibilele sale intentii post privatizare - taiat vagoane si vandut la bucata? De unde din alta parte daca nu de la serviciile care se ocupa cu obtinerea unor astfel de informatii din piata libera?

Indiferent de sursa, presedintele are acum obligatia sa vorbeasca, pentru a nu lasa CFR Marfa sa ajunga la fier vechi. Altfel inseamna ca a stiut, a fost informat si nu a facut nimic. Ba a privit complice la distrugerea societatii. Razboiul pe care cele doua centre de putere din Romania il poarta pentru castigarea intregii puteri nu are insa nimic din eleganta si constitutionalitatea celebrului "check and balance" invocat mai sus. Dimpotriva. Este efectul costisitor al depasirii in permanenta a atributiilor constitutionale, rodul obsesiilor si pacatelor politicienilor.

Doar ca de aceasta data, atat Traian Basescu cat si Victor Ponta si-au ales prost de tot obiectul de joaca - CFR Marfa. Pentru ca in eventualitatea unui esec, amandoi risca sa fie scosi tapi ispasitori in egala masura. O perspectiva care ar trebui sa-i impinga spre o noua era a coabitarii. In fond, Romania e un stat prea slab si o democratie prea fragila pentru ca jocuri atat de complicate sa fie impinse la extrem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Traian Basescu Victor Ponta privatizare CFR , #Traian Basescu