De ce nu poate Basescu sa il desemneze pe Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 18:48
18036 citiri
De ce nu poate Basescu sa il desemneze pe Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

Exista cel putin 1001 motive pentru care presedintele ar putea si ar trebui sa nu il desemneze pe Victor Ponta prim ministru al Guvernului Romaniei.

Printre cele mai importante, in capul listei sta faptul ca actualul premier este un plagiator dovedit si care a recunoscut ca nici macar nu are o problema de ordin moral din moment ce crede ca "asa suntem noi, plagiatorii, mai votati..."

E suficienta aceasta logica de paznic de autobaza ca sa ne dam seama care sunt valorile si ce viziune are potentialul viitor premier asupra moralitatii si dreptatii sociale.

Asa cum in 2009 era nervos ca Mircea Geoana pierduse alegerile pentru ca "masina de furat a celorlalti a functionat mai bine", de aceasta data Victor Ponta e multumit ca utilajul lor a beneficiat cel mult de pe urma urii si fricii de Traian Basescu si PDL, iar multimea nu a mai tinut cont de porcariile ascunse in spatele siglei USL, votand orice mizerie ar fi fost aruncata la candidat.

Dupa rezultatul alegerilor, exista aproape o unanimitate de pareri in privinta unei noi desemnari a lui Victor Ponta de catre presedinte. Toata lumea, chiar si unii dintre membrii de la varful PDL, sustine ca un astfel de scor obtinut de USL sterge orice plagiat si face uitate toate gafele, carentele si prostiile lui Ponta.

Singurul argument invocat de mai toata lumea in apararea ideii lor fixe este ca insasi esenta democratiei sta in desemnarea lui Ponta. Ca si cum, daca Traian Basescu ar numi pe oricine altcineva din randul PSD, asta ar fi un gest tiranic si un atac la fundamentul statului de drept.

Cat despre valorile democratice ar fi corect ca toti sustinatorii lui Victor Ponta sa nu uite ca in nicio alta democratie adevarata din lume nu s-a mai auzit ca un plagiator dovedit sa ramana in functie, daramite sa aiba atata tupeu si nesimtire incat sa pretinda si o noua numire intr-o pozitie atat de inalta in stat.

Dar, dupa cum am vazut chiar din logica exhibata de premier, nimic nu mai conteaza atat timp cat poporul a reusit sa fie pacalit - nici chiar faptul ca Romania ar fi facuta de rusine in intreaga lume de un premier copiuta.

Pe de alta parte, Victor Ponta stie prea bine adevarul si simte imposibilitatea situatiei. Si tocmai pentru ca stie si simte atat de bine cat de anormala ar fi o noua desemnare, cat de slabe i-ar fi sansele intr-o tara normala, de aceea isi si atrage de partea sa aliante inutile si sustinatori profitori precum UDMR sau deja anexatii de la PP-DD, niste oi pierdute prin Parlament care au nevoie doar de un cioban care sa le stranga la un loc intr-o singura turma si sa le dea o directie.

Din aceeasi strategie de fortare a lucrurilor si violare a opiniei publice face parte si intoxicarea lansata cu tradatorul din PSD si aruncarea pe piata a numelui lui Mircea Geoana, vazut ca "alesul" lui Traian Basescu pentru a strange in jurul sau voturi si sa provoace dezbinare in PSD. O fantasmagorie pe cat de absurda, pe atat de ilara.

Insa adevarata problema se opreste, aproape ca intotdeauna, la Traian Basescu. El este prins intre doua imposibilitati. Primo - daca nu il desemneaza, alege aproape deliberat un razboi politic teribil si risca o criza de proportii nemaivazute.

Secundo - daca il desemneaza, inseamna ca astfel si-ar inghiti toate cuvintele de ocara pe care le-a tunat si fulgerat in ultimele iesiri la adresa lui Ponta. Ar insemna sa ne dea un premier "iresponsabil", un "mincinos", un "mitoman", un "plagiator" si pentru a doua oara un "copilot care face precum o maimutica".

Dincolo de faptul ca, prin desemnarea lui Ponta, Traian Basescu ar inghiti de buna voie porcul, presedintele si-ar lua adio si de la minimul respect al celor care, mai ales de acum incolo, trebuie sa considere Cotroceniul singura insula de unde se va mai putea face opozitie.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Traia Basescu numire Ponta premier, #desemnare premier PSD Basescu , #Traian Basescu