De ce se recunoaste Ponta invins in fata lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 23:51
10462 citiri
De ce se recunoaste Ponta invins in fata lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Daylife (Arhiva)

Intors de peste mari si tari, Victor Ponta a lamurit problema unei posibile viitoare noi suspendari a presedintelui - nu se va intampla!

Intrebat daca este de acord cu planul propus de Dan Voiculescu, premierul a recunoscut ca nu e o idee realizabila. O idee proasta trebuie sa fie sanctionata chiar daca asta te poate costa mai mult decat face. Si Ponta trebuie sa stie ca pentru refuzul de a merge alaturi de Dan Voiculescu va plati cu varf si indesat.

Insa nu sfidarea maretei meditatii voiculesciene despre o noua suspendare este lucrul cel mai important pe care l-a spus Victor Ponta la Antena 3, dupa revenirea din America de Sud, ci disponibilitatea de a colabora cu Traian Basescu.

Ba chiar mai mult, Ponta face pasi in spate si isi pleaca umil capul in fata presedintelui intors la Cotroceni. Nu in mod explicit, nu atat de vizibil cat sa socheze, dar se intelege totusi prea bine din modul in care isi reconfigureaza strategia politica din perioada urmatoare.

"Domnul Basescu va vrea probabil sa mearga la Bruxelles. Foarte bine, chiar o sa-l rog sa mearga la Bruxelles. O sa-l rog pe domnia sa sa mearga, pentru ca vorbim de faimosul cuvant coabitare si o sa-i propun: Domnule presedinte Basescu, cred ca e important ca dumneavoastra sa mergeti la Bruxelles si sa le spuneti oamenilor de acolo: Stimati colegi europeni, nu mai luati in serios ce am zis pana acuma, aia cu lovituri de stat, cu justitia... Gata, s-a rezolvat problema, m-am intors eu?" - Victor Ponta, Antena 3.

Pe langa umorul fortat si constipat din randurile de mai sus, rezulta destul de clar ca premierul si-a schimbat in totalitate tactica. Nu mai e dispus nici macar sa se ciondaneasca pe marginea reprezentarii la Bruxelles, problema care altfel a tinut vreo luna capul de afis al politicii noastre. Dar, si mai important, Victor Ponta isi recunoaste astfel enorma problema de credibilitate pe care o au, el si Guvernul sau, in acest moment in Europa.

Chiar daca este vorba de socialisti sau populari, se pare ca sentimentele colegilor de la Bruxelles sunt aproximativ aceleasi: neincredere.

Recunoscandu-si lipsa de incredere de care "se bucura" in randul liderilor europeni, Ponta apeleaza la Traian Basescu in cel mai umilitor chip cu putinta, ca si cum l-ar ruga pe batausul cartierului sa-i rezolve pe baietii care l-au trimis la plimbare si nu au vrut sa se joace cu el.

Renuntarea brusca la toate micile instapaniri peste care pusese mana Ponta se poate explica si prin declaratia lui Barosso, care a spus ca bulgarii au indeplinit toate conditiile de aderare la Schengen, iar portile le sunt deschise.

Probabil pe Victor Ponta nu il va tine mai mult de cateva zile noua strategie de "colaborare" cu dusmanul sau cel mai mare - Traian Basescu. Iar cand va simti ca deja a platit pretul si pierde procente importante, va renunta la orice deschidere, va decreta din nou ca Traian Basescu e Dracul si va promite poporului ca-l va alunga din nou de la Cotroceni.

Daca isi inchipuie si viseaza ca astfel va reusi, de fapt, sa ingroape definitiv scandalul legat de plagiatul care-i atarna ca un bolovan de gat, se insala in cel mai flagrant si evident mod.

Traian Basescu va avea grija ca tot ce nu poate repara sa puna in carca "loviturii de stat" data de USL, iar ceea ce se va intampla sa mearga bine la Bruxelles va fi exclusiv meritul presedintelui.

De altfel, recunoscand si ca cvorumul a fost impus la presiunile externe uriase, Victor Ponta admite implicit ca nu a stiut sa comunice cu Europa si sa explice realitatea din tara. Esuand in a lamuri Bruxelles-ul de ce parte este adevarul, retragerea lui Ponta din fata lui Basescu echivaleaza cu recunoasterea infrangerii.

Iar daca Ponta se ascunde in Palatul Victoria sperand ca lumea, Europa si colegii sai din Internationala Socialista vor uita de plagiatul din teza de doctorat si de esecul suspendarii, atunci isi poate pregati si momentul retragerii definitive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta invins Basescu, #Ponta pierde Basescu castiga, #Ponta coabitare Basescu, #Ponta Basescu Bruxelles , #Traian Basescu