Gugustiucul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 18:27
11040 citiri
Gugustiucul (Opinii)
Foto: Hepta.ro

"In Romania un biet propagandist a sarbatorit trei ani de la caderea unui guvern, caz unic in Europa democratica. Bietul de el nu s-a prins ca in aceeasi zi se celebrau peste 160 zile de cand pierduse alegerile prezidentiale pe mana lui, ca un gugustiuc", scria fostul presedinte Traian Basescu pe Facebook dupa ce Victor Ponta a aniversat cu fast trei ani de la caderea Guvernului MRU.

Potrivit DEX, gugustiuc inseamna "Specie de turturea de culoare cenusie-bruna pe spate si pe pantece, cu o dunga neagra pe gat; Epitet dat unei persoane naive, usor de inselat". Deci, in viziunea dlui Basescu, Victor Ponta nu a pierdut alegerile ca sanctiune pentru proasta guvernare, pentru proasta organizare a votarii in diaspora, pentru ca a atacat constant actul de justitie, pentru ca guvernul "cel mai cinstit" a furnizat un numar record de clienti DNA.

Nu, in viziunea ex-presedintelui, Victor Ponta a pierdut alegerile ca un fraier "pe mana lui", adica avand toate premisele sa le castige.

Mai mult, nu stiu cum va suna dvs. postarea fostului presedinte, insa mie imi arata si o doza de frustrare, de ciuda. Aceeasi pe care am simtit-o la pesedisti dupa ce Mircea Geoana a pierdut prezidentialele in 2009, desi avea si el toate premisele posibile sa le castige.

Recent, o sursa foarte importanta mi-a confirmat ca nu m-am inselat atunci cand am scris in campanie despre blatul Ponta - Udrea - Basescu, iar miza acestui blat ar fi fost tocmai o serie de imunitati penale pe care le vedem acum spulberate.

Eu va propun un scenariu de lucru, ipotetic desigur, SF daca vreti. Sa zicem ca un candidat care promitea dreptate pentru inculpati ajungea presedintele Romaniei. In noul guvern, un nou ministru al Justitiei, eventual unul cu o buna carte de vizita in relatia cu UE si Washington, ajunge, sa zicem, la concluzia ca se impune o reorganizare a institutiilor din zona judiciara pentru eficientizarea activitatii, desigur.

Si sa zicem, ipotetic desigur, ca una dintre masurile de eficientizare ar fi fost includerea DIICOT in DNA. MCV interzice doar acele modificari legislative care afecteaza lupta anticoruptie, dar un DNA mai mare, mai puternic, mai bine finantat, ar fi fost ceva bun, nu-i asa? Ideea nu e chiar noua. Era o intentie declarata a ministrului Chiuariu in 2007. Domnia sa spunea atunci ca "solutia ar fi sa avem un singur Parchet".

Acest nou DNA "dodolot" ar fi fost insa o noua structura, cu o noua lege de organizare, conforma cu noile competente sporite, si de aici, in mod inevitabil, o noua desemnare a conducerii.

Si atunci, nu-i asa, ar fi trebuit ales intre conducerile celor doua institutii comasate. In cazul nostru, absolut ipotetic, ar fi fost vorba de dna Bica si dna Kovesi. Pe cine sa alegi? Pentru cine credeti ca semna decretul "gugustiucul" daca ar fi fost "vultur" pe 16 noiembrie? Eu am o banuiala. Si nu cred ca dl Basescu, extrem de elogios si acum la adresa Alinei Bica, pe care voia sa o viziteze acasa dupa iesirea din arest, ar fi criticat o asemenea alegere.

Cu Tiberiu Nitu la Parchetul General si Alina Bica la noul DNA, ma gandesc ca toata lumea era fericita.

Dar "gugustiucul" a pierdut. Mi se pare insa ca nu se lasa. Surse independente una de alta mi-au confirmat ca scaunul dlui Cazanciuc se clatina tocmai pentru ca actualul ministru al Justitiei nu ar fi suficient de sever in relatia cu procurorii. Daca ma uit la felul in care insusi premierul povestea cum l-a chemat la raport pe dl Cazanciuc dupa ce DNA a cerut Senatului documente in cazul Sova, sunt inclinata sa cred ca nu e vorba doar despre zvonuri rau voitoare.

Si vazand la ce asalt este supusa in continuare zona anticoruptie, fie prin proiecte de modificare a legislatiei, fie prin declaratii amenintatoare si/sau decredibilizante, am sentimentul ca nici blatul nu s-a terminat odata cu infrangerea "gugustiucului".

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Victor Ponta Traian Basescu prezidentiale, #Ponta Basescu DNA , #Traian Basescu