Ma tem de ceea ce vine. Marea ruptura (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 23:45
10428 citiri
Ma tem de ceea ce vine. Marea ruptura (Opinii)

Niciodata in Romania campania electorala nu e usor de suportat. Pentru ca lipsesc dezbaterile serioase, cu argumente, despre proiect si viziuni si suntem asediati de o harmalaie fara rost si fara logica, despre nimic, pigmentata cu injurii si calomnii si bine garnisita cu pomeni de toate felurile.

Credeam ca 2009 ne-a aratat cam tot ce se poate despre violenta pe care o poate dezlantui la noi competitia pentru functia prezidentiala. Dar tare ma tem ca 2014 va fi mai rau. De ce?

Este suficient sa deschizi televizorul, sa iei cateva ziare, sa urmaresti cateva forumuri sau macar dezbaterile de pe Facebook, pentru a constata cat de grav s-a radicalizat discursul politic la toate nivelurile. Si nu in jurul unor idei, nu in jurul unor principii, ci in jurul unor oameni, mai exact a doi oameni - Victor Ponta si Traian Basescu.

Cei doi au acaparat practic complet scena politica si media cu un razboi pe viata si pe moarte, dar fara finalitate practica previzibila, cu discursuri adresate in principal propriilor nuclee dure de sustinatori care exulta la fiecare scatoalca aplicata adversarului. Si, excitate la maximum, taberele se incaiera si ele furibund pe unde apuca. Dubiul, nuanta, argumetul rational, au fost abolite. Nu avem decat alb imaculat sau negru taciune.

Traian Basescu este un zeu imaculat pentru adeptii lui, indiferent ce ar face. Afacerea Nana? O achizitie binevenita, un sacrificiu pe altarul agriculturii romanesti. Tafnele la adresa Uniunii Europene? Dovada de realism si demnitate. Proiectul unionist cu tuse revizioniste? Patriotism in stare pura. Reevaluarea lui Crin Antonescu? Viziune, domnule, viziune!

Ponta este un demon, indiferent de tema, chiar si atunci cand sustine proiecte initiate de Traian Basescu si de guvernele PDL, cum ar fi gazele de sist. Gazele lui Traian Basescu erau proiect national, gazele lui Victor Ponta vor distruge Romania. Niciun pret nu e prea mare, niciun principiu nu ramane in picioare daca trebuie sacrificat pe altarul demonizarii lui Victor Ponta.

In partea cealalta e fix la fel. Victor Ponta este o lumina, un gospodar destoinic, care infrunta odiosul regim Basescu. Victor Ponta nu greseste, nu umfla taxele, nu distruge economia, nu plagiaza, nu minte, nu incaleca justitia. Traian Basescu e vinovat pentru toate, chiar si pentru cele care inca nu s-au intamplat.

Nu mai e loc decat pentru adoratie/ura. Profunde si viscerale. Iar cel pe care il impinge pacatul sa intre intre tabere cu o indoiala, cu un rationament in afara acestei dihotomii ultime, trebuie sa indure bate grele si dintr-o parte si din cealalta. Este basist/pontist, vandut, ciminal, tradator etc.

Ca sa nu mai vorbim despre limbaj. El da masura inversunarii. Nu mai exista limita a insultei, nici intr-o parte nici in cealalta. Recurg la ea inclusiv oameni despre care ai pretentii de rafinament intelectual. Le cad victime chiar jurnalisti pana acum respectati, aplaudati si citati care comit teribilul delict de dubiu.

Efectele acestei radicalizari teribile a discursului politic si public are cateva efecte previzibile.

In primul rand, razboiul acesta teribil sufoca orice dezbatere si pune in umbra totala orice persoana in afara protagonistilor lui si temele impuse de ei. Va dau un exemplu: despre buget s-a vorbit infim si aproape numai din perspectiva accizei de 7 euro, care nici macar nu este aspectul cel mai grav. Aceasta uriasa diversiune ii convine teribil premierului. Nu numai in liniste se fura, ci si in harmalia asurzitoare.

In al doilea rand, dezlantuirea aceasta din care greu mai razbate altceva decat invectivele oboseste si mai tare un electorat si asa obosit. Nu numai ca in acest fel nu ai cum sa redestepti interesul pentru politica al celor demobilizati, ci demobilizezi si mai multi.

Practic, raman active numai nucleele dure, talibanii ambelor tabere. Se formeaza astfel un clivaj tacut, dar extrem de grav in societatea romaneasca, cu mult mai grav cel dintre taberele combatante.

Si daca el se va reflecta la votul de anul viitor, ma tem ca pentru prima data ne vom trezi cu un presedinte ales de o minoritate, nereprezentativ si nelegitim din punct de vedere politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu Victor Ponta sustinatori , #Traian Basescu