Noul plagiat de campanie al lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 16:05
9025 citiri
Noul plagiat de campanie al lui Ponta (Opinii)
Foto: victorponta.ro

Stiind cat de greu va atarna problema plagiatului din teza de doctorat in jocurile care se vor face dupa alegerile din 9 decembrie in legatura cu desemnarea viitorului premier al Romaniei, Victor Ponta nu se mai incurca in fineturi estetice si a preluat fara sa i se miste vreun muschi doua mari teme politice lansate in spatiul public de presedinte - revizuirea Constitutiei si reorganizarea teritorial administrativa a Romaniei.

Ironia maxima e ca in ambele cazuri USL si mai cu seama liderii ei au sarit ca arsi, cand Traian Basescu incerca sa le introduca din spatiul public pe agenda politica a principalelor partide aflate atunci in Opozitie.

Se intampla in urma cu doar un an, iar UDMR jucase atunci rolul hotarator pentru care regionalizarea nu a avut loc, in ciuda isteriilor lui Ponta si Antonescu. Astazi aflam ca aceeasi idee nu ar fi chiar atat de rea.

Insa chestiunea revizuirii Constitutiei capata valente comice in dubla ironie cu care o incarca Victor Ponta, cand o prezinta ca pe un punct bine stabilit in programul de guvernare al USL de dupa 9 decembrie. E suficient sa derulam doar cateva luni in urma ca sa ne amintim cum acelasi Victor Ponta, pe vremea cand inca nu era premier, rupea spectaculos scrisoarea primita de la Traian Basescu, in deschiderea Congresului PSD de la Romexpo.

Premier era inca Mihai Razvan Ungureanu, iar T. Basescu le facea in epistola o oferta celor doi lideri USL de nerefuzat: demisia sa din functia de presedinte in schimbul revizuirii Constitutiei, in special in pivinta Parlamentului unicameral si reducerea numarului de parlamentari si a perioadei mandatului de presedinte.

Circul pe care Victor Ponta a stiut sa il faca in fata acestei scrisori ramane inca neegalat si greu de intrecut.

Se jura atunci Ponta, dupa ruperea scrisorii in aplauzele si urarele publicului rosu, ca nu va discuta niciodata, nici el, nici partidul sau, cu Traian Basescu si nici nu vor colabora sub nicio forma. Doua luni aveau sa treaca, iar cei doi se felicitau reciproc la Palatul Cotroceni, jurandu-si din nou - de data asta - credinta.

Acum, in disperare de cauza si timp, premierul a preluat cu totul si toate subiectele politice pe care Traian Basescu le-a lansat in ultimii ani, teme cu o implicare profunda in viitorul Romaniei, pe care le-a prezentat drept simpli pasi in cadrul reformei USL de dupa guvernare.

Preluarea temelor politice ale lui Traian Basescu, modificate doar pe ici pe colo, in punctele neesentiale, reprezinta, mai ales intr-o astfel de perioada electorala, un plagiat aproape la fel de grav ca si cel din teza de doctorat, inca negat si ignorat de premier.

Insa Victor Ponta probabil ca multumeste cerului ca suspendarea din vara a presedintelui nu s-a finalizat cu demiterea sa si trimiterea marinarului pe mare.

Altfel, astazi nu ar mai fi avut cui sa se opuna de dragul de a se opune, nu ar mai fi avut ce dusman sa isi descopere si in spatele cui sa puna dezastrul unei tari intr-adevar distruse mai cu seama de oamenii plantati in functii de Traian Basescu.

Asta insa nu trebuie sa ne faca sa vedem ceea ce nu exista si ignoram ceea ce se vede si din spatiul cosmic: USL, ca si Ponta si Antonescu, isi trag ratiunea de a fi si au ca singur program politic injuratul lui Traian Basescu si promisiunea ca vor scapa Romania de el.

Sincer, e prea putin. Mai cu seama cand ceea ce anunti ca vei pune in locul sau sunt in realitate tocmai ideile sale. Exista desigur si diferente intre propunerile de revizuire a Constitutiei ale lui Traian Basescu si prioritatile lui Victor Ponta (USL) in privinta modificarii legii fundamentale a tarii.

In varianta lui Traian Basescu Parlamentul ar trebui redus pana la un rol aproape decorativ, pe cand in viziunea lui Ponta CCR isi pierde din influenta, in timp ce Parlamentul devine si mai puternic decat e in prezent.

Sunt doua viziuni diferite, una mai defectuoasa decat cealalta, ambele suferind insa de pacatul ca vor sa il distruga pe celalalt si sa il scoata definitiv din joc, desi insasi discursul sau are la baza elemente de plagiat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta propuneri modificare Constitutie, #Traian Basescu suspendare demitere, #Basescu Ponta constitutie reorganizare , #Traian Basescu