Nu coabitarea s-a sfarsit. Doar rabdarea lui Dan Voiculescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 11 Februarie 2013, ora 23:58
11307 citiri
Nu coabitarea s-a sfarsit. Doar rabdarea lui Dan Voiculescu (Opinii)
Foto: Arhiva

In actualul exercitiu financiar european, Romania a accesat doar 11% din fondurile europene puse la dispozitie.

Cea mai mica rata de absorbtie, pentru care oricum, in orice conditii economice, in cea mai prospera situatie, ar fi fost un motiv suficient pentru diminuarea fondurilor alocate pentru urmatorul exercitiu financiar.

Dar suntem departe de conditiile ideale, suntem in criza, iar bugetul european pentru perioada 2014-2020 a fost diminuat cu 34 de miliarde.

Si, totusi, in conditiile in care nu am cheltuit decat o suma infima din cea deja alocata, in conditiile in care tortul european este mai mic, Romania a primit cu 6 miliarde (18%) mai mult decat pentru exercitiul financiar actual.

Avem alocate aproape 40 de miliarde de euro, adica de 13 ori mai mult decat am reusit sa cheltuim pana acum. Cand noi de-abia ne atingem de bani, nici macar nu conteaza in termeni reali daca avem alocate 40 de miliarde sau 400 de miliarde.

Unde este esecul, ca eu nu-l vad nici cu lupa? E simplu. E pe cifre, nu pe efecte. Intai am avut tema exercitarii dreptului de veto pe buget, acum avem tema dezamagirii pentru ca am primit cu mult mai mult decat suma la care in mod obiectiv puteam spera.

Nu stiu daca este un succes al lui Traian Basescu sau o consecinta a faptului ca UE se opinteste cu mult mai tare decat noi insine sa ne vada iesiti din groapa.

Traian Basescu a refuzat sa semneze scrisoarea catre liderii UE privind accesul Romaniei in Schengen. Nu vad la ce ar fi folosit un asemenea demers.

Actuala Putere nu vrea sa admita ceea ce i s-a spus in fata - nu vom fi primiti decat dupa ce vor exista doua rapoarte MCV consecutive pozitive. Ultimele doua au fost foarte proaste si, cat timp vom avea ministri penali in Guvern, imunitati neridicate si presiuni asupra ANI, adica pana cand Guvernul nu respecta standardele europene si angajamentele asumate la intrarea in UE, proaste vor fi si celelalte.

Nu inlocuim rapoartele MCV cu scrisori inflacarate oricat am dori ca ele sa prevaleze si sa mascheze raportul MCV. Este aici un teribil infantilism.

Nu ma indoiesc ca cel putin Victor Ponta este constient de ambele aspecte dupa cate intalniri a avut cu presedintele CE. Stie bine ca ceea ce ii reproseaza lui Traian Basescu, si esecul la negocierile pentru bugetul UE si nesemnarea scrisorii, sunt petarde. Dar premierul avea nevoie acuta de o rasteala la Traian Basescu.

Avea nevoie pentru ca Dan Voiculescu nu mai suporta coabitarea presedinte-premier. A intrat in panica "tradarii", a "fraternizarii" si a pus Intactul pe Victor Ponta din ce in ce mai tocat si mai atacat zi de zi.

Victor Ponta avea nevoie sa dea o dovada certa de nefraternizare si loialitate fata de cel care l-a facut om. Si atunci a iesit la harta, convins fiind ca presedintele nu va reusi sa se abtina si nu va raspunde acuzatiilor pe un ton rezervat, fara a aluneca in stilistica acida care i-a jucat de atatea ori feste.

Si, pentru ca Traian Basescu a devenit previzibil, provocarea lui Victor Ponta a avut succes si iarasi am asistat la "o miuta" presedinte-premier, spre linistea lui Dan Voiculescu. In plus, daca discutam despre cat am primit, discutam mai putin despre motivele pentru care cheltuim atat de putin, adica un subiect deloc placut lui Victor Ponta.

Dar eu nu cred ca este mai mult decat o furtuna intr-un pahar cu apa. Deja Victor Ponta s-a grabit sa sublinieze ca nu are in vedere o noua suspendare si dupa o prima sarja cu acorduri rupte s-a repliat si a repus acordul la locul lui.

Premierul stie foarte bine ca aceasta coabitare nu este nici la latitudinea lui, nici a presedintelui. Ea este o solicitare a UE, satula de instabilitatea si poalele in cap de la Bucuresti.

Este si una dintre cheile bunavointei dovedite de CE fata de Romania la impartirea bugetului european. Pactul nu este intre cei doi actori de la Bucuresti, ci deasupra lor, ca o sabie a lui Damocles. Cade el, le cad si lor capetele.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Ponta Basescu coabitare, #contre Ponta Basescu, #interese Dan Voiculescu , #Traian Basescu
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
acum vin nerone , pestisorul de aur , siriana , iobagul .......
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Nu rabdarea i se apropie de sfarsit lui Voiculescu,