Nu va faceti ca nu stiti! (Opinii)

Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 09:16
6737 citiri
Nu va faceti ca nu stiti! (Opinii)
Foto: Libertatea

Liderii partidelor noastre si conducatorii unor institutii dau din colt in colt atunci cand justitiarii le aresteaza membrii sau subordonatii. Mai toti se fac a nu sti despre ce e vorba, iar cativa, in frunte cu prim-ministrul Victor Ponta, cred ca Justitia actioneaza la ordinul lui Traian Basescu.

Argumentele lor? De o buna bucata de vreme sunt luati in vizor mai cu seama alesii PNL si ai PSD, desi Corpul de Control al Guvernului si Curtea de Conturi au trimis Parchetelor sesizari cu abuzurile membrilor fostelor guverne Boc si Ungureanu.

Partidul e in toate cele ce sunt

In plus, cateva televiziuni de partid desfasoara o adevarata campanie de presa pe aceasta tema, unele acuzand politia politica, iar altele aclamand arestarile.

Fiind in anul cu doua randuri de alegeri, partidele si liderii lor au intrat deja in campanie electorala si, aflati in pana de programe si proiecte, prefera sa atace Justitia.

La o repede ochire, insa, necazurile penale ale partidelor si ale institutiilor au, din punctul meu de vedere, trei cauze principale: promovarea cadrelor pe alte criterii decat competenta, profesionalism si merit, mulgerea institutiilor statului pentru intretinerea costisitoarelor masinarii de partid si nelipsita pofta de inavutire a celor ce gestioneaza banul public.

Loialitate si complicitate

Intrucat despre ultimele doua aflam destule din presa si de pe culoarele tribunalelor, despre promovarea cadrelor se vorbeste mai cu seama la televizor, in incercarea de a puncta la capitolul imagine: ai nostri sunt grozavi, iar ai lor, incompetenti si corupti. Or discursul acesta maniheist, fara recunoasterea propriilor greseli si metehne, nu s-a dovedit productiv in ultimii 25 ani.

Fiindca, iata, numirile pe posturi, de la ministri la sefii de institutii centrale si locale, au respectat mereu dorintele partidelor si ale formatiunilor politice, carnetul de partid. Iar in partide se poate inscrie oricine, fara niciun fel de discriminare. Asadar, baza de alegere este mai mare sau mai mica in functie de numarul membrilor si al CV-urilor existente in dosarele de personal. Ceea ce conteaza sunt loialitatea fata de sef, uneori poate si complicitatea.

A cui pila esti?

Desi partidele au un fel de scoli de partid, inca nu am auzit de absolventi ai Institutului de Studii Liberale, ai Institutului de Studii Populare, ai Institutului de Studii Crestin - Democrate sau ai Institutului Social Democrat "Ovidiu Sincai", care sa fi facut oarece cariera in politica romaneasca.

Asistam la un adevarat cerc vicios: tinerii capabili si cu inalte studii nu manifesta aproape deloc dorinta de a face cariera politica, in timp ce serviciile de personal promoveaza oameni de incredere ai liderilor.

Asadar, avem politicienii pe care ni i-au livrat scoala de obste si societatea. De aceea, nu e de mirare sa descoperim insi inadecvati functiilor tocmai din pricinile de mai sus: ca sa fii promovat ai nevoie de prea multe ori nu de competente si profesionalism, ci de sustinerea unor "persoane importante", de aceea carierele nu pot fi nicidecum predictibile si nici pe termen lung.

Ai partid, ai parte

Pe ce se bazeaza afirmatiile de mai sus? Pe cateva informatii din dosarele procurorilor aparute in presa: "In anticamera sefului cancelariei primului ministru (...) inculpatul Duicu s-a intalnit cu numitul Petre Toba unde a discutat despre numirea in functie de conducere a coinculpatului Ponea".

Asadar, folosindu-si calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu e acuzat ca punea sau mentinea in functii persoane din cercul sau de prieteni si colaboratori. E un caz singular? Nicidecum.

Priviti si cum se faceau angajarile la ROMATSA sau la alte institutii guvernamentale si agentii ca sa va convingeti ca una scrie in lege si alta e realitatea.

Mai adaugati si declaratia vicepresedintelui Senatului, Marius Obreja (PNL), care afirma ca in ultima perioada a aparut "fenomenul de pesedizare a structurilor Ministerului Afacerilor Externe", ca jumatate din consulatele Romaniei sunt ocupate de "oameni de partid", fara studii diplomatice.

In consecinta, coeficientul de incredere in "clasa politica" si in institutiile democratiei romanesti va ramane la cota de avarie pentru multa vreme, iar noi ne vom plange mai departe ca avem politicienii pe care ii meritam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#compententa profesionalism promovare politica, #Justitie democratie valoare merit , #Traian Basescu