Ponta ameninta ca nu va implementa deciziile lui Basescu in cazul comisarului european

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 11:26
5726 citiri
Ponta ameninta ca nu va implementa deciziile lui Basescu in cazul comisarului european
Foto: Digi24

Premierul Victor Ponta a fost prezent, miercuri dimineata, la Curtea Constitutionala, pentru a-si sustine sesizarea cu privire la ceea ce el considera un conflict cu presedintele Romaniei legat de reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

Premierul a fost insotit de deputatul UNPR Eugen Nicolicea, in timp ce presedintele Traian Basescu a fost reprezentat in fata judecatorilor constitutionali de consilierul prezidential Claudiu Dinu.

La finalul sedintei, Victor Ponta a declarat ca interventia sa vizeaza viitorul Consiliu European, care va fi organizat in data de 16 iulie si care are pe ordinea de zi "atributii stricte ale Guvernului", cum ar fi "desemnarea comisarului european si a celorlalti comisari".

Seful Guvernului a sustinut ca el a cerut CCR sa decida cu exactitate care sunt situatiile in care presedintele este obligat sa delege mandatul de reprezentare a Romaniei premierului, precizand ca este interesat doar de situatiile din viitor.

"Guvernul desemneaza comisarul european si ceilalti membri ai comisiei. Eu, inainte de a propune comisarul european, voi merge in Parlament (...) Daca presedintele merge si propune sa luam portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o sa implementez acea decizie", a amenintat premierul, spunand ca exista riscul ca presedintele sa negocieze "ceva ce trebuie sa fac eu, ceea ce sigur nu voi face".

Victor Ponta a spus ca demersul sau este legat de ceea ce se va intampla dupa incheierea mandatului lui Traian Basescu.

"Am cerut pentru viitorul presedinte al Romaniei si viitorul prim-ministru sa se stabileasca un cadru foarte clar (...) Nu se refera la actualul presedinte, care oricum nu o sa respecte deciziile Curtii. Din noiembrie nu o sa mai vedeti niciodata un conflict pe aceasta tema", a sustinut Ponta.

Consilier prezidential: O decizie interpretativa sau preventiva nu isi gaseste rostul

In replica, reprezentantul presedintelui, consilierul Claudiu Dinu, a declarat in fata jurnalistilor ca nu se poate cere Curtii "sa dea o decizie preventiva", legata de ce s-ar putea intampla in viitor sau nu, ci doar sa se pronunte cu privire la un conflict deja existent, nefiind cazul in prezent.

"Trebuie sa existe un conflict. O decizie interpretativa sau preventiva nu isi gaseste rostul", a explicat consilierul prezidential, spunand ca in deciziile anterioare ale CCR pe aceeasi tema, favorabile presedintelui, nu a fost nicaieri stipulata obligativitatea ca in anumite cazuri sa fie delegat premierul, ci doar posibilitatea.

"Daca ar fi existat (obligativitatea - n.red), si presedintele nu ar fi dat mandat, atunci da, era un conflict de natura constitutionala (...) In cele trei decizii ale CCR ofera suficiente criterii ca sa nu se genereze pe viitor un conflict", a mai declarat consilierul prezidential.

Premierul Victor Ponta a sesizat Curtea Constitutionala la finalul lunii iunie, reclamand un conflict institutional cu presedintia, dupa ce Traian Basescu a anuntat ca el va reprezenta Romania la Consiliul European din aceasta saptamana.

Victor Ponta ii solicitase presedintelui sa ii dea lui mandat de reprezentare, dar presedintele a refuzat.

Ponta il reclama iar pe Basescu la CCR

Presedintele CCR, despre sesizarea lui Ponta: Ori de cate ori doreste el!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta CCR Consiliu European, #Ponta Basescu Consiliul European , #Traian Basescu