Ponta: Basescu si-a amenajat vila cu 1 mil de euro. Presedintele suspendat cere dovada

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 17:00
10581 citiri
Ponta: Basescu si-a amenajat vila cu 1 mil de euro. Presedintele suspendat cere dovada
Foto: RTV

Premierul Victor Ponta i-a dus miercuri pe jurnalistii acreditati sa faca turul unei vile din Capitala - vila Dante (vila Lac 3) - in care Traian Basescu ar urma, dupa cum spune seful Executivului, sa se mute in curand.

Ponta a acuzat ca pentru renovarea acestei vile au fost cheltuite sume considerabile de la bugetul de stat. Potrivit prim-ministrului, Traian Basescu se va muta in vila doar daca isi va termina mandatul, si nu daca va fi demis.

Victor Ponta sustine ca modernizarea si consolidarea vilei au costat in jur de 1.000.000 de euro si au fost facute in 2010-2011, perioada in care s-au facut uriase taieri salariale.

"In 2010-2011, cand salariile si pensiile erau taiate, aceasta locuinta apartinand Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat, la solicitarea lui Traian Basescu, a fost pregatita cu reparatii de peste un milion euro din bani publici, pentru a fi ocupata de Basescu dupa terminarea mandatului de presedinte. A fost pregatita din bani publici ca viitoare locuinta a lui Basescu, faimosul slogan 'Sa traiti bine' se aplica doar aici", a spus Ponta, potrivit Romania Tv.

In replica, presedintele suspendat, Traian Basescu, a negat ca ar fi cerut RA-APPS sa amenajeze pentru el vila Dante si i-a cerut premierului sa arate hartia prin care el sau administratia prezidentiala ar fi cerut lucrarile ce se ridica la un milion de euro. Basescu s-a arat dispus si sa le ceara romanilor sa voteze pentru demiterea sa, duminica, daca este prezentata o astfel de cerere.

Basescu: ponta sa arate hartia prin care am cerut amenajarea vilei Dante

La randul sau, directorul RA-APPS, Georgian Gabriel Sandu, a trimis Guvernului o precizare in care afirma ca pana in prezent nu s-a primit nicio solicitare pentru ca imobilul Casa Dante sa aiba destinatia prevazuta de legea privind acordarea unor drepturi fostilor sefi de stat.

"Incepand cu luna aprilie 2012, folosinta Casei Dante a fost coordonata de catre SPP. Din mai 2011 si pana in prezent, in Casa Dante nu au mai avut loc activitati de reprezentare si protocol", precizeaza RA-PPS, in documentul transmis Guvernului.

Premierul Victor Ponta a spus ca intentioneaza sa ceara un control RA-APPS, in urma caruia se va stabili "in ce masura au fost justificate aceste investitii intr-o perioada de criza".

"Eu, ca prim-ministru, nu voi semna ca aceasta casa sa treaca la Basescu. Voi solicita un control, si daca se dovedeste faptul, atunci Basescu sa dea banii inapoi. Sper ca Basescu sa isi ceara scuze public celor care in 2010-2011 au suferit", a declarat Ponta.

Vila are o suprafata de 1.387 metri patrati si un teren aferent de 5.128 metri patrati. Este dotata cu o psicina, o sala de fitness si are iesire catre lacul Herastrau.

Reactia PDL

Imediat dupa declaratiile premierului Victor Ponta, vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a declarat jurnalistilor ca vila Dante se afla in patrimoniul RAAPPS si prin urmare ea poate fi folosita de mai multi demnitari romani.

"Este si vila de protocol a Guvernului si a presedintelui Camerei Deputatilor si a presedintelui Seantului. Casa de protocol o poate folosi si premierul, nu numai presedintele. Faptul ca domnul Ponta se afla in vila inseamna ca are acces. Asta se intampla pentru ca este si vila de protocol a Guvernului. Asa puteti sa intrebati si de banii investiti in avionul cu care merge presedintele Romaniei la Bruxelles si asa mai departe", a spus Boureanu.

Reactia RA-APPS

Intr-un document semnat de conducerea RA-APPS, citat de Mediafax, se arata ca pentru reparatiile de hidroizolatie in 2008 la Vila Dante s-au cheltuit 353.235 de lei, 2,43 milioane de lei pentru reparatii capitale in 2011 si 555.930 de lei pentru achizitiile de mobilier in 2012.

"In perioada mai 2011-aprilie 2012, Casa Dante a fost suspusa unor reparatii capitale. Incepand cu aprilie 2012, folosinta Casei Dante a fost coordonata de catre SPP. In perioada mai 2011 si pana in prezent, in Casa Dante nu au mai avut loc activitati de reprezentare si protocol", se arata in document.

Basescu: Daca Ponta prezinta hartia prin care am cerut amenajarea vilei le cer romanilor sa ma demita

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a negat ca ar fi cerut RA-APPS sa amenajeze pentru el vila Dante din Capitala (vila Lac 3), si i-a cerut lui Ponta sa arate hartia prin care el sau administratia prezidentiala ar fi cerut lucrarile ce se ridica la un milion de euro. Basescu se ofera sa le ceara romanilor sa voteze pentru demiterea sa, duminica, daca este prezentata o astfel de cerere.

"Pentru ca o astfel de renovare sa-mi poata fi pusa in sarcina trebuie sa existe o solicitare a mea sau a administratiei prezidentiale, ca altfel nu se apuca nimeni sa renoveze... Il rog pe prim- ministrul mincinos Ponta sa prezinte o astfel o hartie si daca o prezinta ii rog pe romani sa ma demita dumninica la referendum", a spus Basescu.

"Am un mare regret, ca am numit un mare mincinos prim- ministru al Romaniei", a mai spus Basescu, care a subliniat ca nu a cerut renovarea vilei Dante. "Nu am cerut o astfel de vila de la RA-APPS, eu mai am la dispozitie vila Lac 3 pana la sfarsitul mandatului si nu am legatura cu imbunatatirile pe care le face RA-APPS la vilele pe care le detine".

Basescu are si o explicatie posibila pentru renovarile in curs: "Inca un element: in ultimii ani toate delegatiile la nivel de stat refuza sa se cazeze in vila Lac 2 sau 1, situatie in care, fiind delegatii la nivel de sef de stat, trebuie sa achitam cazarea lor la hotel. Banuiesc ca poate fi o explicatie in zona asta".

Ponta este "mincinos, dar asta deja a ajuns sa fie recunoscut in Europa, asa ca o minciuna in plus si pentru uz local, in campanie electorala...", a mai afirmat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Victor Ponta vila Basescu, #vila presedinte Traian Basescu, #vila protocol Basescu , #Traian Basescu