Ponta: Basescu va promulga bugetul pe 2014. Amanam acciza la carburanti

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 16:45
2662 citiri
Ponta: Basescu va promulga bugetul pe 2014. Amanam acciza la carburanti
Foto: Arhiva/gov.ro

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca a ajuns la un compromis cu presedintele Traian Basescu: seful statului va promulga bugetul pe 2014, iar Guvernul va amana cu trei luni implementarea accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litrul de carburant.

"Azi (miercuri - n.red.) presedintele va trimite la Monitorul Oficial decretul de promulgare a bugetului pe 2014. Noi vom amana cu trei luni acciza la carburant, pana pe 31 martie 2014, iar in luna ianuarie vom vedea care este implicatia pe buget", a declarat Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

El a adaugat ca Guvernul va discuta cu delegatia creditorilor internationali, la inceputul anului viitor, din ce surse va obtine banii pe care i-ar fi incasat din acciza suplimentara la carburanti.

"Este un mic compromis pentru buget, ca sa putem plati salariile, pensiile si subventiile, cred ca e un sacrificiu care merita. Daca se dovedeste ca nu va mai fi nevoie de acciza, voi fi cel mai fericit", a adaugat premierul.

Traian Basescu si Victor Ponta au dus in ultimele saptamani un razboi la nivel declarativ in legatura cu acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litrul de carburant.

In timp ce seful statului a spus ca masura nu este una necesara si ca banii colectati vor finanta campania electorala a PSD, premierul a sustinut exact contrariul.

Basescu ataca iar acciza lui Ponta: Frate, daca vrei campanie, fa-o pe banii tai! (Video)

Mai mult, el l-a acuzat pe presedinte ca vrea sa santajeze Guvernul si Parlamentul pentru a inchide comisia speciala care investigheaza achizitia unui teren agricol din Calarasi de catre fiica sa cea mare, Ioana Basescu.

O prima solutie de compromis anuntata in urma cu o saptamana a fost amanarea cu trei luni a accizei suplimentare la motorina, urmand ca cea pe benzina sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Vorbe in vant sau o decizie inteleapta? Reactii dupa ce Ponta a anuntat amanarea scumpirii motorinei

Victor Ponta a afirmat atunci ca ministrul Bugetului, Liviu Voinea, va discuta aceasta varianta cu Comisia Europeana, insa Basescu a calificat decizia drept inutila.

Basescu: Nu stiu de ce s-a dus Voinea la Bruxelles sa discute despre acciza, Romania si-a indeplinit obligatiile

"Inteleg ca s-a dus domnul Voinea sa discute la Bruxelles, nu stiu de ce s-a dus. Nedumerirea este cu atat mai mare cu cat Romania si-a indeplinit obligatia din tratat", a sustinut Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#Ponta promulgare buget 2014, #Ponta amanare acciza carburanti, #Basescu buget 2014, #Ponta acciza carburanti, #Ponta acciza motorina, #Ponta acciza benzina , #Traian Basescu