Ponta: Daca votau 10 milioane, nu vorbeam acum de un mini-recensamant

Vineri, 03 August 2012, ora 20:51
7296 citiri
Ponta: Daca votau 10 milioane, nu vorbeam acum de un mini-recensamant
Foto: Realitatea Tv

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seara, ca daca la referendum ar fi votat zece milioane de romani, acum Romania nu era in haos si nu s-ar fi discutat despre un mini-recensamant.

"Pe 10 iulie, la alegerile locale, s-a votat pe listele electorale, ele au fost aprobate de Guvernul Ungureanu. La locale nu a contat, pentru ca in conformitate cu legea, candidatul cu cele mai multe voturi era ales. Asta conteaza la numarul de consilieri locali, la numarul de parlamentari si a contat acum la indeplinirea pragului de 50%. Daca votau 10 milioane de romani, aceasta discutie avea loc anul viitor.

Fiind insa la limita, au votat 46% din alegatori, e normal ca CCR sa spuna ca vrea sa ia o decizie pe baza unei realitati, nu pe baza unei situatii birocratice", a afirmat Ponta, invitat la Realitatea Tv.

Premierul considera "haosul" in Romania s-a instalat in 2004, cand evidenta populatiei a fost descentralizata si transferata de la Guvern la autoritatile locale.

"Este haotic ceea ce s-a intamplat in Romania dupa 2004, atunci cand intr-o politica corecta, evidenta persoanelor a trecut de la sistemul central, catre autoritatile locale.

De atunci incoace, a fost vina guvernelor Boc si Ungureanu, care nu au pus la dispozitia AEP numarul de personal pentru a avea registrul electoral, s-au intamplat destule lucruri, care tin de inregistrarea sau neinregistrarea unor decese, persoanele care au decedat in strainatate, al caror certificat nu a fost transmis in Romania, cei care au dobandit cetatenia unei alte tari si au renuntat la cea romana", a adaugat Ponta.

Acesta a subliniat ca Executivul pe care il conduce "poate sigur sa faca intr-o luna" ce n-au facut predecesorii sai in ultimii opt ani.

"Suntem dispusi sa dam INS sumele necesare pentru a grabi recensamantul"

Prim-ministrul a subliniat ca singura autoritate care are dreptul sa verifice si sa amendeze autoritatile electorale este Autoritatea Electorala Permanenta.

"Am intrebat la INS cand sunt gata rezultatele. Sunt o multime de implicatii: in primul rand, cati europarlamentari vom avea in 2014, cati parlamentari vom avea in toamna. (...) Suntem dispusi acum, la rectificare, sa dam INS sumele necesare pentru reactualizare. Mi-au spus foarte clar ca nu sunt in stare sa faca asta pana pe 31 august", a precizat Ponta.

"Degeaba umflam populatia - subventiile, pe suprafata, nu pe locuitori"

Acesta a accentuat ca "degeaba ne umflam populatia pe hartie, ca sa primim mai multi bani, cand realitatea ne dovedeste ca nu este adevarat".

"Degeaba ne umflam populatia, ca sa avem mai multi bani la buget, mai multi politisti, mai multi jandarmi. Pentru situatia asta, trebuie sa plateasca toti care au fost la guvernare din 2004. Inclusiv cei din guvernul actual si cei din viitorul guvern. Subventiile sunt pe suprafata si pe cultura, nu pe numarul de locuitori", a completat premierul.

"Basescu continua in logica de razboi"

Intrebat ce parere are despre declaratiile presedintelui suspendat, care a acuzat ca USL vrea sa "masluiasca" listele electorale, astfel incat sa aiba un referendum valid, Victor Ponta a precizat, initial, ca nu mai comenteaza nicio afirmatie a lui Traian Basescu.

"Dupa referemdum, cu exceptia acelor amenintari, eu m-am oprit cu campania electorala. Basescu continua logica de razboi Eu am sa ma opresc. Ceea ce face presedintele e o mare greseala. Poate ca domnia sa va intelege sa oprim acest tip de razboi", a spus, totusi, prim-ministrul.

A fost prea mult razboi, au fost prea multe amenintari, in opinia lui Victor Ponta.

"Am crezut ca, odata cu referendumul, seria de declaratii nepotrivite vor inceta, pentru ca acest gen de declaratii afecteaza pietele financiare. (...)

Au fost in aceasta perioada mult prea multe amenintari directe, mult prea multe acte de intimidare. Eu fac un singur apel catre actorii politici si catre institutiile statului: A fost prea mult razboi, prea multe amenintari. Romanul, care are rata la banca, plateste mai mult, pentru ca unii oameni politici nu inteleg ca lupta s-a terminat pe 29 iulie", a adaugat co-presedintele USL.

Ponta neaga o posibila remaniere

Televiziunile de stiri au relatat, vineri, ca presedintele interimar Crin Antonescu se afla la Palatul Victoria, unde discuta cu Victor Ponta. Premierul a confirmat intalnirea, insa a infirmat ca subiectul discutiei ar fi fost o eventuala remaniere.

"Nu pot sa va spun despre ce am vorbit cu Crin Antonescu. Am vorbit despre situatia actuala, vorbim foarte des. N-am discutat despre o posibila remaniere. N-o sa va pot spune toate dedesubturile, nici ce am discutat cu partenerii nostri europeni", a mai spus premierul.

Mini-recensamantul lui Ponta

In sedinta de Guvern de vineri, prim-ministrul le-a transmis autoritatilor locale ca trebuie sa faca in mai putin de o luna ce nu au facut predecesorii sai in opt ani: listele electorale actualizate, pentru care funcitonarii trebuie sa revina din concediu.

"Esenta este urmatoarea: facem in 20 de zile un mini-recensamant, dar doar daca mai exista omul sau nu mai exista. Cand au mers cu recensamantul, cei de la statistica au intrebat o gramada de lucruri: cate camere, cati catei, cati purcei sunt, cat castiga. Noi trebuie sa intrebam un singur lucru si anume daca mai exista sau nu mai exista acea persoana", le-a spus Ponta autoritatilor locale.

Premierul a precizat ca trebuie "sa verficam, de fapt, multitudinea de scripte si date pe care tot felul de autoritati le au si nu le pun in comun", a declarat Ponta.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ponta minirecensamant referendum, #Ponta referendum demitere Basescu, #CCR liste alegatori referendum , #Traian Basescu