Ponta i-a scris lui Basescu: Ati semnat pactul cu rea-credinta, nu-l mai consider valabil

Miercuri, 06 August 2014, ora 19:34
3347 citiri
Ponta i-a scris lui Basescu: Ati semnat pactul cu rea-credinta, nu-l mai consider valabil
Foto: Arhiva

Prim-ministrul Victor Ponta i-a trimis o scrisoare, miercuri, presedintelui Traian Basescu, in care i-a transmis ca nu mai poate considera valabil pactul de coabitare institutionala, dupa ce seful statului a afirmat ca acesta reprezinta "o pacaleala".

"Am luat act de declaratiile dumneavoastra, din data de 05 august 2014, conform carora Pactul de colaborare institutionala a reprezentat 'o pacaleala'.

Pe aceasta cale, va reamintesc ceea ce ati afirmat, ca raspuns la intrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: 'Da, l-am pacalit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea sa nici nu discute cu mine...'.

(...) Tinand cont de declaratiile pe care le-ati facut in data de 05 august, devine evident ca Pactul de colaborare institutionala nu mai produce efectele politice si institutionale pentru care a fost intocmit. In urma afirmatiilor pe care le-ati facut public in ziua de marti, devine clar pentru toti romanii, dar si pentru partenerii nostri ca ati semnat acest document cu rea-credinta, fara a va asuma in realitate principiile sale.

Prin urmare, va aduc la cunostinta pe aceasta cale faptul ca, in actualele conditii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare institutionala semnat in decembrie 2012", se arata in scrisoarea premierului, remisa Ziare.com.

Ponta a renuntat la pactul de coabitare: Basescu e nebun de tot!

Acesta a subliniat ca documentul a fost semnat de el "din dorinta de a evita o noua criza politica si pentru a da un semnal ca in Romania institutiile pot functiona normal, indiferent de persoanele care le conduc".

Totodata, prim-ministrul i-a amintit presedintelui ca a fost cel care a prezentat documentul, in public, liderilor europeni, printre care presedintelui de atunci al Comisiei Europene si presedintelui Parlamentului European, dar si ambasadorilor acreditati la Bucuresti.

"Acest document a fost adus la cunostinta partenerilor Romaniei, ca o dovada ca suntem capabili sa asumam regulile democratice si sa veghem la buna functionare a institutiilor.

Eu raman in continuare convins ca, in orice situatie politica si dincolo de orice disputa personala, presedintele si prim-ministrul trebuie sa colaboreze pentru binele public. Din pacate, dumneavoastra ati aratat in mod repetat ca nu sunteti interesat de acest lucru", mai scrie Victor Ponta in scrisoarea catre Traian Basescu.

Basescu: Daca fac publice toate inregistrarile cu Ponta, o sa vedeti o sluga

Prim-ministrul a comentat si marti seara declaratiile facute anterior de presedintele Traian Basescu, spunand ca acesta este "o epava umana si politica". Legat de faptul ca seful statului a afirmat ca l-a pacalit cu pactul de coabitare, Victor Ponta a replicat: "Basescu le-a prezentat pactul si liderilor europeni".

Presedintele Traian Basescu a declarat ca, daca ar face publice alte inregistrari ale consultarilor de la Palatul Cotroceni cu Victor Ponta, cetatenii vor vedea "o sluga". De asemenea, a precizat ca l-a pacalit pe premier cu pactul de coabitare.

"Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70 la suta, care putea sa nici nu discute cu mine despre numirea procurorilor. Eu am profitat de naivitatea si lipsa de experienta politica a lui Ponta si am reusit sa negociez.

A fost un politician mai slab decat mine. Am fost un negociator mai bun decat el. L-as ruga sa nu ma faca sa dau publice toate intalnirile, ca iese si mai prost. Sa nu mai spuna inca o data ca vrea inregistrarile de la consultari, ca s-ar putea sa le dau. Si o sa vedeti o sluga. Vi-l imaginati pe Ponta sa spuna: 'Dar sunt fericit, dl presedinte! Dar e foarte bine, dl presedinte! Sunt de acord, dl presedinte!'?", a spus Traian Basescu, intr-o emisiune la Evenimentul Zilei Live.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Ponta scrisoare Basescu, #Ponta Basescu pact coabitare, #Ponta rupt pact coabitare, #Ponta denuntat pact coabitare , #Traian Basescu