Ponta il acuza pe Basescu de interese ascunse: E vorba de coruptie

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 15:46
3752 citiri
Ponta il acuza pe Basescu de interese ascunse: E vorba de coruptie
Foto: Realitatea Tv

Premierul Victor Ponta a explicat, miercuri, ca va creste cu 50% partea din factura ce reprezinta cota energiei regenrabile, daca presedintele Traian Basescu nu adopta pana la 1 aprilie legea prin care se amana acordarea certificatelor verzi.

Mai mult, el l-a acuzat pe seful statului de interese ascunse.

"E vorba fie de interesul egoist si politic al presedintelui, fie de un interes material de sprijinire ilicita si ilegala a economiei, fiind vorba de coruptie. Suma platita ar fi de aproape 500 de milioane de euro in anul 2014.

In fata acestei situatii, daca presedintele va continua sa refuze promulgarea unei legi votata de doua ori de Parlament si care a urmat toate procedurile europene, vom emite o noua OUG cu acelasi obiect pana in data de 1 aprilie, ca sa aparam cetateanul de un presedinte care are interese financiar directe in acest domeniu", a transmis Victor Ponta, intr-o conferinta de presa.

Seful Guvernului a precizat ca in 2013 s-au produs 6,2 terawati de energie regenerabila, care inseamna 11,1% din productia totala.

Astfel, prin proiectul de lege pe care Guvernul l-a trimis la Parlament, unde a fost votat, dar a fost ulterior respins de Basescu, se mentine pentru 2014 cota de piata la care se acorda certificatele verzi la 11,1% si nu se aplica cresterea de 15% prevazuta intr-o lege anterioara, data in 2009, "cand cresterea economica asigura un alt timp de competitivitate", a mai spus Ponta.

El a mai mentionat ca daca se mentine cota la nivelul din 2013, atunci nu vor creste preturile. In caz contrar, daca legea nu va fi adoptata pana la 1 aprilie, atunci se va mari impactul certificatelor verzi in factura, de la 42 de lei la 62 de lei pe Megawatt.

"Din acest motiv vrem sa adoptam ritmul de temperare a acordarii certificatelor verzi", a punctat Ponta.

"Dincolo de jocurile politice, Basescu stie ca nu e nimic neconsitutional si urmareste sa traga de timp, pentru ca la 1 aprilie noua cota de certificate verzi sa intre in vigoare, avand in vedere ca orice reglementare adoptata dupa aceasta data va produce efecte abia incepand cu anul 2015", a sustinut premierul.

Traseul legii

Premierul a amintit Parlamentul a votat pe 17 decembrie proiectul de lege legat de certificatele verzi, iar apoi a fos trimisa presedinteluis pe 19 decemmbrie. Basescu a asteptat plecarea parlamentarilor in vacanta si pe 7 ianuarie a retrimis actul normativ spre reexaminare.

Parlamentul a votat iar legea pe 26 februarie si a fost trimisa la promulgare, insa Basescu a refuzat sa o aprobe si a contestat-o la CCR pe motiv ca nu a fost instiiintata Comisia Europeana

"Am in fata adresele de la Ministerul Energiei, ultima instiintare fiind din 29.01.2014, noi am respectat toate procedurile. Motivul invocat de presedinte e fals, e preluat cu copy-paste din sustinerea Asociatiei Producatorilor de Energie regenerabila, cei care au un interes comercial direct pentru a primi aceste subventii mai devreme", a spus premierul.

Initial, la debutul sedintei de Guvern, premierul a precizat ca daca nu se adopta aceasta lege din cauza lui Basescu, preturile la energie vor creste cu 50%, insa nu a dat lamuriri suplimentare.

Ponta avertizeaza: Preturile la energie vor creste cu 50% daca facem ca Basescu

Ce zice Basescu

Declaratiile premierului vin dupa ce, marti, presedintele a anuntat ca asteapta avizul Comisiei Europene pentru a promulga legea privind certificatele verzi.

"Legea certificatelor verzi e in Parlament pentru ca trebuia sa vina aviz de la CE. Va asigur ca nu am nimic impotriva sa fie promulgata imediat ce indeplinim toate procedurile pentru ca Romania sa nu se mai aleaga cu un infringement", a spus Basescu.

Scandal pe certificatele verzi - Guvernul arunca pisica la Basescu: A dezinformat fatis si voit

In replica, Guvernul a transmis un comunicat prin care se mentioneaza ca legea nu este in Parlament, ci a fost trimisa la CCR, fiind contestata de seful statului pentru faptul ca nu au fost indeplinite toate procedurile, mai ales cele referitoare la sesizarea Comisiei Europene pe aceasta tema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Ponta lege certificate verzi, #Ponta lege energie regenerabila, #efecte lege certificate verzi , #Traian Basescu