Ponta pierde din nou in fata lui Basescu, la CCR (Video)

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 12:31
8471 citiri
Ponta pierde din nou in fata lui Basescu, la CCR (Video)
Foto: Arhiva

Magistratii de la Curtea Constitutionala (CCR) au respins, in unanimitate, plangerea premierului Victor Ponta, in ceea ce priveste reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

Judecatorii CCR au stabilit ca nu a existat un conflict juridic intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, potrivit Mediafax.

Magistratii constitutionali au analizat sesizarea formulata de premierul Victor Ponta, in care acesta a solicitat sa fie constatata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedinte, sa se constate ca acest conflict este generat de actiunile concrete ale presedintelui prin care isi "aroga atributii si competente" care, potrivit Constitutiei, apartin Guvernului si sa stabileasca faptul ca presedintele trebuia sa-i delege prim-ministrului atributia de reprezentare a Romaniei la reuniunea Consiliului European din 26 iunie 2014.

Conflictul Ponta-Basescu, pe masa CCR

Victor Ponta, care si-a sustinut punctul de vedere in sedinta CCR, a declarat ca interventia sa vizeaza viitorul Consiliu European, care va fi organizat in data de 16 iulie si care are pe ordinea de zi "atributii stricte ale Guvernului", cum ar fi "desemnarea comisarului european si a celorlalti comisari"

"Guvernul desemneaza comisarul european si ceilalti membri ai comisiei. Eu, inainte de a propune comisarul european, voi merge in Parlament (...) Daca presedintele merge si propune sa luam portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o sa implementez acea decizie", a amenintat premierul, spunand ca exista riscul ca presedintele sa negocieze "ceva ce trebuie sa fac eu, ceea ce sigur nu voi face".

Victor Ponta a spus ca demersul sau este legat de ceea ce se va intampla dupa incheierea mandatului lui Traian Basescu.

Victor Ponta l-a acuzat pe presedinte ca isi aroga atributiile Guvernului

Premierul Victor Ponta a sesizat, la sfarsitul lunii iunie, Curtea Constitutionala, reclamand un conflict institutional cu presedintia, dupa ce Traian Basescu a anuntat ca el va reprezenta Romania la Consiliul European pe agenda caruia a figurat semnarea Acordurilor de asociere cu UE a Moldovei, Ucrainei si Georgiei.

Victor Ponta ii solicitase presedintelui sa ii dea lui mandat de reprezentare, dar presedintele a refuzat.

Seful Executivului a adresat o solicitare similara si in iunie 2012, dar Curtea Constitutionala i-a dat atunci dreptate presedintelui, judecatorii apreciind ca seful statului este cel care trebuie sa reprezinte Romania la Consiliul European, conform Constitutiei, el putand insa sa il mandateze pe premier, daca doreste.

In noua sesizare depusa la CCR, premierul il acuza pe seful statului ca isi aroga atributii ale Guvernului.

D.R.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#CCR respinge sesizare Ponta, #Basescu Ponta CCR, #CCR Consiliul European Basescu , #Traian Basescu