Ponta s-a razgandit: Nu am rupt pactul cu Basescu (Video)

Luni, 11 Februarie 2013, ora 11:44
5066 citiri
Ponta s-a razgandit: Nu am rupt pactul cu Basescu (Video)
Foto: Arhiva

La mai putin de 24 de ore de cand premierul anunta ca acordul de coabitare cu Traian Basescu nu mai este valabil, Victor Ponta s-a razgandit.

"Nu am rupt pactul cu Basescu", le-a spus Ponta, luni, jurnalistilor, inainte de sedinta saptamana a social-democratilor.

"Da, de ce sa nu functioneze? Nu am spus asa ceva. Luati-va dupa gandurile mele, nu dupa gandurile altcuiva. Eu doar am explicat niste lucruri, care tin foarte clar de modul in care Romania nu a obtinut ceea ce si-a propus in ceea ce priveste bugetul 2014-2020 si de faptul ca trebuie sa nu cadem exact in capcana pe care cred ca si presedintele o acuza in urma cu ceva timp, de a lasa sa fie legat accesul nostru absolut corect si meritat in Schengen de MCV. Nu a fost acolo un acord ca ii pacalim pe oameni si sa spunem ca am obtinut mult cand nu am obtinut sau ca nu mai intram in Schengen. Asa incat lucrurile sunt clare", a adaugat premierul.

Ponta a precizat, referindu-se la prevederea din acord care cerea politete si decenta in declaratii, ca el a fost "foarte politicos" si ca nu il intereseaza daca presedintele nu a procedat similar.

Dupa conflictul privind bugetul Uniunii Europene si scrisoarea pentru Bruxelles legata de Schengen, premierul Victor Ponta a sustinut duminica seara ca nu mai este valabil acordul de coabitare semnat cu Traian Basescu. "O sa vedeti ce o sa se intample", a amenintat liderul Guvernului.

"Ce am stabilit in pactul de colaborare nu mai e valabil. Nu vedeti? Ce am stabilit legat de MCV si de Schengen nu a respectat. Ce am stabilit sa obtinem la Bruxelles n-am obtinut. Era inevitabil sa ajungem la aceasta opinie divergenta", a declarat prim-minstrul, invitat la Romania Tv.

Ponta ameninta: Pactul cu Basescu nu mai e valabil. O sa vedeti ce o sa se intample

Ponta a sustinut ca Basescu a incalcat acordul care mentiona adresarea politicoasa, dar a refuzat sa dea replica "la partea cu ironiile si glumele de autobaza".

"Cred ca presedintele nu are nici legitimitatea nici interesul sa se mai bata pentru Romania. S-ar bucura sa nu intram in Schengen. E un om aflat la sfarsit de mandat care are mici rautati. Presedintele de luni pana sambata se odihneste, iar duminica iese.

Sa iasa in fiecare duminica. O sa vedeti ce se va intampla. Daca tot el baga strambe cand tot el e vinovat", a adaugat Ponta, precizand insa ca "nu e vorba de o noua suspendare".

Ce prevede pactul de coabitare

Ponta si Basescu s-au angajat sa nu lanseze dispute politice pe temele legate de angajamentele Romaniei fata de institutiile internationale, sa mentina coeziunea mesajului extern, sa evite "confruntarile publice inutile" si sa-si rezolve divergentele "in spatele usilor inchise".

In plus, semnatarii convin sa se consulte in privinta mandatelor care privesc politicile europene. Astfel de reuniuni vor avea loc inainte de reuniunile Consiliului UE si Consiliului European. Daca e vorba de teme sensibile, sunt prevazute si consultari intre presedinte si partidele parlamentare.

Capitolul cinci al acordului prevede ca cele doua parti "vor imbratisa reguli minimale de adresare respectuoasa". Formularea este si explicata: fiecare trebuie sa se adreseze celuilalt la persoana a doua, plural, si cu referire la functia ocupata. Nici oamenii din structurile pe care le conduc nu trebuie sa foloseasca un altfel de limbaj. Mai mult, partile se angajeaza sa evite "expresiile dure" si "atacurile de orice fel".

Primul examen de coabitare pe care trebuie sa-l dea Guvernul si presedintele este numirea procurorilor sefi la DNA si Parchetul general. Ministrul Justitiei a trimis la Cotroceni nominalizarile avizate negativ de CSM, iar Traian Basescu are ultimul cuvant.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta Basescu pact coabitare, #Ponta razgandeste Basescu coabitare , #Traian Basescu