Ponta vrea ca presedintele sa devina un arbitru, un monarh republican

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 09:24
4004 citiri
Ponta vrea ca presedintele sa devina un arbitru, un monarh republican

Premierul Victor Ponta ar vrea ca prin modificarea Constitutiei presedintele sa aiba un rol clar de arbitru, iar treburile de zi cu zi ale tarii sa apartina primului-ministru.

"Prin modificarea Constitutiei, eu as vrea ca in Romania presedintele sa aiba un rol clar de arbitru, sa fie un monarh republican, ca de fapt asta a fost ideea, iar treburile de zi cu zi ale tarii sa apartina primului-ministru, nu pentru ca sunt eu prim-ministru acum, ci pentru ca primul-ministru, spre deosebire de presedinte, are pana la urma acest mecanism care se numeste Parlament, motiune de cenzura, prin care practic maine poti sa-l schimbi din functie. Presedintele tarii nici cand ai un referendum cu 90% tot nu poti sa-l demiti", a declarat Ponta, intr-o emisiune la B1 Tv.

El a adaugat ca acordul de colaborare institutionala pe care il are cu Traian Basescu a fost respectat pana acum. "Acordul, pe intelesul meu, cu presedintele Basescu, potrivit Constitutiei si intelegerii mele despre sistemul constitutional, dumneavoastra stati in tribuna de onoare a stadionului, cand aveti anumite lucruri oficiale va apartin si eu nu contest, dar nu intrati pe teren peste mine care joc acolo, dau cu mingea, ma faultez, ma chinui, ma arunc pe jos.

Pana astazi inclusiv a fost respectat acordul, ca a criticat Guvernul inainte sa plece, e in regula, din tribuna ai voie sa critici, nu ai voie sa intri sa-i iei tu mingea aluia de pe teren. Daca nu sunt eu bun, Parlamentul zice alt Guvern, alt premier sau schimb eu din ministri.

Ceea ce eu imi doresc prin modificarea Constitutiei este ca viitorul presedinte, Antonescu, Diaconescu, Oprescu, Ponta, cine este, sa nu mai poata sa fie un nou presedinte Basescu, adica sa nu mai poate sa fie un presedinte-jucator. Eu cred ca acest model care a castigat voturi in 2004, a starnit entuziasm, dar si cea mai mare dezamagire, si as vrea sa inceteze. Prin modificarea Constitutiei, trebuie sa avem iar un presedinte arbitru, parintele natiunii, cel la care ne uitam cand politicienii, Parlamentul se cearta", a explicat premierul.

Premierul trebuie sa mearga la Consiliul European

Primul-ministru Victor Ponta a mai afirmat, vineri seara, ca la intalnirea cu presedintele Traian Basescu a precizat ca va sustine foarte clar, in modificarea Constitutiei, faptul ca premierul merge la Consiliul European.

"Am mai discutat, de exemplu, un lucru, fiind amandoi prezenti, le-am spus, dincolo de asta cu aducerea alegerilor mai aproape, le-am spus, domnule presedinte in functie, domnule viitor presedinte al Romaniei, eu va anunt ca la Constitutie voi sustine foarte clar ca la Consiliul European, ca sa nu mai avem certurile de anul trecut, merge primul-ministru. Sunteti amandoi aici, e in regula? Da, amandoi mi-au zis ca e in regula. Domnul Basescu mi-a zis, poti sa faci ce vrei dupa ce nu mai sunt eu. Domnul Antonescu spusese deja ca e de acord", a precizat Ponta.

Presedintele Traian Basescu, primul-ministru Victor Ponta si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au avut o intalnire marti seara la Palatul Parlamentului.

Propunerea lui Traian Basescu de numire a sefilor DNA si Parchetului este "interesanta"

Premierul Victor Ponta a comentat si propunerea avansata de presedintele Traian Basescu privind numirea sefilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si Parchetului General, pe care a numit-o una 'interesanta'.

Ponta a explicat insa ca legea este "clara", in sensul ca sefii DNA si Parchetului General sunt propusi de ministrul Justitiei si avizati de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). 'Este o propunere interesanta, ceea ce inseamna ca ministrul Justitiei cu CSM si cu presedintele vor discuta cum e cu procurorii. (...) Acordul nu poate fi impotriva legii. Acum, legea spune foarte clar: ministrul propune, CSM avizeaza. Nu ai cum sa inchei un acord prin care sa modifici legea. Nu se poate', a spus premierul.

Victor Ponta a aratat ca functiile de procuror general si de sef al DNA sunt foarte importante pentru politicieni. 'In Romania, procurorii sunt un pic in zona Justitiei, dar sunt un pic si in zona Executivului pentru ca sunt sub autoritatea ministrului Justitiei, asa scrie in Constitutie, in realitate nu prea mai sunt sub nicio autoritate si se supun controlului ierarhic. Practic, ultimul procuror de la judecatoria din cea mai indepartata localitate de Bucuresti se supune ierarhic procurorului general. Din acest motiv, functia de procuror general si procuror-sef al DNA sunt foarte importante pentru politicieni.

(...) Functia de presedinte al Curtii Supreme nu e atat de importanta pentru politicieni pentru ca nu este seful judecatorilor de la judecatorie sau de la tribunal, este doar al Instantei Supreme. De asta nu o sa auzim mari discutii intre politicieni cine este presedintele Inaltei Curti', a sustinut primul-ministru.

In opinia sa, procurorii ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca acelea detinute de judecatori. 'Eu am propus sa rupem pisica in doua, dar sa nu o rupem ducand procurorii cu totul spre Executiv, cum e in Marea Britanie, hai sa facem cum e in Italia - sa facem procurorul cu adevarat egal cu judecatorul. Asta inseamna ca nu mai este sub autoritatea ministrului Justitiei, asta inseamna ca nu mai are control ierarhic de la procurorul superior si ca procurorii de la Parchetul de pe langa tribunal sunt exact cum sunt judecatorii de la tribunal: se organizeaza in Parchet, sigur au un procuror-sef pe care il numeste CSM prin concurs si nu raspund decat in fata legii si in fata procurorului-sef de acolo. Daca tot vorbim de independenta procurorilor, hai sa o facem cu adevarat', a incheiat Ponta.

Presedintele Traian Basescu propune ca sefii DNA si Parchetului General sa fie selectati de Consiliul Superior al Magistraturii ca solutie pentru iesirea din blocaj, dupa ce initial a avansat ideea, la intalnirea cu premierul si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, de creare a unei comisii formate din reprezentanti ai Presedintiei, CSM si Ministerul Justitiei, varianta despre care sustine ca a esuat.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Ponta presedinte arbitru, #Ponta presedinte monarh republican, #Ponta alegere sefi DNA Parchet , #Traian Basescu