Premierul roman vrea o decizie limpede in cazul referendumului - Wall Street Journal

Autor: Ana Ilie
Vineri, 17 August 2012, ora 21:42
4010 citiri
Premierul roman vrea o decizie limpede in cazul referendumului - Wall Street Journal
Foto: gov.ro

Premierul roman, Victor Ponta, a cerut, vineri, Curtii Constitutionale, sa dea o decizie clara pentru sau impotriva validitatii unui referendum care are ca scop demiterea presedintelui, pentru a pune capat incertitudinii politice ce dauneaza economiei.

Curtea cu noua membri se va reuni marti pentru a analiza daca suficienti votanti au participat la referendumul de luna trecuta, pentru ca acesta sa fie valid, scrie Wall Street Journal intr-un articol intitulat "Premierul roman vrea o decizie limpede in cazul referendumului". Potrivit legii, continua sursa citata, prezenta la vot trebuie sa fie de peste 50%, insa numarul votantilor este disputat.

"Pentru binele tarii, e nevoie ca ei sa ajunga la un verdict", a spus Ponta intr-un interviu cu Wall Street Journal. "Este cel mai prost moment pentru o criza politica, in ceea ce priveste situatia economica si financiara din Europa", a adaugat acesta.

Ponta si aliatii sai din guvernul de coalitie de stanga au atras mania Uniunii Europene si SUA pentru campania lor de demitere a presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu. Bruxellesul si Washingtonul au spus ca statul de drept este amenintat.

Aceasta revolta, care a declansat dubii si printre investitori cu privire la capacitatea guvernului de a continua masurile economice, a impins leul la un minim record fata de euro, vara aceasta, daunand afacerilor si gospodariilor.

In ultimele zile, leul si-a revenit, sustinut de interventia Bancii Centrale si decizia UE si FMI ca politica fiscala ramane in principiu neschimbata.

"Daca criza politica inceteaza, va fi de ajutor" intaririi monedei nationale si economiei. "A fost prea lunga perioada de tulburare", a spus Ponta.

Premierul a spus ca tanara democratie a Romaniei nu este in pericol si s-a angajat sa respecte decizia Curtii Constitutionale. "Fie ca-mi place sau nu decizia, nu exista alta solutie decat sa respect decizia si sa o implementez", a spus acesta.

Sub presiunea UE, Ponta a fost de acord cu o serie de cerei inainte de referendum, inclusiv una ce-i cerea guvernului sa aplice legea ce cerea un cvorum de 50% la referendumul din 29 iunie.

Basescu, care a fost suspendat de Parlament la inceputul lui iulie, a spus ca eforturile de a-l indeparta de la presedintie reprezinta o lovitura de stat. El sustine ca politicienii incearca sa scape de el pentru a reversa anchetele anti-coruptie. Ponta neaga asta.

Aproximativ 8 milioane de romani, dintr-o populatie de aproximativ 19 milioane, au votat. Peste 85% dintre cei care au votat au fost pentru demiterea lui Basescu, a carui popularitate a scazut din cauza taierilor de cheltuieli de la buget si maririlor de taxe pe care le-a sustinut.

Oficialii de la biroul electoral au precizat ca preszenta la vot a fost de aproximativ 46%, mai putin decat necesarul cerut de lege pentru a fi valid referendumul. Opozantii lui Basescu, insa, pun sub semnul intrebarii daca listele de votanti reflecta dimensiunea electoratului. Curtea Constitutionala trebuie acum sa se pronunte cu privire la aceasta problema.

Daca Basescu se intoarce in functia de presedinte, ar putea urma o perioada extrem de tulbure de coabitare. Mandatul sau se incheie in 2014 si alianta lui Ponta este creditata cu cele mai mari sanse sa canstige alegerile parlamentare nationale din noiembrie.

Vineri, Ponta a spus ca intentioneaza sa continue sa implementeze agenda sa de restructurare a educatiei si sanatatii si alte masuri econmomice. "Este limpede acum ca avem sprijinul poporului", a spus acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Victor Ponta referendum Basescu, #Ponta referendum demitere Basescu, #Ponta Wall Street Journal , #Traian Basescu