Presa externa, despre pacea din Romania intre "porc" si "scorpionul veninos"

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 11:58
3680 citiri
Presa externa, despre pacea din Romania intre "porc" si "scorpionul veninos"

Acordul semnat intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, care a fost dat publicitatii miercuri, a ajuns in atentia presei internationale, cu precadere datorita prevederilor de la punctul 5, referitoare la comportamentul celor doi politicieni, care "au convenit sa inceteze cu insultele", pentru binele vietii politice din Romania.

Prim-ministrul si presedintele din Romania au fagaduit sa inceteze cu insultele si sa lase la o parte rivalitatea inversunata, in interesul stabilitatii politice, transmite agentia Associated Press, citata de Washington Post.

Acordul dintre Ponta si Basescu, publicat - vezi ce contine (Video)

Premierul Ponta a spus, miercuri, ca el si presedintele Traian Basescu au semnat un acord de colaborare institutionala, saptamana trecuta, dupa ce USL a obtinut 68 la suta la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Administratia Prezidentiala a transmis ca seful statului a inmanat acordul in sapte puncte, subliniind "colaborarea institutionala" dintre prim-ministru si presedinte, liderilor Uniunii Europene, saptamana trecuta, in timpul unei vizite la Bruxelles.

Rivalitatea dintre cei doi lideri politici a otravit atmosfera politica in Romania timp de mai multe luni, iar liderii UE si-au exprimat ingrijorarile ca ar putea exista si mai multe lupte politice, dupa alegerile parlamentare.

Inainte de alegeri, Basescu a spus ca va ezita sa il renumeasca pe Ponta in functia de premier, numindu-l "porc" si "mincinos". Cu toate acestea, Basescu s-a inmuiat si l-a desemnat pe Ponta, luni, sa formeze noul guvern. La randul sau, prim-ministrul a spus ca acordul dintre el si seful statului prevede "sa nu folosim epitete, sa nu folosim comparatii din regnul animal".

Ponta: In acordul de la Cotroceni scrie sa nu folosim comparatii si epitete din regnul animal (Video)

Acordul semnat pe 11 decembrie, la Palatul Cotroceni, a fost dat publicitatii miercuri, scopul sau fiind acela de "a mentine stabilitatea politica si de a asigura un climat de functionare la un nivel institutional, o buna guvernare si recastigarea increderii pietelor internationale", adaugandu-se ca atat Guvernul cat si presedintele "isi vor respecta atributiile constitutionale".

In intelegere, Ponta si Basescu au promis sa sanctioneze politicienii "pentru ca au trecut dincolo de regulile de comportament, bunelor maniere, decentei si politetii", mentionandu-se si ca politicienii vor evita "expresii dure, atacuri de orice fel".

Totodata, in acord se mai arata ca Romania isi mentine angajamentul fata de NATO, Uniunea Europeana si parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.

Articolul agentiei Associated Press este preluat si de alte institutii de presa internationale, precum ABC News, Fox News, Belfast Telegraph si The Miami Herald.

BBC: Scorpionul veninos contra porcului

BBC noteaza ca premierul Ponta a dezvaluit noul Cabinet, promitand sa puna capat luptei politice. In plus, prim-ministrul a anuntat ca impreuna cu presedintele a cazut de acord sa isi lase deoparte rivalitatea care a provocat turbulente politice.

Miercuri, odata cu anuntarea Cabinetului sau, Victor Ponta a precizat si ca lunga sa vrajba cu presedintele Basescu este incheiata oficial.

Ponta explica acordul de la Cotroceni: O criza politica ar fi fost un lucru foarte rau

Anterior, prim-ministrul l-a numit pe presedinte "scorpion veninos", in timp ca Traian Basescu l-a gratulat pe premier cu expresia "porc". Opozitia dintre cei doi a insemnat ca luarea deciziilor politice a fost uneori paralizata.

Corespondentul BBC din regiune, Nick Thorpe, afirma ca lupta politica a parut deseori ca are mai multe in comun cu vanitatea principalilor jucatori decat cu diferentele autentice din politica.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#presa externa acord Ponta Basescu, #acord insulte Victor Ponta Traian Basescu, #prevederi acord Ponta Basescu , #Traian Basescu