PSD, 2 opinii despre reprezentarea la Consiliu: "CCR decide"."CCR nu are competente"

Joi, 31 Mai 2012, ora 07:36
4616 citiri
PSD, 2 opinii despre reprezentarea la Consiliu: "CCR decide"."CCR nu are competente"

Reprezentarea Romaniei la Consiliul European, disputata de presedintele Traian Basescu si de premierul Victor Ponta, naste puncte de vedere diferite in PSD in privinta institutiei care ia decizia finala pe aceasta problema - Parlamentul sau Curtea Constitutionala.

In timp ce presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla, considera ca, dupa ce voteaza Parlamentul in aceasta chestiunea, hotararea poate fi atacata la CCR, care decide, liderul deputatilor PSD, Valeriu Zgonea, nu crede ca CCR se poate pronunta asupra unei asemenea decizii, afirmand ca e in afara competentelor acesteia.

CCR, decizie la sesizare

"Sunt 2 lucruri separate. Parlamentul, daca s-a ivit un conflict interinstitutional, poate sa adopte o hotarare prin care sa constate ca acel conflict trebuie sa fie transat in sensul in care reprezinta acolo seful Executivului.

Hotararea Parlamentului, ca toate hotararile Parlamentului, poate fi atacata la Curtea Constitutionala de cei interesati, daca exista motive. Va decide CCR, dar numai daca va fi sesizata (...)nu poate sa decida asa Curtea Constitutionala, se pronunta asupra hotararii Parlamentului", a spus Grebla pentru Ziare.com.

El afirma ca exista si o directiva a Comisiei Europene care l-ar favoriza pe Ponta pentru prezenta la Consiliul European.

"Ultima directiva a Comisiei Europene vizeaza sporirea rolului parlamentelor tarilor membre in deciziile pe care le ia Consiliul European si acolo o sa vedeti negru pe alb de mandat dat Guvernului pentru a reprezenta tara la Consiliul European", afirma Grebla.

"Am avut-o pe rol azi, daca vedeti textul amendat o sa vedeti ca acolo vorbeste de Executiv si de Guvern. Cand exista diferente de opinii, Parlamentul poate da un mandat general pentru a reprezenta tara, unde exista chestiuni economice (...) Si presedintele are atributii executive, dar numai anumite atributii", a adaugat acesta.

Cu toate ca Grebla a vorbit despre o directiva europeana in acest sens, Uniunea Europeana a transmis ca decizia privind persoana care va reprezenta tara la Consiliul European e una ce tine de chestiunile interne ale Romaniei.

Nu poate decide CCR, nu e reprezentativa

Liderul grupului deputatilor PSD, Valeriu Zgonea, considera ca CCR nu poate decide in aceasta privinta, intrucat Parlamentul reprezinta vointa cetatenilor.

"Nu stiu daca Curtea Constitutionala are competente in materia asta. Exista precedente in Europa, nu cred ca e util ca in acest moment Romania sa aiba o astfel de decizie a Curtii Constitutionale. Cred ca reprezentativitatea celor 470 de parlamentari e mai mare decat a celor 9 colegi de la Curtea Constitutionala", s-a aratat de parere Zgonea, pentru Ziare.com.

El a adaugat ca CCR nu poate decide intrucat nu e vorba de un conflict institutional.

"Uitandu-ma in materia afacerilor europene, nu (e conflict - n.red.), desi exista opinia asta in randul unor juristi", considera deputatul de Dolj.

El considera ca Parlamentului ii da voie sa decida cine merge la Consiliu articolul din Constitutie privind reprezentativitatea sa.

"Nu pot sa cred ca Parlamentul va decide ca nu sunt ei reprezentantii cetatenilor. Nu pot sa cred asa ceva! Cei care nu inteleg ca nu e mandatul lui Victor Ponta, este mandatul unui prim-ministru al Romaniei, inseamna ca sunt manati de interese obscure si vor afecta grav capacitatea oricarui parlamentar, pana la modificarea Constitutiei, de a decide ce se decide la Bruxelles.

Articolul din Constitutie care specifica capacitatea Parlamentului si reprezentativitatea sa nu e discutabil si negociabil de catre Curtea Constitutionala.

CCR nu poate sa decida in numele Parlamentului, nu interpreteaza", a mai afirmat Zgonea.

Intrebat ce se intampla daca presedintele va sesiza Curtea Constitutionala in privinta existentei unui confilict institutional, liderul de grup al deputatilor PSD a raspuns:"Presedintele poate spune ce vrea domnia sa, el nu poate spune ca are un conflict cu mine, cand stiu care sunt atributiile mele ca Parlament."

"Sa nu mai fie "one man show"

"In toate democratiile europene, Parlamentul e cel care da mandat de negociere, in limitele Constitutiei, Guvernului sau altui reprezentant, in materia pe care o decide la Consiliul European, astea sunt principiile. Inconsistenta si lipsa de profesionalism a Guvernului Boc in materia afacerilor europene ne-a adus pe noi in aceasta situatie grava, in care nu exista o reglementare intre Parlament si Guvern pentru ca ele afecteaza pe termen mediu si lung capacitatea Romaniei de a absorbi fonduri europene, de a se dezvolta, si afecteaza viata cetatenilor.

(...)domnul Traian Basescu, din 2005 incoace, nu s-a consultat cu Parlamentului niciodata, in nicio decizie

Ceea ce dorim noi e sa tragem un semnal de alarma ca acest 'one man show' trebuie sa inceteze", a mai precizat Zgonea.

In opinia sa, ar trebui sa existe competente partajate, in asa fel incat presedintele sa mearga la acele reuniuni ale Consiliilor Europene in care se discuta chestiuni ce tin de competenta lui, ca apararea si afacerile externe, iar premierul sa mearga la cele in care se discuta probleme economice si sociale.c

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#PSD reprezentare Consiliu, #PSD Consiliul European premier presedinte , #Traian Basescu