Razboiul, mai util decat coabitarea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 23:39
4070 citiri
Razboiul, mai util decat coabitarea (Opinii)

Epopeea viitoare a bugetului este destul de previzibila. Traian Basescu va refuza, probabil, sa il promulge si il va retrimite in Parlament. Va fi votat din nou si atunci presedintele, nemaiputand sa refuze promulgarea, il va ataca la CCR.

Pe ce motive, ramane de vazut pentru ca motivul invocat, adica colectarea de bani pentru campania electorala a PSD, nu este de competenta Curtii. Sigur, e posibil ca presedintele sa trimita intai bugetul la CCR, ordinea conteaza mai putin. Important este ca scandalul va continua.

Traian Basescu are o tinta electorala foarte clara. Domnia sa stie ca nu va putea impiedica pana la urma adoptarea bugetului in forma dorita de premier, dar vrea sa isi intareasca imaginea de lider al opozitiei, atat in perspectiva anului viitor, cand are de tractat Miscarea Populara, cat si in perspectiva post-Cotroceni, cand isi doreste sa ramana in mijlocul scenei politice. Este si o strategie populista, pentru ca se aseaza in postura aparatorului clasei de mijloc, al romanilor cei mai loviti de scumpirea carburantului.

Dar nu cred ca la atat se reduce atacul dur si sustinut la Victor Ponta pe o zona de stricta competenta a Guvernului, cum este intocmirea bugetului. Daca nu stiti, veniti sa va invat eu cum sa faceti, spune Traian Basescu, afirmandu-si practic competenta maxima de premier.

Traian Basescu nu vrea doar sa arate ca Victor Ponta este un premier slab. Vrea sa arate si ca domnia sa ar fi nu mult mai bun, ci un foarte bun premier, apt sa descalceasca itele complicatate ale cheltuielilor si veniturilor bugetare.

Nu e neaparat o surpriza cat timp insistenta in privinta candidaturii lui Emil Boc si faptul ca PMP a fost creat, potrivit lui Sebastian Lazaroiu, pentru ca Traian Basescu sa ajunga premier, sugereaza transparent ca presedintele tinteste sefia Guvernului.

Doua cred ca sunt riscurile acestei strategii. Unul vine din trecut. Pe drept sau nu, adevaratul premier al guvernarilor PDL a fost considerat Traian Basescu, asa ca pozitionarea explicita a domniei sale in conturul de premier poate fi usor exploatata pentru reactivarea traumelor anului 2010. Dupa ce esti asociat cu majorarea TVA cu 6 procente, e greu sa fii foarte convingator cand explici cum poate fi evitata o crestere de 7 centi a unei accize.

Pe de alta parte, electoratul foarte multumit de apetitul beligerant al presedintelui este cel care oricum l-ar fi urmat.

Dar nu stiu daca nehotaratii sunt foarte incantati de noua perioada de instabilitate politica in care nu vad decat un mare risc de a le creste ratele la banca. Marea masa a electoratului este blazata, obosita, vrea discurs nou, abordari noi.

Este motivul pentru care, aparent paradoxal, Victor Ponta poate avea de castigat din acest scandal. Pentru cei care nu inteleg mare lucru din acciza, buget, inflatie, si nici nu ii intereseaza, Victor Ponta capata prin blocarea bugetului o sansa extraordinara de a justifica pe seama presedintelui toate esecurile acestei perioade si de a-l mai demoniza pe Traian Basescu.

Uite de ce creste euro, uite de ce nu cresc pensiile si salariile, uite de ce cine stie ce-o mai aparea. Din cauza sicanelor presedintelui. Va mai fi si prilej de cateva ordonate de urgenta pentru a evita, nu-i asa, hartuiala prezidentiala.

In plus toata atentia, cata mai e ea, va fi concentrata strcit pe acest scandal in spatele caruia se pot intampla porcarii cu mult mai mari. Deja dezbaterea privind bugetul rateaza aspecte cel putin la fel de importante ca acciza, de exemplu tinta de colectare a taxelor si impozitelor foarte modesta pe care si-o propune guvernul.

Il ajuta si perioada din an. De Sarbatori politicul moare complet, nimeni nu mai are nici cat chef avea de el, vrea sarmale si piftie, da navala in magazine.

Cert este ca presedintele si premierul au ocupat intreaga scena, nu mai e loc de altcineva. Razboiul e mai util electoral decat coabitarea.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#buget 2012, #Traian Basescu buget, #Victor Ponta buget , #Traian Basescu