Stanomir: Exista riscul decredibilizarii democratiei romanesti

Joi, 28 Iunie 2012, ora 13:53
3529 citiri
Stanomir: Exista riscul decredibilizarii democratiei romanesti
Foto: Arhiva

Deciziile premierului Victor Ponta luate miercuri in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European ignora "substanta" deciziei Curtii Constitutionale, existand astfel riscul "decredibilizarii democratiei noastre", avertizeaza Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti.

"Prim-ministrul Victor Ponta se prevaleaza de un aspect tehnic, ignorand substanta deciziei Curtii, si isi bazeaza deplasarea la Bruxelles pe o declaratie politica a Parlamentului de interpretare a Constitutiei, stiind foarte bine ca nu Parlamentul este cel care interpreteaza Constitutia, ci Curtea Constitutionala", a declarat Ioan Stanomir pentru Ziare.com.

CCR: Basescu ne reprezinta la Bruxelles. Ponta: Ba merg eu! - Ce urmeaza

Acesta atrage atentia asupra deciziei de miercuri a Guvernului de a trece Monitorul Oficial in subordinea secretariatului general al Guvernului, obiectivul final fiind intarzierea publicarii deciziei Curtii Constitutionale si intrarii ei in vigoare inainte de inceperea reuniunii Consiliului European.

Ponta a trecut Monitorul Oficial in subordinea Guvernului

"Este evident ca ne aflam in fata unei stratageme destinate sa intarzie publicarea deciziei, interpretandu-se ca in absenta unei publicari in Monitorul Oficial aceasta decizie nu produce efecte juridice.

Pe de alta parte, intr-o tara normala, iar din pacate Romania nu este, prim-ministrul Victor Ponta ar fi trebuit sa fie atent la semnificatia deciziei si nu la momentul in care ea este publicata in Monitorul Oficial. Mesajul deciziei CCR este foarte clar: reprezentarea Romaniei in aceste situatii revine presedintelui Romaniei, iar prim-ministrul poate fi prezent doar daca exista o delegarte expresa din partea presedintelui.

Domnul prim-ministru si-a luat toate masurile de "precautie" ca aceasta sa nu fie publicata si prevalandu-se de un aspect tehnic a facut deplasare la Bruxelles", a mai comentat prof. Stanomir.

Acesta a mai remarcat si alte doua aspecte.

"Premierul Ponta se prevaleaza si de un alt argument, si anume ca are o majoritate circumstantiala zdrobitoare in Parlament. Si cred ca mai are in vedere un aspect pe care si colegul domniei sale de alianta, presedintele PNL Crin Antonescu, l-a evidentiat in inenumarate randuri, acela ca orice incercare a presedintelui Romaniei de a-si exercita prerogativele fara a le cere voie celor doi co-presedinti USL duce la suspendarea din functie.

Deci este o strategie pe termen mediu si lung, gandita in vederea concentrarii de prerogative constitutionale la nivelul guvernului si marginalizarii nu a lui Traian Basescu, ci a institutiei prezidentiale, pana cand se va alege, bineinteles, un succesor al lui Traian Basescu care sa provina din cadrul USL", a mai declarat prof. Stanomir.

Basescu face declaratii la 14.30 - ce crezi ca va spune?

Intrebat ce se va intampla in cazul in care premierul Victor Ponta va participa la luarea unor decizii importante in numele Romaniei, dar se va dovedi ulterior ca a incalcat legile arogandu-si acest drept, Ioan Stanomir a raspuns: "Este foarte dificil de spus. Intram pe un teren cu totul inedit in istoria noastra post-decembrista".

"Cred ca suntem intr-o situatie inedita si jenanta. Presedintele nu este cel care monopolizeaza politica externa a Romaniei, dar este un actor important in cadrul acestei politici externe, iar eliminarea lui din ecuatie nu serveste intereselor Romaniei si nu serveste democratiei in ansamblul ei, indiferent de cine este presedintele Romaniei", a conchis prof.univ.Ioan Stanomir.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Ponta Basescu Bruxelles, #Stanomir Ponta CCR Bruxelles, #Ponta Consiliul European , #Traian Basescu