Targul lui Ponta cu restul lumii (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 12:03
3948 citiri
Targul lui Ponta cu restul lumii (Opinii)
Foto: Arhiva

Inca de la inceputul incaierarii pe numirea procurorilor sefi, cand nicio ipoteza nu reusea sa explice suficient de bine datele haotice si informatiile contradictorii, cand Antonescu mima mai mult decat fusese prevazut in intelegere socul si groaza fata de reevaluarea Laurei Codruta Kovesi de catre camaradul sau de arme, singura teorie care integra suficient de bine tot haosul din politica romaneasca era aceea a unei "intelegeri" obscure intre Ponta si Antonescu.

Astazi nici macar certitudinea "blatului" de fond dintre liderii USL nu mai explica pe de-a-ntregul ultimele evenimente.

Lejeritatea cu care presedintele iese la cafea cu proprii consilieri pentru a pune in miscare o initiativa politica pentru zilele negre de dupa sfarsitul mandatului ar trebui sa fie primul semn ca nervii de la varful Puterii s-au calmat, spiritele s-au impacat si viata va continua linistita. In consecinta, nu e nevoie decat de foarte putina imaginatie ca sa-l introducem in ecuatia "pactului" si pe Traian Basescu.

Fara sa isi fi vorbit neaparat, fara sa se fi consultat direct si fara sa isi stranga mana reciproc in semn de intelegere, principalii oameni din stat au batut palma peste toate durerile de cap provocate de numirile in Parchete.

Linistea care s-a lasat la varful statului nu poate rezulta decat dintr-un astfel de troc intre interese, nevoie si necesitati atat de divergente si explozive incat nu mai puteau continua in forma in care ele se manifestasera pana acum.

Consecventa fata de ele i-au condus pe Antonescu si Ponta la a doua suspendare a lui Traian Basescu in vara lui 2012. Eveniment care i-au adus lui Ponta o bataie de cap uriasa, atat in plan intern, cat mai ales extern.

Dupa jumatate de an s-au convins si cei din jurul sau ca asa nu se mai poate si o pace trebuie incheiata, pentru a putea merge mai departe. Si Traian Basescu, si Crin Antonescu au inteles ca doar printr-o intelegere comuna pot depasi momentul.

Altfel, in cazul in care niciunul nu ar fi renuntat la tezele si "principiile" cu care se rafuisera in vara anului trecut - lovitura de stat versus 7,4 milioane de votanti impotriva lui Traian Basescu - Romania ar fi riscat sa nu depaseasca momentul. Dupa ce Ponta a inghitit-o pe Kovesi, cu tot cu Bibliile bagate pe gat votantilor la referendum, viitorul a inceput sa se dezghete.

Traian Basescu traieste cu iluzia ca si-a castigat o minima siguranta dupa parasirea Cotroceniului. Ponta si-a deblocat relatiile internationale, iar Antonescu are liber la criticat Guvernul si Presedintia cand si cum vrea pana in 2014. Este intelegerea care tradeaza latura cinica a politicii si guvernarii, fie din Opozitie, fie de la Putere, care nu are nimic de-a face cu iluziile care stapanesc mintea si anima sufletul poporului.

Ele au fost inflamate de interesele si jocurile politicienilor, insa cand acestia si-au dat seama ca nu castiga nimic din intretinerea lor, si-au facut planul pentru retragere. Asa ca Victor Ponta a impartit fiecaruia cate o mica bucatica, iar primele beneficii pentru generozitatea s-au si aratat: ambasada SUA a salutat intelegerea, iar Angela Merkel s-ar arata dispusa sa il primeasca in vizita.

Aceasta nu este o lectie de politica, insa e o buna ocazie pentru politicieni de a invata sa faca politica si in interesul celor care le dau puterea.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Basescu Ponta pact coabitare, #Antonescu Basescu Ponta pact, #Kovesi procurori numiri , #Traian Basescu
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
De-ale lui Leca- zece la leu!