Testul lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Iulie 2014, ora 23:46
6854 citiri
Testul lui Victor Ponta (Opinii)

Victor Ponta da semne ca ar vrea sa fie presedintele Romaniei. Intr-un fel, la Orastie, si-a anuntat candidatura. Inseamna ca, teoretic, respecta institutia prezidentiala si prerogativele ei. Ar trebui sa o faca si in calitatile lui actuale, de prim-ministru si de presedinte al unui partid politic.

Iar in virtutea art. 86 din Constitutie, presedintele Romaniei, indiferent cine e el, reprezentantul institutiei prezidentiale, are dreptul sa consulte Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita.

Este exact ceea ce vrea sa faca si actualul presedinte al Romaniei, invitand Guvernul la consultari pe tema legii care prevede reducerea CAS cu 5 puncte.

Sigur ca politicianul Traian Basescu poate fi suspectat ca, la o adica, incearca sa blocheze o masura cu tinta catre clasa de mijloc, adica spre un bazin electoral atipic stangii, in perspectiva prezidentialelor.

Dar, dincolo de aceste suspiciuni politice, discutam despre un demers constitutional al institutiei prezidentiale. Si inca unul care are fundament, pentru ca intr-adevar reducerea CAS in actualele conditii ridica niste semne de intrebare.

Eu nu pot sa spun daca este o masura buna sau rea. Am sustinut intotdeauna orice reducere de fiscalitate, este clar ca mediul de afaceri are nevoie de aceasta masura. Dar este ea sustenabila? Pentru ca, daca nu este, in loc sa fie benefica, ea poate avea rezultate dezastruoase.

Parlamentul a mai votat masuri cu puternic impact electoral, dar imposibil de pus in practica. Va aduc minte majorarea salariilor profesorilor cu 50%, votata tot in unanimitate in 2008.

Ar fi fost superb sa se fi putut. Dar era imposibil si a fost unul dintre putinele merite ale Guvernului Tariceanu ca s-a opus. Atunci imi aduc aminte ca presedintele n-a fost la fel de scrupulos, a promulgat legea, a salutat masura, a incurajat si alte categorii profesionale sa ceara majorari similare. Daca masura era aplicata, efectele asupra echilibrului bugetar ar fi fost dramatice.

E bine ca acum Traian Basescu este scrupulos si pune intrebarile care trebuie puse. De unde va fi acoperita gaura de 18 miliarde care ar aparea anul viitor la bugetul pensiilor? Nu e o suma neglijabila. Din noi taxe si impozite cumva? Atunci trebuie stabilit ce e preferabil, inclusiv pentru mediul de afaceri: sa mentii CAS la valoarea actuala sau sa introduci aceste noi taxe.

Anul acesta, spre exemplu, reducerea CAS ar fi sustinuta din taxa pe stalp, adica o taxa pe investitie, cosmar pentru mediul de afaceri.

Daca nu e vorba de noi taxe, care e sursa de finantare? Incasari mai mari la buget? Ar fi bine, dar unde e garantia ca ele vor veni? Anul acesta Guvernul este sub tinta de incasari fixata. De ce ar fi anul viitor la nivelul prognozat? Pe ce s-ar baza aceasta asteptare?

Poate ca Victor Ponta are raspunsuri la aceste intrebari, desi reactia FMI in fata propunerii de reducere a CAS sugereaza ca nu prea are. In orice caz, lucrurile trebuie intoarse pe toate fetele, trebuie masurate de 5 ori inainte de a taia pentru a provoca un rau mai mare decat binele promis.

Premierul ar trebui, cred, sa accepte o consultare corecta, pe cifre, pe argumente. Daca le are, e in avantajul lui sa le puna pe masa si sa inchida suspiciunile presedintelui. Daca nu le are, cum poate propune o masura pentru care bugetul nu e pregatit?

Si, cel putin la fel de important, are obligatia sa manifeste respect pentru institutia prezidentiala pe care vrea sa o conduca din toamna. Cat timp presedintele Romaniei nu solicita ceva abuziv, are obligatia sa respecte institutional solicitarea.

Daca refuza inseamna ca este prea orgolios sa se duca la Cotroceni? Este prea infantil ca sa intelega importanta masurii in discutie? Joaca electoral o relatie institutionala esentiala, intre Guvern si Presedinte doar pentru a-si afirma antibasismul?

Oricare ar fi raspunsul, el ar fi descalificant pentru politicianul, candidatul si premierul Ponta.

Deocamdata, Victor Ponta a incercat o eschiva cu iz de refuz la invitatia presedintelui: "Eu am avut intotdeauna si cat voi fi prim-ministru o sa am aceeasi atitudine: n-a fost niciodata si nu va merge niciodata cat sunt eu prim-ministru Guvernul la Cotroceni. Guvernul e la Piata Victoriei.

(...) Daca vrea sa aiba un dialog cu mine, sigur, ma voi duce, m-am mai dus si cu alte ocazii, nu ca m-ar fi ascultat prea mult, dar macar ca sa pastram respectul pentru textele constitutionale si pentru institutii. Insa, in aceasta situatie concreta, daca vrea sa se consulte cu mine, pe tema reducerii CAS, nu se consulta cu persoana potrivita pentru ca nu este o masura a Guvernului, ci este o masura care tocmai a fost adoptata de Parlamentul Romaniei. Culmea, si in unanimitate!

(...) Despre reducerea CAS nu avem ce discuta, pentru ca este o lege votata de Parlamentul Romaniei si, daca vrea, sa discute cu Parlamentul, dar nu cred ca vrea sa convoace tot Parlamentul la Cotroceni".

Eu cred ca este exact persoana potrivita, pentru ca Guvernul a initiat aceasta lege si tot la el este puterea executiva care trebuie sa o aplice.

Asadar, Victor Ponta este in fata unui test multiplu, si in privinta solutiilor reale de guvernare, si in privinta respectului fata de institutii. Ramane de vazut daca il va trece.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Basescu Ponta reducere CAS , #Traian Basescu