Timpul lucreaza in favoarea lui Traian Basescu (Opinii)

Joi, 12 Iulie 2012, ora 22:43
11742 citiri
Timpul lucreaza in favoarea lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Evenimentul Zilei

In cateva zile, Traian Basescu a castigat cateva puncte bune. Un comentator de la Realitatea TV relata miercuri ca s-a si efectuat un sondaj, care il situeaza cu un avans de zece puncte procentuale, fata de saptamana trecuta.

Nu am incredere nici in sondajele unora, nici in ale altora, dar ar fi gresit sa pretindem ca romanul e fericit vazandu-si presedintele suspendat prin puci, fara alt sop decat acela ca-i ahtiat un altul, sa-i ia locul.

Referendum cu chichite

Ca urmare, este posibil ca preseditele suspendat sa fi castigat intr-adevar puncte, pe care nu atat le-a castigat el, cat le-au pierdut ceilalti, in favoarea lui. Evenimentele din ultimele zile lovesc USL ca o napasta.

Speriati, Ponta si Antonescu au lasat afacerile din tara pe mana lingailor pe care tocmai i-au adus la putere, iar ei personal s-au repezit sa descurce pe plan european tot ce incurcasera pe plan local. Antonescu primeste ambasadori la Cotroceni, iar Ponta zboara la Bruxelles, cu singurul scop de a explica Europei ca cioara vopsita nu-i cioara, ci cel mai autentic papagal.

Poate unii si-au inchipuit candva ca Ponta si Antonescu sunt doi cavaleri care au sosit pe cai albi, ca sa ne aduca feicirea in tara. Poate altii s-au saturat de vechiul presedinte - asa cum te saturi de o haina uzata - si vor unul nou. Asta era explicatia sondajelor de pana saptamana trecuta.

Dar iata ca suspendarea presedintelui, in loc sa marcheze momentul culmimant al victoriei pucisitilor, a creat un moment de suspans. Spre surprinderea electoratului, calaretii cailor albi incep sa dea din colt in colt, incercand sa faca, din referendum, nu un vot popular, ci o chichita avocateasca, cusuta cu ata alba.

Cui ii este frica de referendum?

Cand contezi pe chichite si pe ate albe, inseamna ca esti inspaimantat si ai epuizat argumentele. Aici e greseala fatala a celor doi: populatia a vazut ca le este frica de un referendum cinstit, iar Europa a inteles ca, in Romania, nu exista alta lege mai precisa, decta mis-mas-ul.

A inceput sa se observa, chiar si la tara, ca Ponta si Antonescu se tem de referendum mai rau decat s-ar teme Basescu. Basescu a spus-o clar: daca pierde, se va intoarce bucuros pe mare, marea il asteapta, iar dansul s-a simtit totdeauna mai fericit printre valuri decat printre politicieni, ca Ponta si Antonescu - ca sa nu-l punem la socoteala pe Felix.

In schimb, daca Antonescu si Ponta pierd la referendum, sunt oameni terminati. Propriile partide nu-i vor suporta, asa cum nu l-au suportat nici pe Tariceanu, nici pe Geoana.

In plus, Antonescu si-a dat cuvantul ca, la una ca asta, se va retrage din viata politica. Si unde se va duce? Se va face din nou muzeograf in acea comuna tulceana? Isi va completa cumva studiile, ca sa-l angajeze cineva? Ar fi si cazul, neavand nici masterat, nici docotrat, nici publicatii. Chiar si scoala si-a terminat-o cu mare greutate, dupa ce ramasese de doua ori repetent.

Repetantul protestatar

In paranteza fie spus, pentru explicatia pe care a dat-o privind repetentia sa, domnul Antonescu, merita sa intre in Cartea Recordurilor: a refuzat sa dea examene la scoala, in semn de protest fata de regimul dictatorial al lui Ceausescu!

Profesional, Antonescu este zero, asa ca singura solutie ramane sa nu se tina de cuvant si sa ramana in partid, ca simplu activist. Functia de politruk liberal i se potriveste ca o manusa - mai exact, ca o cizma. Unde incape o Norica Nicolai, incape un Ludovic Orban, va incapea si un Crin Antonescu.

Romanul e rabdator, muncitor, harnic, dar nu e prost. Cine crede ca nea Ghita de la tara n-a inteles cu cine are de-aface, se inseala. Nu suntem in tara lui Pacala si a lui Tandala, suntem in tara lui mos Ion Roata. Acest mos intelept simte ca Ponta duce un limaj dublu: la Bruxelles promite respectarea legii, iar la Bucursti, isi face singur lege, ca s-o poata respecta.

De ce ti-e frica, nu scapi

Ei bine, mos Ion Roata, care, imbatat de emisiunile de la Antena 3, incepuse sa butoneze sondajele pentru demiterea presedintelui, a inceput sa se trezeasca, de la o vreme.

In orice caz, mi se pare ca i-a mers mult mai la inima conferinta de presa fara ocolisuri a lui Basescu cand a vorbit de un singur lucru pe care il apara: cinstea.

Avea motive sa aminteasca de palgiatul lui Ponta, de impostura cu masteratul, poate ca-si aducea aminte si de repetentia lui Antonescu. N-a facut-o. Pe Mos Ion Roata nici nu-l intereseaza asa ceva, dar la cinste tine. Romanul nu da cinstea pe rusine, iar cei din USL au dat-o demult si inca o mai dau.

De aceea, ascultand vorbitorii la TV, raman cu impresia ca, de cate ori ia cuvantul Basescu, castiga puncte, pentru ca nu se teme de referandum. Ponta si Crin, se tem si pierd puncte. Ramane de vazut cate puncte sunt in stare sa piarda si asta depinde numai de timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Victor Ponta premier, #Crin Antonescu presedinte, #ambasasdori la Cotroceni , #Traian Basescu