Triumful demagogiei. Trei cazuri obscene

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 18:25
7881 citiri
Triumful demagogiei. Trei cazuri obscene
Foto: Adevarul

Din punct de vedere politic, anul 2012 s-a caracterizat printr-o revenire abrupta a evului mediu al democratiei romanesti, adica tumultuoasa si rusinoasa perioada a inceputului anilor '90. Populismul primitiv din 1990 a inviat in 2012 sub forme de o obscenitate care a ingrozit lumea civilizata.

In 2012, lozinci si atitudini care pareau demult ingropate au fost aduse pervers la viata, romanii fiind incitati si asmutiti unii impotriva celorlalti, distribuindu-se etichete violente si caracterizari detestabile.

In numele poporului, poporul a fost tarat in cea mai neagra perioada din 1990 incoace. "Moarte intelectualilor" a luat forma alungarii "politrucului Patapievici" de la ICR si a infierarii "sinecuristilor" Cartarescu si Plesu, "Nu ne vindem tara" s-a tradus prin "Ce, suntem colonie?", iar "mosierii care n-au mancat salam cu soia" au fost rastigniti in piscina de la Vila Dante.

Societatea, prieteni si chiar familii au fost divizate pe criteriul "basismului", un termen ridicol aplicat chiar si celor care nu aveau vreo simpatie fata de presedinte, dar indrazneau sa apere principii si institutiile statului de drept.

Pana la urma, exista acum vreun "basist" mai mare ca Victor Ponta, cel care a tradat tezele din vara, semnand pacea cu marele "tiran"?

Evenimentele din aceasta vara si toamna se pot grupa in jurul a cel putin trei repere, definitorii pentru gradul obscen de populism, demagogie si manipulare care a marcat viata politica si societatea romaneasca.

1. "Ti-a taiat pensia! Tu ia-i functia!". Mai putin lui Gabriel Oprea

Traian Basescu a fost suspendat in baza a sapte motive. Acestea tin de "uzurparea rolului premierului", "incalcarea principiului separatiei puterilor in stat" sau "incalcarea in mod grav a prevederilor Constitutiei si principiului fundamental al democratiei reprezentative, atunci cand declara ca nu va numi un prim-ministru din partea USL ".

Nicaieri nu apare ca Traian Basescu trebuia suspendat pentru ca "a taiat pensiile si salariile", cheia de bolta a campaniei sustinute de USL, televiziunile asociate si toate afisele si bannerele de pe gardurile patriei. Normal, in Constitutie nu scrie nicaieri ca deciziile economice impopulare sunt motiv pentru demiterea presedintelui, mai ales cand nu se afla printre atributiile sale.

Ca atare, Traian Basescu a fost suspendat in baza unui motiv, si acela subred, conform Curtii Constitutionale, si i s-a cerut demiterea pentru alt motiv, de care nu era direct si oficial raspunzator. Ca a anuntat masurile economice de austeritate sau ca a fost adeptul lor este alta poveste, transformata, insa, in elementul central al campaniei populiste si agramate a USL.

Direct responsabili de masurile de austeritate sunt cei care le-au votat in Parlament, fara votul carora Basescu nu mai avea ce anunta, adica PDL, UDMR si UNPR. Fara sprijinul UDMR si UNPR nu se mai taia niciun salariu, niciun pensionar nu mai avea motiv sa-i ia functia cuiva. O situatie care nu prea ar fi fost convenabila USL, nu-i asa?

Stenograme PNL: Fenechiu - Cu presa noastra focusam pe demiterea lui Basescu (Video)

Campania demagogica pe subiectul "taierii pensiilor si salariilor" a avut un asemenea succes asupra alegatorilor incat acestia i-au votat entuziasti si pe cei care le-au taiat efectiv, precum parlamentarii UNPR si traseistii PDL, grupati toti in USL. Liderul UNPR, Gabriel Oprea, caruia "interesul national" i-a dictat in 2010 reducerea salariilor bugetarilor, a fost promovat in 2012 pentru brave acte de patriotism ca vicepremier in Guvernul USL.

2. Cazul Vila Dante, cu piscina si fara teren de tenis

Pe 25 iulie 2012, Guvernul intervine direct si pe fata in campania pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Premierul Victor Ponta se transforma in ghid al poporului si conduce o delegatie de jurnalisti la o casa de protocol a statului, Vila Dante. "In 2010-2011, cand salariile si pensiile erau taiate, aceasta locuinta apartinand Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat, la solicitarea lui Traian Basescu,a fost pregatita cu reparatii de peste un milion euro din bani publici, pentru a fi ocupata de Basescu dupa terminarea mandatului de presedinte", a acuzat proletar premierul.

Cazul Vila Dante este semnificativ pentru modul in care institutiile statului au fost folosite in lupta politica din aceasta vara. Cand a dat ordin RA-APPS si SPP sa deschida Vila Dante pentru a fi injurat oponentul sau politic, Victor Ponta a abuzat flagrant de atributiile de sef al Guvernului pentru a obtine avantaje personale in plan electoral. Aflat intr-o competitie politica, Victor Ponta nu avea dreptul sa se foloseasca decat de atributiile si influenta sa politice.

Porti deschise la vila Dante: O femeie a plonjat in piscina

De exemplu, ca sef al PSD, pentru a obtine sprijin in favoarea obiectivelor partidului sau, Ponta putea foarte bine si foarte legal sa-i dispuna subordonatului sau Liviu Dragnea sa-si arate alegatorilor palatul de la Alexandria. Sa vada poporul ca se poate, din munca cinstita de bugetar al PSD, sa ai casa ta, nu a statului, dotata cu piscina de trei ori mai mare decat la Vila Dante, basca teren de tenis, cu nocturna, pe deasupra.

3. Cazul Mircea Diaconu, victima "rautatilor"

Mircea Diaconu, un actor foarte popular printre romani, a fost transformat de USL intr-o victima politica, un exemplu al abuzului institutiilor "staliniste", cum ar fi ANI.

"A doua decizie este si mai dureroasa, pentru ca al doilea aflat in aceasta situatie (dupa Sergiu Andon - n.red) este un om iubit de foarte multi romani: senatorul Mircea Diaconu, care a fost declarat incompatibil. E foarte greu, ce pot sa-i spun domnului Diaconu? 'Dom'ne, Comisia Europeana nu stie cine e Mircea Diaconu, nu stie ce a facut pentru romani, nu stie cat de popular este'...este nedrept", explica Victor Ponta cum este nevoit sa respecte legile romanesti la presiunile Bruxelles-ului.

In momentul in care Ponta facea aceasta declaratie (septembrie 2012) exista o hotarare definitiva din partea instantei supreme (iunie 2012) care confirma verdictul ANI si solicita aplicarea legii.

Ponta milita pur si simplu pentru nerespectarea legii pe motiv ca Mircea Diaconu este "popular". Reactiile celor care s-au intrebat daca n-ar fi cazul ca si Mister Popularitate sa se supuna prevederilor legii, precum muritorii de rand, au fost calificate, scurt, ca "rautati".

Ponta: E o mare nedreptate ce i se intampla lui Diaconu

Doctor in demagogie, Victor Ponta stia foarte bine ce face: cu popularul Mircea Diaconu pe stindard obtinea atat voturi, cat si discreditarea ANI si a celorlalte institutii care patau calitatile politicienilor USL. Impusca doi iepuri dintr-o lovitura. Pretul platit, imaginea de stat bananier, in care insusi premierul instiga la nerespectarea legii, la umilirea institutiilor de drept, nu a mai contat.

A mai fost nevoie de o decizie a Curtii Constitutionale si de o demisie formala a lui Mircea Diaconu pentru ca legea sa se afirme chinuit din stransoarea politicianismului si a populismului.

Tot acest sir de evenimente si atitudini stridente a fost, in final, util atingerii scopului. Pe 21 decembrie, la investirea noului Guvern Ponta, premierul atat de mult dorit al USL a vorbit despre construirea unei "lumi noi".

Dar o lume noua, la a carei fundatie stau demagogia, populismul si manipularea, nu poate fi decat o lume ori foarte urata ori cu o viata foarte scurta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#demitere Traian Basescu referendum, #Vila Dante Basescu, #vila Dante Ponta, #Mircea Diaconu incompatibil ANI, #Victor Ponta Mircea Diaconu , #Traian Basescu