Victor Ponta: Minte presedintele spunand ca trebuie sa tinem aurul in tara

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 07:07
2349 citiri
Victor Ponta: Minte presedintele spunand ca trebuie sa tinem aurul in tara

Presedintele Traian Basescu minte atunci cand sustine ca aurul obtinut de la exploatarea Rosia Montana ar trebui mentinut in tara, deoarece tara are nevoie in primul rand de investitii si locuri de munca, a declarat premierul Victor Ponta.

"Minte presedintele tarii spunand ca trebuie sa tinem aurul in tara. Foarte bine, sa-l tinem in tara. Problema e urmatoarea: Banca Nationala, prin vocea guvernatorului Isarescu a spus-o de o mie de ori: Avem destul aur, noua nu aurul ne lipseste. Noua ne lipsesc investitiile si locurile de munca", a spus primul ministru, luni seara, la B1 Tv.

Victor Ponta a mai declarat ca proiectul actual se incadreaza in toate standardele de mediu din Europa, dar ca un ministru nu ar fi putut lua decizia emiterii unui aviz de mediu intr-o chestiune atat de importanta.

"Avizul de mediu, conform legilor europene si romanesti, trebuia dat de 15 ani, oricand. (...) O decizie atat de importanta nu poate sa o ia un singur ministru. (...) Proiectul actual se incadreaza in toate standardele de mediu din Europa si atunci Parlamentul Romaniei trebuie sa spuna: "Da, se incadreaza, dar eu tot nu vreau sa facem aceasta exploatare"", a aratat Victor Ponta.

Premierul si-a exprimat convingerea ca majoritatea celor care manifesteaza impotriva proiectului de la Rosia Montana o fac cu buna credinta, dar a adaugat ca exista o dezinformare, inclusiv a celor care protesteaza.

"V-am dat acest exemplu, cu faptul ca "minerii aia de fapt stateau intr-un muzeu, la caldurica". Asta e o chestie care s-a raspandit peste tot, a raspandit-o si domnul Basescu, de altfel, care se ocupa cu colportari de genul asta, ceea ce e o minciuna, o minciuna ingrozitoare, si o jignire la adresa acelor oameni. Am fost eu in mina si va garantez ca acolo sunt niste galerii de mina in care un om normal nu stau mai mult de o ora, pentru ca sunt conditii dificile", a precizat Ponta.

El a mai spus ca o alta dezinformare este aceea ca nicaieri in Europa nu se exploateaza aurul cu cianuri si a mai precizat ca statul roman nu poate exploata aurul de la Rosia Montana deoarece nu are cele doua miliarde de dolari necesare.

"Tot ieri, inca o data trecand deasupra zonei, am putut sa vad ceea ce nu am stiut atata timp cat stateam in Bucuresti in fata computerului, ca acolo, muntele acela pe care il distrugem e deja distrus si ca acolo apa aceea e deja poluata. (...) Cand am mers sa discut cu oamenii aceia - iarasi credeam, primind de la tot felul de ONG-uri - credeam ca acolo cu adevarat oamenii pot sa faca turism si crestere de animale. Dupa ce ajungi acolo iti dai seama ca e o minciuna. Nu pot sa faca bietii de ei nici turism, nici crestere de animale, ca au niste munti pe care de 2.000 de ani asa i-au mostenit si, sigur, incearca sa-i faca locuibili in continuare", a afirmat Ponta.

Premierul a precizat ca dezvoltarea tarii este necesara, respectand toate standardele europene. El a mai precizat ca este dispus sa aiba un dialog cu reprezentantii celor care manifesteaza impotriva proiectului Rosia Montana.

"Vreau foarte mult, daca exista aceasta posibilitate, de a discuta -pentru ca eu, la Rosia Montana, am fost chemat de catre acei mineri care erau, daca vreti, intr-un loc foarte clar, cu o revendicare foarte clara. In Piata Universitatii nu au existat niste lideri asumati si niste revendicari asumate, dincolo de respingerea proiectului, pentru ca am vazut si alte revendicari care, recunosc, m-au pus pe ganduri: sa nationalizam tot, sa luam Banca Nationala, sa dam afara strainii. Eu nu sunt de acord cu chestia asta", a precizat Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca aurul care s-ar putea extrage de la Rosia Montana ar putea ramane in tara daca Banca Nationala a Romaniei l-ar cumpara.

"Romania nu are nicio problema ca indiferent cine exploateaza resursele de aur, spre exemplu, sa faca ca in tara sa ramana aurul pana la ultimul gram. Avem o rezerva de circa 36 de miliarde de euro, cu tot cu aur, din care avem si valoarea a 103 tone de aur. Nu ne opreste nimeni ca in loc de euro si dolari sa ne marim rezerva in aur. (...) Si intr-un mod extrem de convenabil. Adica, in momentul in care Banca Nationala ar achizitiona aur, ar face emisiune de lei, la fel cum atunci cand cumpara euro face emisiune de lei, la fel ca atunci cand ia bani de la Ministerul de Finante, bani europeni, pe care ii utilizam in constructii de drumuri, de stiu eu ce alte proiecte, Banca Nationala primeste euro si in baza sumei primite face emisiune de lei. Deci, Romania nu pierde nici un gram de aur, daca isi propune sa faca acest lucru", a spus Basescu, la Palatul Cotroceni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Victor Ponta Rosia Montana, #aur Rosia Montana , #Traian Basescu