Victor Ponta, pe limba lui (Opinii)

Joi, 28 Iunie 2012, ora 23:54
13920 citiri
Victor Ponta, pe limba lui (Opinii)
Foto: politicata.wordpress.com

Cine se astepta ca declaratia de presa a lui Traian Basescu sa se lase cu o noua baie de sange este probabil dezamagit. Nu stiu daca Traian Basescu a renuntat sa se duca la Bruxelles din motivul invocat, adica incercarea de a proteja de scandaluri inutile si imaginea Romaniei si a UE, ci pentru ca ministrul de Externe l-a scos de pe lista delegatiei romane.

Cert este ca Traian Basescu a schimbat partitura intr-un mod absolut neasteptat si s-a pozitionat in cea mai avantajoasa postura cu putinta.

Traian Basescu s-a integrat in zicerea despre cel destept care cedeaza. Presedintele intelept nu a vrut sa intre in lupta corp la corp cu pustiul inflamat pe care il lasa sa-si dea in petec cat de mult poate. Si Victor Ponta, in mod evident, poate foarte multe din acest punct de vedere. Pe limba lui va pieri politic.

In timp ce, la Bucuresti, presedintele a reusit sa fie prezidential, la Bruxelles, Victor Ponta, cam morcovit si palid, si-a schimbat radical discursul. Adica mai pe romaneste a dat-o la intors: "Sunt dispus sa gasim o cale de dialog, Romania sa fie prezenta la Bruxelles. Daca presedintele nu va veni azi, in baza mandatului dat de Parlament, voi reprezenta Romania la discutiile atat de importante. Voi respecta intotdeauna deciziile CCR, dar presedintele sa respecte deciziile Guvernului si Parlamentului."

Victor Ponta se comporta de parca cineva i-ar fi pus in fata o oglinda in care si-a vazut chipul monstruos, dezlantuit si dictatorial, aratat cu o seara inainte. De parca si-ar fi amintit ca, in urma cu numai cateva luni, in noiembrie, cu gura sa califica drept iresponsabilitate incalcarea unei hotarari judecatoresti.

Schimbarea aceasta spasita de discurs este foarte greu sa scape de stampila unei teribile ipocrizii. Cum adica "daca presedintele nu va veni" dupa ce ai interzis includerea presedintelui in delegatia oficiala? Dar si a unei teribile spaime, pentru ca, racorit dupa recitalul tulburator de dupa anuntarea deciziei CCR, probabil ca Victor Ponta a realizat sau a fost ajutat, eventual la Buxelles, sa realizeze ce a facut.

Pentru ca cedarea lui Traian Basescu nu schimba datele mai mult decat grave ale problemei si indiferent cate piruete face Victor Ponta la Bruxelles, faptele sunt cat se poate de clare. Simpla prezenta la Bruxelles a premierului, simpla lui asezare la masa consiliului european fara a avea un mandat explicit din partea titularului acestei prerogative, adica din partea presedintelui, dupa cum se arata in decizia CCR, reprezinta o grava incalcare a acestei decizii, fie ea si nepublicata in Monitorul Oficial (confiscat si el de Victor Ponta), dar si uzurpare de calitati oficiale, fapta penala.

Premierul roman se afla sub incidenta legii penale, in afara Constitutiei si a comis un teribil atac la justitie. Degeaba spune spasit acum ca respecta deciziile CCR. Victor Ponta a declarat deja cu subiect si predicat ca nu va respecta o decizie "a celor 5 judecatori ai Traian Basescu" si se va duce la Bruxelles, ceea ce a si facut. Punct. Ca a cedat Traian Basescu, ca Victor Ponta l-a asteptat cu flori la Bruxelles, ca Victor Ponta este, cel mai probabil, privit la Bruxelles ca un uzurpator de calitati oficiale (ceea ce si este), ca se apara cu un mandat al Parlamentului, care nu putea, legal, sa-i dea acest mandat, sunt deja detalii.

Ceea ce premierul a comis ramane comis si este de o gravitate fara precedent iar reactia CCR este cat se poate de edificatoare din acest punct de vedere:

"Curtea Constitutionala a Romaniei isi exprima ingrijorarea fata de atacurile din partea Guvernului si ale altor autoritati publice la adresa Curtii si a judecatorilor sai. Curtea Constitutionala subliniaza faptul ca aceste atacuri sunt incompatibile cu exercitiul democratic. Amenintarile cu revocarea si orice alt fel de presiuni politice din partea Guvernului pot impieta in mod grav asupra activitatii judecatorilor si a Curtii Constitutionale in ansamblul sau. Curtea Constitutionala reitereaza rolul sau de garant al Constitutiei, fundamental intr-o ordine democratica".

Oricat l-ai detesa pe Traian Basescu, oricat te-ar fi nemultumit derapajele sale fara precedent, oricate sperante ti-ai fi pus in USL si in liderii sai, daca faptele lui Victor Ponta nu te cutremura, daca nu te simti amenintat de aceste abuzuri cu mult mai grave decat a comis vreodata vreun demnitar roman, pentru ca nimeni nu a refuzat pana acum sa respecte o hotarare a CCR, inseamna ca nu ai niciun strop de vocatie democratica.

Cat despre Traian Basescu, poate ca in acest moment primeste o teribila lectie istorica. Vara trecuta sustinea ca abdicarea regului a fost un act de tradare. Ei bine, pastrand proportiile, iata-l pus intr-o situatie in oglinda. Regele a abdicat de pe tron pentru a salva vietile a cateva sute de tineri care in caz contrar ar fi fost executati. Traian Basescu abdica de la o prerogativa constitutionala, pentru a salva imaginea Romaniei si a UE. Eu nu cred ca este un tradator, cum n-a fost si nu este nici Regele Mihai.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Basescu Ponta Bruxelles, #Basescu Ponta CCR , #Traian Basescu