Cine il umfla pe Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 07 Mai 2012, ora 15:50
3950 citiri
Cine il umfla pe Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Era oarecum ciudat. Zi de zi presa mai descoperea cate o pata in CV-ul si mapa profesionala a Corinei Dumitrescu, propunerea USL pentru postul de ministru al Educatiei in Guvernul Ponta, iar partidul, presedintele sau si rectorul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir taceau malc.

Ba Corina Dumitrescu mai scapa cate o ciosvarta pe la vreun ziar de mai rau intindea nervii celor carora le mai pasa. Ba ca nu a "innotat" la Stanford, ci la Hoover, ba ca o chema Corina Adriana Radu, pe vremuri, si de aici toata confuzia.

Dintr-una intr-alta, Corina Dumitrescu se afunda in fiecare zi tot mai mult in pacla gretoasa a intereselor obscure ce graviteaza in jurul politicii. Iar ultima proba a prezentei ei la Stanford, o inregistrare audio ciudata, se dovedeste a fi o marturie a unui nume mai controversat decat toate la un loc - Robert Deutsch, profesorul coordonator al stagiului de formare profesionala al Corinei in SUA, care surprinzator si dupa 18 ani (!) isi aduce aminte cu placere de capacitatile intelectuale ale tinerei. Ba chiar povesteste cum si mai celebrul economist Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, ar fi fost impresionat de IQ doamnei.

De numele lui Robert Deutsch se leaga insa celebrul scandal de la mijlocul anilor '90 - Megapower, un nume predestinat parca pentru o afacere dubioasa, o teapa de peste 20 de milioane de dolari pe vremea cand se dadeau primele mega-tunuri economiei romanesti.

Ieseau astfel la iveala increngaturi tot mai urate cu o lume veche si aproape uitata care insa parea ca se intoarce sub forma mostenitorilor fostului imperiu corupt al politicii din anii '90.

Propunerea Corinei Dumitrescu pentru preluarea functiei de ministru al Educatiei parea ca se transforma intr-o epopee de prost gust cu un puternic specific, desigur, romanesc. Din rau in mai rau, cu fiecare incercare de spalare nu iesea decat si mai multa mizerie. V-ati fi putut intreba de ce? De ce insista Ponta sau PSD sa pastreze o propunere care nu face decat sa le ridice intreaga societate civila in cap? Si mai ales de ce tocmai acum, cand taman ce ne anuntase instalarea "celui mai cinstit Guvern din istoria Romaniei"?

De ce tocmai acum cand primul lucru de care are nevoie Ponta si USL este imaginea buna? Intretinerea si chiar amplificarea imaginii USL, acestea sunt singurele obiective ale viitorului Guvern Ponta, nu cinstea in sine si nici eficienta sau reformele reale, ci doar impresionarea populimii.

Logica acestei strategii a fost deconspirata, insa, ca un corolar al intregii activitati de gafeur in calitate de propus ministru, chiar de catre Corina Dumitrescu:

"Nu sunt suparata decat pe cei care nu ma lasa sa fiu contactata de presa. Sunt conditionata pentru ca fac parte dintr-o echipa si atunci astept ingaduinta de a contacta presa. Exista strategi de imgine, ca la toate partidele, si ei iti dau sau nu ok-ul."

Rectorul de la Dimitrie Cantemir ne explica aici in fapt cum partidul nu a lasat-o sa vorbeasca si sa se explice, pentru ca avea un alt plan, evident. Care a fost acesta, am vazut duminica seara cand Victor Ponta a iesit revolutionar si "a cedat" in fata presiunilor presei, incercand sa puncteze maxim la capitolul imagine si impresie artistica.

Problema lui Ponta abia incepe insa. Inlocuitorul doamnei Corina Dumitrescu nu e nici pe departe altfel, e din aceeasi liga. Victor a picat din lac in put. "Somitatea" Ioan Mang, senator de Bihor, dezvoltandu-si mai degraba abilitatile de afacerist decat de dascal sau politician.

E bine insa ca strategii PSD se ocupa de formarea imaginii de barbat hotarat si intransigent, care taie in carne vie roiurile de baroni ce-i penduleaza in fata si-n spate.

Bine ca a avut decenta sa isi ceara scuze pentru cuvintele pe care i le-a aruncat lui Sarkozy - "exhibitionist si chiar bufon, adica un Basescu al Frantei". E de apreciat cu atat mai mult cu cat ar fi putut sa se foloseasca de vot pentru a persista in eroare. Desi nu cred ca va inceta vreodata jocul asta al gafelor si obisnuitelor scuze si retractari de dupa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Corina Dumitrescu ministru Educatie, #probleme ministri Guvern Ponta , #USL