Diavolul din propunerile lui Victor Ponta (Opinii)

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 19:06
4802 citiri
Diavolul din propunerile lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

La o prima citire a propunerilor lui Victor Ponta in privinta modului de implementare a prevederilor acordului de guvernanta fiscala, ai zice ca liderul USL a inteles miza sumitului de saptamana trecuta si sansa uriasa pe care Romania ar avea-o ca membru fondator al ceea ce va fi noua Europa (sau nu va fi deloc).

Din nefericire, diavolul ranjeste din detaliile propunerilor domniei sale si pune sub semnul intrebarii bunele intentii ale USL.

Este minunat ca domnul Ponta exprima disponibilitatea USL de a sprjini un guvern de tehnocrati in locul Cabinetului Boc, complet decredibilizat si epuizat. Ceva imi spune ca si presedintele isi doreste, de multa vreme chiar, aceasta schimbare, dar nu a reusit sa o impuna.

Dar, ma intreb, ce tehnocrat ar fi USL dispusa sa sustina. Oare nu vom asista din nou la respingerea ab intio a oricarei propuneri prezidentiale, doar pentru ca vine de la Traian Basescu?

Sunt convins ca daca in 2009 ar fi fost instalat Guvernul Croitoru situatia si parcursul Romaniei ar fi fost cu mult mai bune. Dar Lucian Croitoru a fost batjocorit in Parlament doar pentru ca fusese nominalizat de presedinte.

De ce as crede ca declasarea procedurii de schimbare a Guvernului nu se va bloca in acelasi tip de conflict, cu consecinte foarte grave in contextul european?

Victor Ponta insusi confirma temerile atunci cand conditioneaza sustinerea guvernului de tehnocrati de organizarea de alegeri anticipate. Asadar, pare ca grija domniei sale nu este aplicarea prevederilor de la Bruxelles, ci o cat mai rapida accedere la putere. Ce poate face un guvern de tehnocrati, ce marja de miscare va avea el in mijlocul unei campanii electorale dezlantuite? Ce sustinere pentru masuri necesare, dar nepopulare va avea el, cat timp toate partidele vor avea grija unui mesaj cat mai populist si mai ademenitor?

Spre exemplu, vrea sa spuna Victor Ponta ca va sustine inghetarea pensiilor si a salariilor daca va fi pusa in practica de guvernul tehnocrat, dupa ce a atacat-o furibund la CCR si in timp ce lucreaza la suspendarea presedintelui tocmai pentru declaratii transante pe acesta tema?

Orice schimbare de guvern presupune o doza de instabilitate cu riscurile de rigoare. Ele pot fi asumate daca avem un scop corect, in concordanta cu interesul public. Dar daca ne asumam acest risc doar pentru a face un pas in plus catre putere, el devine inacceptabil.

Este minunat ca Victor Ponta este de acord cu modificarea Constitutiei, dar de ce abia dupa alegeri? Acordul de guvernanta fiscala obliga la modificarea Constitutiei pana la 31 decembrie 2012. Nu-i tocmeala, iar UE pare acum mai putin dispusa la concesii ca niciodata. Apoi, si inainte, si dupa alegeri anticipate sau la termen, deficitul structural de 0,5% e acelasi, indiferent daca UNPR este la putere sau in opozitie.

Asadar, daca tot e de acord cu necesitatea modificarii Constitutiei in sensul acrodului de la Bruxelles, de ce nu este Victor Ponta dispus sa purceada la ea chiar acum, in interes national. In principal, din doua motive mari si late. Pentru a face din aceasta conditie o sursa de santaj pentru Traian Basescu, dar si pentru ca, de fapt, Victor Ponta nu doreste modificarea Constitutiei. Adica nu doreste limitarea constitutionala a deficitului bugetar.

Daca regulile vor fi atat de stricte, la ce bun sa mai guvernezi? Unde mai ramane loc pentru baroni, pentru clienti politici, pentru pusculita de partid? Nu e bine.

Si atunci ce poti face astazi nu lasa pe maine, lasa pe poimaine, ca poate nu mai e nevoie. Daca nu modificam imediat Constitutia, cine stie, poate ca nici nu va mai fi nevoie, poate ca tratatul european pica, poate salvam cumva stilul nostru de guvernare, falimentar pentru tara si atat de benefic pentru politiceni.

Si din acest punct de vedere, cred ca Victor Ponta va avea sprijinul intregii clase poltice, inclusiv al actualei Puteri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Ponta guvern tehnocrati, #Ponta alegeri anticipate, #Ponta Uniunea Europeana, #Ponta deficit, #USL Basescu consultari , #USL