Die Zeit: Jefuirea Romaniei continua

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 20:59
10832 citiri
Die Zeit: Jefuirea Romaniei continua
Foto: Adevarul

Influenta publicatie germana Die Zeit consacra un amplu articol alegerilor si situatiei din Romania. Portretul facut Romaniei este sumbru. "Acum este timpul pentru clica Uniunii Social Liberale a lui Victor Ponta de a pune mana pe prada", sustine Die Zeit.

"Uneori, Romania pare o tara care a cazut accidental in Uniunea Europeana", incepe articolul din Die Zeit, publicat chiar in editia online in spatiul destinat celor mai importante stiri.

"Exista state care au nevoie de o buna guvernare. Dar asta nu se va intampla prea curand in Romania. De asemenea, alegerile generale de duminica nu au schimbat nimic. Lupta pentru a pune mana pe intreaga putere in stat va continua, sau, dupa cum spune renumitul analist politic Alina Mungiu-Pippidi, va fi o lupta pentru sansa de jefui resursele statului", spune Die Zeit.

Publicatia germana aduce aminte si de declaratiile lui Victor Ponta de dupa anuntarea rezultatelor, considerate ca "amenintari".

"Prim-ministrul Victor Ponta a iesit in fata camerelor de luat vederi cu o amenintare biblica: Cine ridica sabia, de sabie va muri. Destinatar al acestei declaratii de razboi este presedintele roman Traian Basescuiar mesajul este clar: USL nu va avea odihna pana cand Basescu nu va fi dat afara din biroul sau", noteaza Die Zeit.

Publicatia germana face o scurta trecere in revista a campaniei electorale din Romania, considerata una dintre cele mai "salbatice" din perioada post-comunista, mentionand si refuzul lui Traian Basescu de a-l numi premier pe Victor Ponta.

"Problema nominalizarii premierului va fi tema centrala a urmatoarelor saptamani. Constitutia ii cere lui Basescu sa nominalizeze premierul dintre candidatii majoritatii parlamentare, insa modul de redactare a pasajelor lasa loc de interpretari, pe care Basescu le va exploata la maxim, ca de obicei. Daca nu-l va nominaliza pe Ponta va fi semnalul pentru ca majoritatea parlamentara sa demareze un nou proces dureros de suspendare", scriu jurnalistii germani.

Ei mentioneaza ca USL, alaturi de UDMR, intentioneaza sa obtina majoritatea de doua-treimi pentru a putea modifica Constitutia, in sensul limitarii puterii presedintelui si restrangerii, "in mod semnificativ" a atributiilor Curtii Constitutionale.

"Dar, mai presus de toate, USL va dori ca Guvernul Ponta sa limiteze puternic lupta impotriva coruptiei", subliniaza Die Zeit.

In cazul in care USL nu va reusi sa-si asigure majoritatea absoluta impreuna cu UDMR, "excentricul afacerist Gigi Becali a anuntat ca va aduce parlamentari din Opozitie. Cu alte cuvinte, ii va cumpara".

Die Zeit vorbeste in acest context de fenomenul dezertarilor si migrarii politice, in care o patura subtire de politicieni bogati adera regulat la partidele care ajung la putere.

"Acum este timpul pentru clica Uniunii Social Liberale a lui Victor Ponta de a pune mana pe prada, in mod special pe miile de pozitii din aparatul de stat sau pe contracte guvernamentale supra-evaluate", concluzioneaza Die Zeit.

Die Zeit este cel mai citit saptamanal german, avand un tiraj de aproximativ 500.000 de exemplare. Orientarea politica a publicatiei este de centru, cu influente liberale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presa germana USL Ponta, #Die Zeit alegeri Romania, #presa rezultate alegeri 2012 , #USL