Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Marea teapa pregatita de USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 20 August 2013, ora 19:48
13025 citiri
Marea teapa pregatita de USL (Opinii)

Cu fiecare zi care trece intelegem mai bine jocul la care vom asista urmatorul an pana la alegerile prezidentiale. Nu e nimic nou, se reia practic meciul din 2012 care va fi dus pana in ziua alegerilor prezidentiale.

Toate proiectele si promisiunile USL vor ingheta si se vor conserva pana dupa anuntarea castigatorului Cotroceniului. Asta e sensul acelui AMR aruncat intr-o doara de Victor Ponta: "cu Traian Basescu la Cotroceni nu putem face nimic, abia dupa romanilor li se vor implini promisiunile".

Din reactiile lui Victor Ponta dupa intoarcerea din concediu se oberva ca-i convine de minune sa aiba la Cotroceni un presedinte guraliv, in campanie electorala, astfel incat ciondaneala cu "liderul Opozitiei" de cealalta parte a Puterii sa-i asigure premierului explicatiile perfecte pentru esecurile de la guvernare.

Decalajul alegerilor parlamentare fata de cele prezidentiale abia acum isi arata fata cea mai urata si efectele nocive. In ritmul actual, plus alegerile europarlamentare intre, avem campanii electorale fara oprire.

Si pentru ca un an si doua luni trebuie sa fie umplut cu ceva, temele de campanie ale USL vor fi toate punctele esuate ale guvernarii.

Incepand de la regionalizari si revizuirea Constitutiei - despre care insasi liderii USL au inceput sa vorbeasca la un timp viitor tot mai putin determinat - pana la cresterea economica si masurile de indreptare a anomaliilor din justitiei si societate.

"Dreptate pana la capat" se amana si isi prelungeste termenul de realizare pana in noiembrie 2014.

Cu o regionalizare care nu va avea loc fara revizuirea Constitutiei si cu aceasta din urma dependenta de legea referendumului care sa asigure un cvorum redus la 30% - lege care a fost retrimisa de Traian Basescu in Parlament pentru reexaminare - USL isi va impinge toate proiectele spre sfarsitul anului 2014, conditionandu-le pe toate de dobandirea fotoliului de presedinte. Asta pe de o parte, in special ca arma de campanie pentru candidatul USL - care deocamdata ramane Crin Antonescu.

De cealalta parte, "nimicirea" Executivului lui Ponta de catre ANI si DNA, cu ministrii care cad pe capete sub tirul diverselor acuzatii de incompatabilitate sau pentru ca sunt urmariti penal sau trimisi in judecata, Victor Ponta are si el scuza ca ii este sabotata activitatea de catre acea parte a sistemului pe care inca presedintele o controleaza.

Nu stiu cat adevar mai e astazi in aceasta afirmatie, dar nici nu mai conteaza. Din momentul "intelegerii" dintre Ponta si Basescu pe sefii procurorilor, nicio scuza nu se mai sustine.

Si chiar daca bate la ochi mai mult decat orice ca procurorilor DNA le cad sub lupa exclusiv reprezentantii actualei Puteri, mai cu seama din cadrul PNL care se presupune a da si candidatul la prezidentiale, e la fel de adevarat ca si liderii USL parca isi doresc sa ajunga in situatia aceasta din moment ce numesc ministrii pe care-i numesc.

Iar pana cand procurorii Laurei Codruta Kovesi nu ii vor lua macar la intrebari si pe marii ministri suspecti din timpul guvernarii PDL, loviturile DNA in randul ministrilor lui Ponta risca mai degraba sa credibilizeze USL decat contrariul.

Astea fiind premisele dupa care urmeaza sa se desfasoare jocul, strategia electorala a USL e aproape gata: Ponta va plati pentru esecul privatizarilor ratate de la Oltchim, CFR Marfa si ce-o mai fi, pentru disponibilizari, cresterea taxelor si scumpirea vietii, in timp ce Crin Antonescu va lucra la Constitutia care sa schimbe fata Romaniei dupa ce Traian Basescu nu va mai fi la Cotroceni.

Un razboi politic pe doua fronturi, pe masura ambitiilor si inca a puterii detinute de Opozitia de la Cotroceni.

Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, prorusul Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi, 28 martie, de compania...
Primăria Capitalei, rampă de lansare pentru funcții mai importante: „S-a mai întâmplat. Traian Băsescu e un exemplu”
Primăria Capitalei, rampă de lansare pentru funcții mai importante: „S-a mai întâmplat. Traian Băsescu e un exemplu”
Primăria Capitalei a fost o importantă rampă de lansare pentru oamenii politici și o oportunitate de a ținti către funcții de stat mai bune. Primarul Bucureștiului are a doua funcție ca...
#USL promisiuni, #alegeri prezidentiale, #Crin Antonescu Traian Basescu prezidentiale , #USL