O jumatate de victorie, ca un dus rece pentru USL (Opinii)

Luni, 22 August 2011, ora 20:37
2204 citiri
O jumatate de victorie, ca un dus rece pentru USL (Opinii)
Foto: realitatea.net

Este o mare diferenta intre sperantele triumfaliste ale domnilor Ponta si Antonescu, cand dadeau ca certa, saptamana trecuta, victoria zdrobitoare a candidatilor lor in cele doua judete si realitatea de ieri, cand intr-unul au pierdut detasat, iar in altul au avut noroc ca nu exista turul doi.

O victorie a la Pyrrhus

Nici acum, cei doi lideri ai Opozitiei n-au invatat de la domnul Basescu cat de neimportant este sa castigi sondajele si cat de hotarator este castigi alegerile - daca le castigi.

Pana acum, Basescu a fost as in a pierde toate sondajele si a castiga toate alegerile, lasand adversarii sa-si linga ranile debusolati, dupa ce au obtinut renumararea voturilor si pierderea contestatiilor.

De contestatii se pregateste acum vitejeste si Ponta, reclamand pungile verzi cu zahar si ulei, fara a observa ca tocmai partidul lui a fost totdeauna campionul autocarelor, al carnatilor, micilor si, mai ales, al Antenelor impartiale.

Este drept ca Neamt si Baia Mare nu inseamna Romania intreaga. Opozitia poate spune ca, preliminindu-si mai ieri peste peste 65% din voturi, conta pe alte judete, nu pe Neamt si Baia Mare, dar nici alegatorul nu-i atat de naiv, incat sa nu ramana pe ganduri. Pentru el, proba cu turnesol s-a facut.

Acum, dupa turnesolul respectiv, opozitia unita are ocazia sa constate ca a pierdut detasat in Neamt, si a castigat in doi peri la Baia Mare.

Zic in doi peri, intrucat este departe nu numai de 65%, dar si de 50%. Din putinii cati s-au prezentat la vot cei care i-au dat o majoritate atat de relativa, raman putintei de tot. Este o victorie a la Pyrrhus.

Unde a gresit USL?

Ca umare, mi se pare gresit sa credem ca, macar la Baia Mare, USL este adulata de alegatori, conform sondajelor, conform visului de aur al lui Ponta si conform iluziilor de platina ale lui Criun Antonescu. Care sa fie cauzele? As enumera cateva:

1. La Baia Mare, alegatorii nu s-au dus la vot. Mesajul lor este acela de lehamite. Nu numai de USL. Lehamite de toti. Nu mai cred in promisiunile lui Boc si li s-a acrit sa-l vada pe Ponta la Antena 3, zisa Felix, sau pe Antonescu la Realitatea, fosta Vintu.

2. Ponta si Crin nu fac impresie buna si gresesc atunci cand mizeaza pe propria lor imagine, prezentand-o ostentativ la TV. Imaginea corifeilor USL nu binedispune pe nimeni. Lumea ii simte ca infantili, asa cum i-a prezentat presedintele, si ii stie ca laudarosi, asa cum se prezinta ei insisi.

3. Sondajele sunt cusute cu ata alba, iar prezentarea lui Ponta ca viitor premier si a lui Antonescu ca viitor presedinte calca alegatorii pe bombeul pantofilor. Implicit imaginea celor propusi de ei are de suferit, in baza principiului "tel maitre, tel valet", adica romaneste "cum e turcul, asa-i pistolul".

4. Campania televizata anti-PSD, la anumite Antene, a depasit limitele si induce reactia contrara in public. Ma indoiesc de succesul emisiunilor de ieri, cand, indiferent despre ce era vorba, pe fundalul ecranului apreau cu obstinatie pungile verzi cu zahar si ulei.

La unul din posturi, le-am observat chiar cand prezentatoarea vorbea despre evenimentele din Libia.

5. PSD este favorizat de faptul ca apare mai rar pe ecrane. Telespectatorul o pune pe seama modestiei sau, macar, nu poate casuna pe cel a carui imagine nu apare.

6. USL minimalizeaza instrumentele presedintelui. Nu zic ca a avut un rol in aceste alegeri, dar insusi faptul ca el exista acolo, la Cotroceni, ii inspira energie lui Boc si induce o putere paranormala in ceilalti.

7. Campania anti-Basescu are un efect nefast pentru USL. Lumea nu mai tine cu presedintele, ca altadata, dar nici nu suporta sa-l vada victimizat. Si, mai ales, nu suporta sa-l vada stropit cu noroi de Crin, Ponta si Felix, cei atat de nesuferiti. Asa-i viata, n-ai ce sa-i faci.

8. Poate astazi, contabilizand rezultatele de ieri, USL isi face socoteala ca a iesit juma'-juma'. Daca asa socoteaste, inseamna ca persista in greseala. Perseverare diabolicum. Victoria este suta la suta a PDL, macar pentru faptul ca a naruit mitul sondajelor USL.

Ultima pastila amara

PDL a umilit adeversarul ingamfat si l-a pus cu botul pe labe. Victoria din Neamt este fara drept de apel. In al doilea judet, a dovedit ca adversarul n-are majoritate: PDL, cu ecologistii la un loc, depaseste USL si nu se stie ce iesea, daca mai exista si turul doi.

Domnul Ponta a promis sa conteste alegerile in instanta, asa cum promitea candva si Geoana. Asta ar fi ultima pastila amara, pe care si-ar administra-o singur, de buna voie si nesilit de nimeni.

Asa ceva va dovedi ca Opozitia noastra, condusa de doi copresedinti puerili - cum i-a caracterizat presedintele - nu stie sa piarda. Cand nu stii sa pierzi, dupa ce tocmai n-ai stiut sa castigi, este semn ca trebuie sa lasi ciocul jos, nu sa scoti sabia din teaca, numai pentru ca sa te lasi fotografiat cu sabia in mana.

Fireste, nimic nu te opreste sa incerci, dar una ca asta poate fi fatala pentru orice politican.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#alegeri partiale, #rezultate alegeri, #fraudare alegeri, #USL Neamt Maramures alegeri , #USL