Razboiul pe care il pregateste USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 23:25
9259 citiri
Razboiul pe care il pregateste USL (Opinii)
Foto: Cotidianul

Nu e o profetie. Nici macar o previziune bazata pe fapte concrete, inregistrate in arhiva, cu data si ora exacte.

Nu incerc nici sa detronez samanii de serviciu care trambiteaza ruperea USL inca de la infiintare, cu aceeasi energie si consecventa ca si cum viata nu i-ar contrazice zi de zi, ani de zile. Datele insa se schimba, iar realitatea pe care o stiam ieri a evoluat intr-o alta care, indiferent spre ce va conduce, redefineste ordinea de pana acum din interiorul Uniunii Social Liberale.

Pentru ca a renuntat la aparente, iar scopul pare a fi tocmai impresionarea adversarului (dar implicit si a publicului), cursa inarmarilor declansata in USL de curand, fatis, este drumul fara intoarcere, cel mai probabil, pe care au pornit cele doua partide care compun Uniunea.

Desi declaratiile de dragoste la cel mai inalt nivel - Ponta & Antonescu - au ramas la fel de mobilizatoare, in spatele lor chiar enuntatorii isi mobilizeaza trupele in ritm de concentrare militara.

Grupul nemultumitilor din PNL, care se afla si in Guvern, este tot mai mare si vocal. Varujan Vosganian a fost doar primul care s-a plans si-n public pentru "teapa" pe care crede ca le-a tras-o Ponta ministrilor liberali, lasandu-i fara bani in ministere sau doar cu hartii pe birou, dar fara resurse de administrat.

Lui Fenechiu nu i-ar fi ramas decat caile ferate goale si falite, lui Nicolaescu doar saracia din spitale, iar lui Chitoiu mai nimic.

Aducerea lui Klaus Iohannis a declarat oficial deschisa olimpiada de interpretari a strategiei "din spatele" mutarii lui Crin Antonescu. Lovitura la Ponta, la PSD, scoaterea pisicii, ridicarea la lupta a sasilor si nemtilor, reorganizarea Ardealului.

Plus un intreg registru de simptome clinice, de la maladii obsesiv-compulsive pana la diagnostice maniaco-depresive. Ba un analist politic, Vasile Dancu, fost membru PSD si actual simpatizant al partidului si apropiat al lui Ponta, vedea in Iohannis direct premierul de rezerva al lui Crin Antonescu.

Adevarul e ca in Klaus Iohannis poti sa vezi orice. Crin Antonescu insusi l-a numit omul potrivit pentru toate functiile din stat. Pedelistii au vazut moartea cu ochii in umbra lui, iar comentatorii au cascat plictisiti de tacerea graitoare a neamtului.

Daca vrei, poti sa vezi in el si inceputul razboiului dintre liberali si pesedisti, ori doar pregatirea armatelor care marcheaza inceputul unui razboi rece. Sau, la limita extrema a hermeneuticii dambovitene, putem sa intuim o strategie malefica si perversa de destructurare totala a Partidului Democrat Liberal.

Cum s-a ajuns la asa ceva? Simplu. Razboiul din USL, pe fata sau pe dos, pornit sau inca in asteptare, poate avea ca singur efect vizat aruncarea si mai adanca a PDL intr-un con de umbra si dezinteres din care sa nu mai poata fi extras nici de Basescu insusi in fusta, nici de Udrea in gumari.

Intrucat orice alta interpretare a luptelor duse in spatele frontului USL - prin cele doua televiziuni - este una fantezista, deocamdata, si care obliga la asumarea unor riscuri uriase (pentru uselisti) din moment ce ea ar duce la ruperea oficiala a Uniunii.

Tocmai spaima in fata pierderii puterii, in cazul in care USL s-ar destrama, este ceea ce va tine unite cele doua armate aflate deja intr-o intrecere de forta. Mimat, pentru a acoperi haosul guvernarii, ori autentic, drept rezultat al halucinatiilor furnizate de putere, focul mocnit care arde in USL poate sa incendieze iremediabil PDL sau poate conduce la o restartare totala a scenei politice, inainte de vreme si in ciuda oricaror asteptari sau previziuni.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Victor Ponta razboi Crin Antonescu, #USL destramare , #USL