Semne ca se sparge USL (Opinii)

Sambata, 30 Martie 2013, ora 11:02
3628 citiri
Semne ca se sparge USL (Opinii)

De vreo cateva saptamani, politichia damboviteana a intrat intr-o liniste extrem de suspecta. Niciun scandal mare la orizont, in afara de cel din PDL.

Cum nu cred ca politicienii intrati in Postul Pastelui postesc si se roaga intens pentru mantuirea sufletului (mai putin poate Gigi Becali), explicatia trebuie cautata in alte parte.

Simptomul specific linistii dinaintea furtunii poarta numele de non-combat, care poate fi indicatia de blaturi politice puse la cale si maini stranse pe sub tejghea.

Cred ca miza cea mai mare este ruperea USL, care pare iminenta sau la o distanta de vreo cateva luni.

Mai jos sunt indiciile care arata miscarile de trupe pe care PSD si PNL le fac indiferent de declaratiile lor publice de dragoste pana in 2016.

In primul rand se vede o lipsa de combativitate intre Victor Ponta si Traian Basescu. Dincolo de asa-zisa intelegere de coabitare, ceva mult mai mult se petrece acolo. Victor Ponta pare sa fi inteles ca nu poate rezista la putere fara a parea in acord cu ceea ce cere Uniunea Europeana si pare ca merge intr-o directie buna.

Deja imaginea lui publica s-a imbunatatit sensibil, desi inca are semnul plagiatului lipit de frunte. Ca urmare, popularitatea lui i-a luat fata principalului rival Crin Antonescu. Chiar si fara popularitatea lui Ponta, PSD are cel putin un prezidentiabil in buzunar.

Pe plan parlamentar, PSD este pe cai foarte mari. Are perspectiva unei majoritati parlamentare solide cu ajutorul UDMR si atata vreme cat face ce cere Uniunea Europeana are sanse mari sa reziste si sa creasca politic si electoral.

Pe partea cealalta, se vede foarte clar ca in Romania nu mai exista opozitie parlamentara. PDL-ul lui Blaga da toate semnele ca vrea sa se mute cu catel si purcel in PNL prin absorbtie, si asta e singurul lucru care ii poate salva cariera politica a lui Blaga. Iar PNL are nevoie disperata de un organizator cu abilitatile lui.

Absorbtia PDL si racordarea de traseisti din PPDD vor intari foarte tare PNL, insa nu destul de tare ca sa poata guverna singuri. Greseala lor cea mare a fost tocmai indepartarea maghiarilor si asta costa acum.

Crin Antonescu pare ca a pierdut trenul catre presedintie si e prizonierul unei aliante care nu ii mai aduce nimic, devreme ce puterea reala este la PSD si liberalii sunt figuranti la guvernare.

Dupa cum se vede in ultima vreme, aliatii nu contenesc sa dea din coate si sa se loveasca unul pe altul pentru o pozitie mai buna in parlament si fata de electorat.

In aceste conditii, probabil vom asista curand la o despartire civilizata a celor doi. Singurele domenii unde vor mai vrea sa colaboreze sunt schimbarea Constitutiei, unde fiecare are un interes propriu.

In rest, treaba ca de obicei...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#semne rupere USL, #PSD majoritate guvernare, #fuziune PNL PDL , #USL