Premierul Ungariei anunta ca are acordul autoritatilor din Romania pentru investitiile din Transilvania

Sambata, 17 Noiembrie 2018, ora 08:17
7329 citiri
Premierul Ungariei anunta ca are acordul autoritatilor din Romania pentru investitiile din Transilvania
Foto: Facebook/ Orban Viktor

Prim-ministrul Viktor Orban pare incantat de relatiile pe care le-a stabilit cu autoritatile romane, potrivit unui discurs tinut la cea de-a XVII-a reuniune a Conferintei Permanente Maghiare (Maert), desfasurata cu usile inchise.

Premierul a explicat ca ca are acordul statului roman pentru programele economice adresate comunitatilor maghiare din Romania.

In plus, Viktor Orban a apreciat votul europarlamentarilor romani din ALDE impotriva rezolutiei Sargentini care condamna Ungaria, iar ca urmare europarlamentarii unguri au votat la randul lor impotriva rezolutiei critice a Parlamentului European privind Romania, potrivit agentiei maghiare de presa MTI.

Discursul lui Orban

Analizand programele de dezvoltare economica din afara granitelor, legat de Transilvania, Orban a subliniat ca nu are sens sa fie anuntate programe economice intr-o forma in care statul care exercita puterea, sa poata ataca cu urmari intreprinderile subventionate.

Premierul ungar a cerut partidelor etnice maghiare din tarile vecine Ungariei sa se asigure mai intai ca au sprijinul majoritatilor nationale respective pentru astfel de initiative si a dat ca exemplu Romania, unde Ungaria poate implementa programe de dezvoltare economica, cu acordul natiunii majoritare.

"Am fost norocosi"

"Acest lucru s-a realizat in Romania, am fost si norocosi", a afirmat Viktor Orban, care a precizat ca s-au orientat dupa modelul german. El a subliniat ca astazi se pot realiza programe de dezvoltare economica, evident, nu fara obstacole deoarece asa ceva nu exista, dar, in principiu, cu acordul natiunii majoritare.

"Aceste programe merg bine; potrivit calculelor fiecare forint care este cheltuit pe programele de dezvoltare economica de peste hotare, are ca rezultat o crestere de doi forinti la PIB," spune Orban.

Se bazeaza pe "intelepciunea" UDMR

In opinia premierului ungar, situatia este buna, dar nu prea stie cum sa trateze instabilitatea politica din Romania.

Se bazeaza in totalitate pe intelepciunea UDMR si a organizatiilor politice maghiare aliate, pentru a sti cand si ce acorduri merita incheiate, mai transmite MTI.

Votul ALDE, apreciat

Orban a subliniat, de asemenea, ca in Parlamentul European cu ocazia "comediei UE" impotriva Ungariei, partidul presedintelui Senatului Romaniei a votat in favoarea Ungariei si impotriva propunerii - desi deputatii sai fac parte din grupul parlamentar al liberalilor europeni.

"Este un fapt care trebuie luat in considerare in timpul cladirii relatiilor", a spus Orban.

Acesta a aratat ca atunci cand, saptamana aceasta, la Bruxelles a fost "urecheata" Romania, deputatii maghiari de la partidul de guvernare au votat cu totii in favoarea Romaniei, asadar au intors gestul si sprijinul politic.

"Un domn nu este strengar, acesta este principiul pe care il urmareste guvernul ungar", a explicat seful guvernului de la Budapesta.

In alta ordine de idei, Orban a mai afirmat ca in ciude divergentelor de opinii, colaborarea dintre UDMR si celelalte partide maghiare avanseaza.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Viktor Orban Transilvania, #Viktor Orban ALDE, #Victor Orban Romania, #Ungaria Romania , #premier Ungaria