PPE a decis suspendarea partidului FIDESZ. UPDATE Viktor Orban a fost de acord

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 21:13
26628 citiri
PPE a decis suspendarea partidului FIDESZ. UPDATE Viktor Orban a fost de acord
Foto: Hepta.ro

Partidul Popularilor Europeni a decis, miercuri, suspendarea lui FIDESZ, o solutie descrisa ca fiind una de compromis. Decizia a fost luata la capatul unei proceduri in care alte partide membre ale familiei popularilor europeni au amenintat cu plecarea, cum e cazul Partidului Crestin-Social din Luxemburg.

Potrivit europarlamentarului Siegfried Muresan, PNL a votat pentru suspendarea partidului lui Viktor Orban. Premierul ungar a parasit sala de sedinta.

Anuntul initial a fost facut de Joseph Daul, presedintele PPE.

Adunarea Politica a PPE a luat aceasta decizie cu 190 voturi pentru si doar trei voturi impotriva, in cadrul unui vot secret.

Inainte de sedinta, premierul Ungariei a lasat sa se inteleaga ca se va ajunge la o astfel de formula, pe care ar putea sa o prezinte ca fiind un compromis.

UPDATE: PPE explica, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, ca a fost o decizie luata in comun chiar cu Viktor Orban.

Din Comitetul care va monitoriza felul in care FIDESZ respecta normele si valorile crestin-democratiei europene vor face parte Herman Van Rompuy (fost premier al Belgiei) Hans-Gert Pottering (fost presedinte al PE, Germania) si fostul cancelar al Austriei Wolfgang Schussel.

Si Viktor Orban a prezentat situatia ca fiind una de compromis, intr-o conferinta de presa ulterioara votului.

Trebuie mentionat ca FIDESZ are 12 europarlamentari, iar PPE este acum in campanie pentru sefia Comisiei Europene.

Prim-ministrul ungar a participat, miercuri, la reuniunea Partidului Popular European (PPE), unde s-a transat situatia Fidesz, la capatul unei dispute care dureaza deja de cativa ani si care a culminat cu o campanie antieuropeana dusa la Budapesta, deloc confortabila PPE.

Afisele in care presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este prezentat ca o marioneta manuita de miliardarul George Soros pentru a sprijini imigratia necontrolata in Ungaria au fost prea mult pentru popularii europeni.

Nu-i putem pretinde lui Timmermans sa se ocupe de socialistii romani, pana nu ne facem si noi curat in curte, spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, seful Partidului Crestin-Social din Luxemburg, unul dintre membrii importanti ai PPE.

Iata ce spunea Frank Engel, presedintele partidului din Luxemburg, membru al PPE, inainte de vot:

"Vor fi alte partide decise da paraseasca PPE, daca el ramane. Am ajuns intr-un punct fara intoarcere si cred ca o stie.

Are o problema, pentru ca in comunicarea interna a acreditat mereu ideea aceasta ca sunt diferende pe forma, dar ca, pe fond, toata lumea e de acord cu el. Daca acum este exclus, va trebui sa rezolve asta. Electoratul il va intreba ce a facut. Interesant e ca ungurii sunt pro-europeni.

Nu s-a asteptat la asta, nu a anticipat. E si putin nostim, facem toate acestea acum, din cauza unui afis. Eu stiu lucruri mult mai rele pe care le-a facut in ultimii ani, dar afisul a declansat ceva ce era evident pentru mine, dar acum au vazut cu totii.

La ultimele alegeri, Fidesz nu a avut un program. A fost doar Orban contra migratiei. Ca si cum, de la Sfantul Stefan incoace, Orban este cel mai mare mare ungur al tuturor timpurilor, care salveaza intreg continentul", spune Frank Engel.

"Noi i-am dat multe sanse lui Viktor Orban, oportunitatea de a explica, de a se schimba. In interiorul familiei noastre politice, am spus ca e mai bine sa-l tinem in interior, pentru a-l tempera. Dar ce am obtinut? Un Orban care este si mai radical si care a inceput sa-si atace familia politica, sa-i numeasca "idioti utili" pe critici, deci s-a ajuns la rezultatul contrar", adauga europarlamentarul roman Cristian Preda.

Mai mult, spune luxemburghezul Frank Engel, daca PPE ar arata indulgenta fata de derapajele lui Viktor Orban, si-ar pierde legitimitatea in PE si nu ar putea pretinde ca alte familii politice sa isi corecteze erorile.

"Este si o chestiune de credibilitate. Daca i-as spune lui Timmermans: Ocupa-te tu de romanii care sunt in grupul tau, el mi-ar raspunde imediat: Si tu de ungurii tai. Si nu ajungem nicaieri asa. Am spus mereu colegilor din PPE, celor care argumentau ca si socialistii au copiii lor teribilisti, ca trebuie sa facem mai intai curat in curtea noastra. Asa vom deveni mai credibili cand vorbim cu socialistii despre Romania.

Lumea are tendinta de a zice: e normal, deoarece in Europa nu suntem toti la fel, sunt recalcitranti peste tot, poate ar trebui sa mai inchidem ochii. Eu nu cred ca democratia europeana poate avansa daca procedam asa. Trebuie sa spunem la un moment dat: exista standarde europene care nu pot fi puse in discutie. Nu se poate pune in discutie existenta unei justitii constitutionale independente. Daca se instrumenteaza politic justitia constitutionala, ajungem la un regim arbitrar, ceea ce nu putem admite in Uniunea Europeana".

Mizele sunt insa mari si ele inseamna voturi, in prag de alegeri europene, pentru ca Fidesz are 12 deputati.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#PPE excludere Fidesz Viktor Orban , #premier Ungaria