Exclusiv Ministrul Violeta Alexandru rabufneste la adresa unor colegi: De ce jucam in doua luntri? Vreau sa fim corecti unii cu ceilalti

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Septembrie 2016, ora 10:32
17316 citiri
Exclusiv Ministrul Violeta Alexandru rabufneste la adresa unor colegi: De ce jucam in doua luntri? Vreau sa fim corecti unii cu ceilalti
Foto: Arhiva Ziare.com

Au existat tensiuni in Guvernul Ciolos legate de recentele declaratii ale ministrului Cristian Ghinea privind o eventuala candidatura la viitoarele alegeri.

Ministrul Violeta Alexandru s-a aratat foarte deranjata de ceea ce ea numeste "duplicitatea" unor tehnocrati.

"Vreau sa fim corecti unii cu ceilalti. De ce nu suntem fermi sa asumam ce ne dorim de fapt si jucam in doua luntri? Eu am o problema cu duplicitatea. Daca stiam de la inceputul mandatului ca termenul tehnocrat e pana la inceputul toamnei si din septembrie se schimba regulile, poate faceam o proiectie a ce putem realiza, luam propriile decizii", afirma ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Violeta Alexandru a spus ca a fost extrem de nemultumita cand, recent, "unul dintre colegii mei a iesit public si a dat de inteles ca unii dintre colegi doresc sa candideze. Aceste lucruri trebuiau asumate de la inceput si l-am rugat pe premier si pe ceilalti colegi sa avem o discutie in Guvern, sa stim unii de ceilalti. Am avut aceasta discutie.

Pe mine nu ma intereseaza cazuri individuale. Scopul nu a fost sa ridicam mana cine candideaza si cine nu, ci sa fixam niste reguli de echipa. Nu judec pe nimeni. Nu poti rupe administratia de politica, trebuie schimbate si acolo lucruri. Nu fac politica si nu vreau sa fac politica, dar stiu ca si acolo trebuie facute schimbari. Dar vreau sa fim corecti unii cu ceilalti. Corectitudinea in echipa este esentiala. Premierul a clarificat ce era de clarificat."

Amintim declaratia care a infuriat-o pe Violeta Alexandru.

"Nu pot sa neg ca as dori sa existe o formula de a continua. Pe de alta parte, sunt foarte linistit ca am si eu timp sa mai citesc o carte. Nu este decizia mea. E decizia premierului Dacian Ciolos. Suntem o echipa si nu o sa fac un pas de capul meu singur (...) Voi candida intr-o formula pe care o decide, sau nu o decide, Dacian Ciolos", a spus in 21 august ministrul Cristian Ghinea.

Acesta a fost doar cel mai recent moment de maxima nemultumire a dnei ministru Alexandru de la inceputul mandatului. Intrebata de cate ori a simtit nevoia sa "dea cu basca de pamant" in aceste luni, Violeta Alexandru a mai indicat doua cazuri critice:

"Primul moment a fost cand am vazut ca s-a facut ora 15:00 si jumatate din zona publica plecase acasa. Nu avea nicio importanta ca aveam niste obiective de atins si ca discutasem o treaba. Contractul functionarului e sfant. Eu nu cred ca angajatul din administratie trebuie sa lucreze pana la 2 noaptea, dar pentru un obiectiv agreat, in care depindem unul de celalalt sa-si faca treaba, mi s-a parut incredibil sa pui poseta pe umar si sa pleci acasa linsitit, pentru ca se poate face si maine, si poimaine.

Viata curge altfel in zona functionarilor publici, unde orice altceva conteaza, mai putin performanta, eficienta, atingerea rezultatelor, fixarea unor obiective si evaluarea a ceea ce ai atins din ele. Si nu exista raspundere individuala, ci tendinta de a te ascunde intr-un grup. Raspunde ministrul, seful, oricine, dar nu tu. Tu nu raspunzi de nimic.

In administratie ridici probleme si ai plecat acasa, cine poate sa le gaseasca solutie, bine!, tu ti-ai terminat treaba. Este o chestiune de atitudine. Probabil ca si legislatia trebuie schimbata, si modul de selectie. Eu nu sunt convinsa ca in afara de vechime pe functie mai conteaza si altceva in salarizarea functionarului."

Al doilea moment a fost la organizarea primelor consultari cu societatea civila impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale pe marginea proiectelor de lege privind securitatea cibernetica:

"Una discutam si alta facem. Pentru mine este esential sa nu mimam consultarea, fara sa ne intoarcem sa explicam ce am putut sa integram si ce nu din ce am discutat. Ii rog pe colegii ministri sa fie ei primii care dau exemplul. Noi nu ne intalnim in consultarile publice ca sa mimam.

Basca mea e foarte terfelita si am dat de multe ori cu ea de pamant. Am scuturat-o, am pus-o pe cap si am mers mai departe. Defectul meu e ca nu renunt indiferent cat de greu imi e".

UPDATE: Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a fost intrebat joi, dupa sedinta de guvern, daca vreun ministru si-a anuntat intentia de a candida si daca au fost discutii in sedinta de joi pe acest subiect.

Iolu a spus ca tema intrarii ministrilor in cursa pentru alegerile parlamentare a fost transata in trecut.

"Singura discutie din Guvern a fost ceea ce a fost deja anuntat, anume ca prim-ministrul Dacian Ciolos a cerut ministrilor care au de gand sa candideze, daca au de gand, sa-si dea demisia din Guvern inainte de a face acest lucru. Nu exista o alta discutie azi in guvern si nu a existat o alta discutie pe aceasta tema", a declarat Liviu Iolu.

Intrebat daca si-a indicat vreun ministru pana in acest moment intentia de a candida la alegerile parlamentare, Iolu a spus ca nu.

Cititi maine pe Ziare.com un amplu interviu cu ministrul Violeta Alexandru, despre rezistenta sistemului la transparenta, fortareata Ministerului de Interne, cum si daca vom scapa pana la urma de cozi si birocratie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministrul Violeta Alexandru, #Cristian Ghinea candidatura alegeri , #ministru pentru Consultare Publica