Vreau sa fiu criticata. Mi s-a spus sa abrog legile transparentei. Din februarie, un pas inainte Interviu video cu ministrul Violeta Alexandru

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 10:00
9582 citiri
Vreau sa fiu criticata. Mi s-a spus sa abrog legile transparentei. Din februarie, un pas inainte Interviu video cu ministrul Violeta Alexandru
Foto: Ziare.com

Din februarie, institutiile ar trebui sa publice informatiile referitoare la derularea contractelor: cine a castigat, cum isi indeplineste contractul, evolutia pretului, termene si calitate. Vom intelege poate mai bine rezistenta din sistem, spune ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul Alexandru a aratat ca potrivit primelor analize institutiile publice nu respecta nici macar normele minimale privind transparenta.

Violeta Alexandru spune ca unele dintre deficiente sunt si consecinta interpretarilor diferite ale legii, pentru ca nimeni nu si-a propus pana acum sa uniformizeze practica.

"Cei care au asteptari de la mine as vrea sa le verbalizeze cat mai transparent si corect. Simt nevoia sa fim tratati cu critica pe argumente, sa fim in contact permanent cu oamenii", ne-a mai declarat Violeta Alexandru.

Conduceti un minister cu totul nou. La ce ne foloseste el, de ce dam bani pentru functionarea lui?

Este o intrebare pe care mi-o amintesc in fiecare dimineata. Ministerul e o structura nu numai noua, ci si atipica. Mi-am asumat ca nu e un minister clasic, iar activitatea va fi foarte intensa pentru ca dimensionarea este sub media obisnuita pentru un minister.

Daca lucrurile erau bune in domeniul transparentei si daca ar fi existat practici de consultare care sa nu duca la tensiunea sociala si civica pe care am vazut-o in toamna anului trecut, nu s-ar fi simtit nevoia aparitiei acestui minister.

Ne propunem sa fim un avertizor, un avocat al cauzei transparentei prin urmarirea cu rigurozitate a modului in care institutiile publice respecta cadrul legal in aceasta materie. Am facut deja primele analize care se refera la conformarea minimala cu prevederile legale. Si supararea este ca nici macar in raport cu minimalul lucrurile nu sunt asezate.

Din februarie vom face un pas inainte si vom lucra cu colegii din fiecare minister, dar si in plan local, pentru a organiza un sistem de afisare de informatii exact pe zonele cerute de cetateni, pe chestiuni de esenta pentru transparenta statului.

Ce informatii?

Foarte multe aspecte care decurg din achizitiile publice. Nu este vorba atat de atribuirea contractelor, pentru ca informatia aceasta exista pana la un punct in sistemul electronic al achizitiilor publice.

Informatia devine si mai relevanta dupa atribuirea contractului: cine a castigat, cum isi indeplineste contractul, care este relatia contractuala in privinta pretului, care se poate schimba pe parcurs, a termenelor si a calitatii.

Ne propunem sa punem aceste informatii la dispozitia publicului. Dupa cum ne propunem sa facem cu mult mai bine cunoscute responsabilitatile din directiile, departamentele, serviciile ministerelor cu marcarea persoanelor responsabile si descrierea rolului lor.

Ati spus ca primele analize au aratat nerespectarea cerintelor legale minimale de transparenta prevazute de legea informatiilor publice. Care sunt incalcarile?

Au fost analize la nivel de ministere si prefecturi, finalizam analiza pentru primariile din resedintele de judet si urmeaza analiza pe un esantion de primarii de orase si comune.

Analiza este preliminara, nu plec de la prezumtia de rea credinta, dimpotriva, am impresia mai degraba ca in chestiuni minimale cel putin avem carente de organizare interne si neglijarea lor sub presiunea chestiunilor zilnice. Cand vom ajunge la categoria informatiilor pe care le vom solicita suplimentar, voi intelege poate mai bine rezistenta din sistem.

La aceasta etapa a evaluarii noastre, constat ca rezerva cea mai mare priveste publicarea aspectelor referitoare la programul de audiente la conducatorii institutiei, executia bugetara, simpla informare privind personalul din institutie. Sunt restante privind publicarea rapoartelor cerute pe Legea 544, a accesului la informatiile publice, si Legea 52 a transparentei decizionale, care reprezinta cadrul legal in materie.

Uneori informatiile exista, dar sunt atat de ascunse incat nici noi nu le-am gasit, ce sa mai vorbim de cetateanul obisnuit.

Mai observ ca anumite situatii neplacute, cum ar fi litigii in instanta, sunt tratate minimal. Eu cred ca ne face bine sa discutam in primul rand despre disfunctionalitati ca sa aducem imbunatatiri. Ii asigur pe colegii mei ca vad si aspectele pozitive, dar sunt aici pentru a lucra pe zonele care nu au mers corespunzator.

Cine ar urma sa puna pe site aspectele suplimentare solicitate de cetateni?

Fiecare autoritate publica. Eu merg pe asumarea fiecarui conducator de institutie. Sigur ca putem avea in vedere si o platforma care sa ofere centralizat posibilitatea interogarii informatiilor.

Trebuie sa facem proba transparentei, nu doar sa facem poza ei. De asta merg personal la fiecare minister, dupa care voi merge la societatile comerciale din subordinea ministerelor, acolo unde e cea mai mare provocare de transparenta.

Si cum veti convinge institutiile sa se conformeze? Daca nu va merge cu munca de convingere, vor exista sanctiuni?

Vor exista preocupari referitoare mai degraba la amendarea normelor metodologice ale Legii 544 si elaborarea normelor Legii 52. Ne propunem sa inventariem situatiile care ar putea fi cuprinse in aceste modificari.

Nu respingem posibilitatea angajarii unei demers mai larg si chiar saptamana aceasta avem consultari cu vocile active ale societatii civile, care ani de zile au lucrat in domeniul aplicarii Legii 544. Cu singuranta vor fi cooptate daca va fi decisa formarea unui comisii care sa genereze o schimbare de legislatie.

Chiar dl vicepremier Dancu, initiator al Legii 544, spunea ca s-ar impune o modificare a acesteia, tocmai pentru ca nu prea e aplicata.

Este o optiune daca impreuna cu societatea civila ajungem la aceasta concluzie. Deocamdata revizuim si completam normele de aplicare. Avem si optiunea unei mai bune organizari in interiorul ministerelor. Ne intereseaza sa lucram inclusiv prin instrumente care pot fi operationalizate imediat, de exemplu ordine de ministru pentru afisarea unor informatii.

Si, totusi, nu stiu cum veti putea obliga o primarie sa se conformeze normelor de transparenta, mai ales celor care exced chestiunile minimale, fara parghia unor sanctiuni foarte clare.

Asa este. Toate analizele pe care le facem in aceasta perioada - si lucram intr-un ritm foarte alert, nu va dau un orizont de luni - ne vor da imaginea clara, unde se poate lucra si zona de sanctiuni este in atentia noastra.

Nu contest ca si constrangerea creeaza regula, dar cred si ca exemplul personal dat de ministere, schimbarea opticii de lucru in administratia centrala, in prefecturi si in institutiile deconcentrate vor fi repere care nu vor putea fi ignorate. Nu plec de a prezumtia ca cineva ascunde ceva cu rea vointa.

Buna credinta nu ar fi dus la publicarea rapida a contractelor? Se vorbeste despre acest gest de transparenta de la instalarea Guvernului Ciolos

Interpretarile sunt diferite si stiu asta de pe vremea cand eram practicanta a Legii 544: publicarea contractului de catre autoriatea publica ar leza interesul comercial al celeilalte parti? Au existat situatii in care asemenea publicari au fost reclamate ca abuz.

Au fost ani in care s-a insistat mult pe acest aspect, lucru care a demotivat autoritatile publice si unele dintre ele au si acum temeri ca neexistand o linie directoare de la centru ar putea fi acuzate de abuz.

Nu indemn la abuz, dar vorbim de bani publici si de informarea beneficiarului investitiei. Nimeni nu spune sa dezvalui solutii tehnice care au facut diferenta, dar derularea contractului, termene, bani, suplimentarea sumelor si in ce conditii, numele subcontractorilor pot fi facute publice. Pentru mine banul public e sfant si pentru el lupt din ziua cand am fost numita aici.

Spuneti ca ati facut turul ministerelor incercand sa le convingeti sa aplice regulile transparentei. Ati gasit deschidere sau doar o politete neconvinsa?

Am gasit si deschidere, si entuziasm, si intelegerea rolului dat unei asemenea structuri. Dar am avut si surpriza de a mi se spune ca se asteapta de la mine sa abrog legislatia transparentei, nu textual, dar asta era ideea. Ceea ce imi arata ca e mult de lucru. Aceste reactii m-au intristat, dar m-au si ambitionat.

Unde e majoritatea, la plus sau la minus?

Majoritatea s-a bucurat ca exista un grup care a venit la ei cu abordarea de echipa si care este dispus sa si asculte. Pentru ca sunt si disfunctionalitati care deriva din interpretarea cadrului legal.

De exemplu, in Legea 52 in acelasi articol cu doua aliniate diferite se vorbeste despre un termen de 30 de zile pentru procedura de anunt, respectiv afisare pe pagina de Internet, dar si despre un termen de 7 zile, de presupus in interiorul celor 30, in care se pot colecta opinii. Ce se intampla cu restul zilelor pana la 30?, am fost intrebata.

In toate discutiile mi-au fost prezentate multe situatii concrete care arata ca practica este foarte diferita.

Va mai dau un exemplu: intre Craciun si Anul Nou o institutie publica a supus consultarii un proiect de act normativ. Am discutat cu presedintele respectivei agentii sa prelungeasca perioada de consultare. Mi-a spus: "in regula, dar si asa nu trebuia sa-l pun in consultare publica". "Cum sa nu, daca acolo modificati tarife?" "Da, dar este interpretabil, mi-au spus specialistii din institutie".

Pe 28 ianuarie vom face o dezbatere cu toti specialistii din ministere pentru a avea un schimb de opinii de bune practici, dupa care imi voi asuma rolul de a uniformiza modul de lucru pentru ca acelasi text de lege da nastere la interpretari.

Nimeni nu a facut un centralizator al spetelor pentru a le gestiona corespunzator. Important e sa-ti pese, sa fii implicat, sa dai semnalul ca esti atent, nu te-ai asezat pe un scaun si astepti sa treaca timpul.

Cum ar trebui sa arate un site de autoritate publica la finalul mandatului dvs?

In primul rand, mi-as dori sa fie toate informatiile legate de executarea contractelor, o mai buna prezentare a oamenilor din institutie, o informare completa asupra executiei bugetare si administrarii banilor. Dar am si o problema de forma: as vrea ca omului sa-i fie usor sa gaseasca informatiile. Trebuie sa ne punem in pozitia omului care intra pe site ca sa gaseasca ceva. Informatia trebuie sa fie sistematizata in asa fel incat sa fie accesibila.

Intentionati sa standardizati formatul?

Da, astfel incat celui care se uita pe paginile ministerelor sa-i fie usor pentru ca le vede in acelasi format, in aceeasi structura de afisare si astfel isi poate face o idee completa despre modul de utilizare a fondurilor publice.

Ati spus ca ministerul este atipic inclusiv ca dimensiune. Cati oameni aveti la dispozitie?

Inainte de a va raspunde, as vrea sa fie foarte clar ca nu vreau sa par eroina, mi-am asumat constructia atipica.

In cabinetul meu sunt 5 persoane la a caror integritate m-am uitat cu mare atentie si care au capacitatea sa gestioneze o agenda zilnica extrem de aglomerata.

Am un secretar de stat care ma ajuta in partea de dialog institutionalizat cu societatea civila. Avem un serviciu de politici publice si comunicare compus din 4 persoane.

Iar pe partea tehnica suntem in plin proces mai degraba de detasare cu sprijinul colegilor ministri care, din putinul lor, m-au ajutat tehnic si cu persoane cu experienta in zona de achizitii publice, juridic, administrativ-contabil. Angajarile sunt la minimum.

Cu totul, in curand, vom fi 20. Important e sa ne facem treaba si sa ne putem uita in ochii oamenilor la finalul mandatului. Nu vreau sa nu fiu criticata, dimpotriva vreau sa mi se dea semnalul corect pentru a-mi face treaba. Cei care au asteptari de la mine as vrea sa le verbalizeze cat mai transparent si corect. Simt nevoia sa fim tratati cu critica pe argumente, sa fim in contact permanent cu oamenii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Violeta Alexandru ministru, #transparenta institutii publice, #legea informatiilor publice , #ministru pentru Consultare Publica