Hrebenciuc: Tot ce facem ca parlamentari e trafic de influenta. Legea coruptiei ne creeaza dificultati

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:58
3193 citiri
Hrebenciuc: Tot ce facem ca parlamentari e trafic de influenta. Legea coruptiei ne creeaza dificultati

Vicepresedintele Camerei Viorel Hrebenciuc le-a spus deputatilor, in sedinta Biroului Permanent, ca orice telefon pe care il dau ca sa ajute o primarie din colegiul lor este trafic de influenta, iar Legea 78/2000 privind prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie le creeaza dificultati.

Hrebenciuc a facut aceste afirmatii, saptamana trecuta, in sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, conform stenogramei reuniunii.

Discutia a pornit de la democrat-liberalului Ioan Oltean, care a cerut acordul conducerii Camerei pentru a solicita Comisiei juridice a Camerei Deputatilor sa dezbata proiectul de lege privind reglementarea activitatii de lobby in Romania, care apoi sa fie analizat de plenul acestui for legislativ.

"Da, sunt de acord. Domnule Ciuca (presedintele Comisiei juridice - n.red.), va rog sa luati nota de treaba aceasta pentru ca acum tot ce facem ca parlamentari este trafic de influenta. Cu ocazia aceasta sa ne uitam atent si la Legea 78/2000 (Legea privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie - n.red.), pentru ca aceasta este chestiunea care ne creeaza dificultati in activitatea noastra de parlamentari - orice telefon pe care il dati ca sa ajutati o primarie din colegiul dumneavoastra este trafic de influenta. Tin sa va invederez acest lucru", a avertizat Viorel Hrebenciuc, care a condus sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor din 18 septembrie.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a aratat ca traficul de influenta este legat de "voturi".

"Motivul este: castigi traficul de influenta ca aduci voturi. Acesta este si mai periculos", a spus Toader.

Deputatii au aprobat modificarea competentei DNA

Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a sustinut ca, la sfarsitul vacantei parlamenatre, Comisia juridica a avut o dezbatere pe subiectul reglementarii activitatii de lobby, in parteneriat cu Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane, iar activitatea de lobby "nu are nimic de-a face cu traficul de influenta".

"Concluzia a fost ca se cere reglementarea acestei activitati de lobby tocmai din perspectivele pe care si dumneavoastra aici in mare parte le-ati prezentat. Activitatea de lobby nu are nimic de-a face cu traficul de influenta, nu este o exceptare de la Legea privind traficul de influenta", a precizat Ciuca.

El le-a explicat colegilor sai ca activitatea de lobby este "o activitate de reprezentare profesionista a unei persoane, a unui individ sau a unei societati in procesul de reprezentare a intereselor".

Ciuca i-a invitat pe deputatii prezenti, la un exercitiu de imaginatie, dand ca exemplu "o fabrica de suruburi".

"Imaginati-va ca exista o asociatie a celor care fabrica suruburi - sunt foarte buni in a fabrica suruburi, dar nu stiu cum, nu au cuvintele, nu au vocabularul, nu au exercitiul gesturilor legale pe care trebuie sa le faca in fata autoritatilor pentru a-si reprezenta interesele si, atunci, apeleaza la cineva care poate sa faca asta intr-o maniera profesionista.

Cam acestea au fost concluziile unei conferinte la care au participat si reprezentanti din partea Bruxelles-ului si se cere o reglementare moderata, este adevarat, inteleapta si cu o delimitare clara a acestei activitati de lobby fata de traficul de influenta", a spus Bogdan Ciuca.

Dupa aceste interventii, Viorel Hrebenciuc a cerut sa se faca "o nota" pe acest subiect, aratand ca el urma sa fie invitat la un seminar la Ambasada Statelor Unite ale Americii, la care participau reprezentanti ai Asociatiei oamenilor de afaceri romano-americani.

"Tema seminarului este 'Transparenta in consultari'. Dansii discuta de consultarile pe care le fac parlamentarii cu grupurile industriale, cu societatile comerciale si asa mai departe. Eu nici nu vreau sa ma duc cu gandul ce ar insemna la noi sa facem asa ceva in conditiile prezentei legislatii. In alte parti este o chestiune normala", a adaugat Hrebenciuc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Viorel Hrebenciuc lege coruptie, #trafic influenta lege Hrebenciuc, #parlamentari trafic influenta , #deputat