Viorel Hrebenciuc, printre romanii care si-au ascuns banii in Elvetia

Marti, 10 Februarie 2015, ora 15:08
9862 citiri
Viorel Hrebenciuc, printre romanii care si-au ascuns banii in Elvetia
Foto: Arhiva

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a avut conturi in valoare de 90.000 de dolari deschise la filiala elvetiana a HSBC, care se afla in centrul unui vast scandal de frauda, fiind acuzata ca isi ajuta unii clienti bogati sa ascunda sume uriase de autoritatile fiscale.

Jurnalistii de la Rise Project au aratat ca fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, retinut la finele anului trecut in dosarul retrocedarilor ilegale de padure, avea in 2006 doua conturi bancare la HSBC in care se aflau cam 90.000 de dolari.

Mafia retrocedarilor: Viorel Hrebenciuc nu scapa de arest (Video)

Politicianul nu a mentionat aceste sume in declaratia sa de avere.

Potrivit sursei citate, el avea un profil bancar codificat care reuneste doua conturi. Acestea mai puteau fi accesate de sotie, Letitia, de fiul lor, Andrei, dar si de Robert Deutsch.

Viorel Hrebenciuc a avut conturi la HSBC Elvetia, banca acuzata ca a ascuns miliardele bogatilor

Acesta din urma a fost implicat in afacerea Megapower, de pe urma careia statul roman a pierdut 12 milioane de dolari.

Conturile lui Hrebenciuc au fost deschise in septembrie 1996. La scurt timp, Ministerul Finantelor a demarat procedura de executare a companiei pentru recuperarea prejudiciului.

Scandal HSBC Elvetia: Banca a ajutat clienti, inclusiv din Romania, sa se sustraga de la plata taxelor

Cine este Robert Deutsch

Robert Deutsch a fost reprezentantul in Romania al firmei Megapower, implicata intr-un urias scandal in anii '90. Ea a fost finantata, cu bani imprumutati de la statul roman prin societatea IIRUC SA, inainte ca sa fie constituita.

Firma urma sa produca echipamente electronice si sa deschida puncte de lucru in Romania, dar acest lucru nu s-a intamplat niciodata.

In consecinta, a adus prejudicii statului in valoare de 12 milioane de dolari.

Actualul premier Victor Ponta a fost procurorul care a intocmit rechizitoriul de caz prin care l-a trimis in judecata pe fostul director IIRUC, Cornel Moldovan, in anul 2000.

Moldovan a fost condamnat in 2002 la 10 ani de inchisoare, fiind singura persoana care a fost trimisa la inchisoare pentru aceasta afacere. In ancheta a aparut si numele lui Robert Deutsch.

Cine il umfla pe Ponta (Opinii)

Scandalul HSBC

Rise Project a facut parte din echipa de jurnalisti care a obtinut rapoartele despre HSBC Private Bank, filiala elvetiana a bancii britanice HSBC, care e acuzata ca a ajutat o multime de clienti bogati din intreaga lume, inclusiv din Romania, sa se sustraga de la plata taxelor, dupa cum se arata intr-un raport publicat de presa internationala.

Acesta cuprinde informatii despre conturi detinute de 106.000 de clienti din 203 de state, care au aparut in urma unor scurgeri de informatii in 2007.

Scandalul a izbucnit in urma cu cativa ani, dar abia acum au aparut mai multe detalii in spatiul public.

219 clienti au legaturi cu tara noastra, din care 11 (5%) au pasapoarte sau cetatenie romana. Valoarea totala a depozitelor a ajuns la 1,3 miliarde de dolari, in perioada 2006-2007, suma ce plaseaza Romania pe locul 39 dupa natiuni.

Cel mai voluminos cont bancar care are legatura cu tara noastra este in valoare de 829 de milioane de dolari.

Se pare ca HSBC Elvetia isi ajuta clientii sa ascunda sume uriase de bani de Fiscul din tarile natale, prin intermediul unor firme off-shore.

Gigantul bancar HSBC, acuzat ca a ascuns miliardele bogatilor: Ancheta in Marea Britanie

HSBC recunoaste ca au existat clienti care au profitat de secretul bancar al Elvetiei pentru a tine venituri nedeclarate in conturile bancii. Insa reprezentantii sai sustin ca situatia este cu totul alta in prezent, avand in vedere ca a inchis 70% din aceste conturi si a luat masuri pentru oprirea acestor practici.

Mai mult, deputatii britanici au anuntat luni deschiderea rapida a unei anchete asupra consortiului bancar, care are sediul in Londra. Comisia pentru conturi publice a Camerei comunelor va conduce investigatia si ii va solicita HSBC sa furnizeze o serie de informatii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Hrebenciuc bani HSBC, #Hrebenciuc cont HSBC , #deputat