Cum s-a fraudat examenul de angajare la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 13:55
9404 citiri
Cum s-a fraudat examenul de angajare la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul
Foto: Hepta.ro

Examenul de angajare la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul de la sfarsitul lunii iulie 2017 s-a dovedit a fi o cacealma, lucru care a fost recunoscut chiar de cei doi candidati favorizati.

Subiectele si modul de rezolvare le-au fost oferite pe 28 iulie, in conditiile in care examenul a avut loc pe 31 iulie. Lucrarile au fost facute acasa, pentru a le schimba dupa iesirea de la concurs.

Maria Alexandrescu, fosta angajata in cadrul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul (MRP), a pledat "vinovat" in ancheta privind fraudarea concursului de angajare de functionari publici la MRP. Femeia a fost membra in comisia de concurs a institutiei. Ea a recunoscut acuzatia de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Alexandrescu a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorii DNA, pentru o condamnare de 1 an si 9 luni cu suspendare.

Potrivit procedurii, Tribunalul Bucuresti urmeaza sa se pronunte maine, pe 19 ianuarie, daca valideaza aceasta intelegere.

Senatul a blocat ancheta pentru ministru

In acest caz, cea mai cunoscuta persoana vizata de ancheta procurorilor DNA a fost ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, senatorul ALDE Ilie Viorel (foto). Ancheta in cazul politicianului a fost blocata, dupa ce Senatul a avizat negativ pe 3 octombrie 2017 cererea DNA de incepere a urmaririi penale, cu 37 de voturi "pentru", 77 "impotriva" si o abtinere.

Viorel Ilie era cercetat pentru instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Practic, politicianul ar fi aranjat ca anunumiti candidati agreati de acesta sa ocupe functiile scoase le concurs in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant.

El a sustinut, in fata jurnalistilor, ca este complet nevinovat, iar avocatul sau, prezent la audieri, a spus ca cererea procurorilor este "totalmente neintemeiata". Cazul a fost inchis.

Citeste si Viorel Ilie sustine ca dosarul sau de la DNA contine fapte inventate

Sefa de cabinet, la Tribunal

Intr-un alt dosar care a ajuns tot pe masa judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, doi fosti colaboratori ai ministrului sunt acuzati de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Este vorba de Felicia-Elena Pop, director de cabinet al ministrului, si Mihai-Cornel Zaharia, angajat in cadrul MRP si membru in comisia de concurs.

Datele din acest articol sunt din dosarul aflat pe rolul instantei.

Totul incepe in luna februarie 2017, atunci cand Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul a fost reorganizat, ocazie cu care s-a infiintat Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul si au fost adaugate posturi si structuri noi.

Pentru ocuparea acestor posturi, deoarece era vorba de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata trebuia organizat un concurs.

"Nu avem ce face si le vom da"

Potrivit anchetatorilor, Viorel Ilie ar fi vrut sa-si angajeze doi apropiati, iar din acest motiv ar fi cerut membrilor Comisiei de concurs, prin intermediul sefei sale de cabinet, subiectele de la testare.

"Pana vineri 27 iulie, a spus domnul ministru sa faceti cate zece intrebari pentru fiecare post si sa veniti cu ele la cabinet si sa le vada", ar fi spus Felicia Pop.

Candidatii favorizati erau o fosta jurnalista, care era in carti pentru postul de purtator de cuvant, si un amic al politicianului, care era angajat consilier al demnitarului.

Cei doi candidati urmau sa rezolve subiectele inaintea inceperii concursului si sa le inlocuiasca cu cele redactate in timpul examenului. Intreaga procedura era o formalitate, concursul fiind doar un simulacru.

"Ce facem?", a intrebat unul dintre membrii Comisiei de concurs.

"Nu avem ce face si le vom da", a fost raspunsul Mariei Alexandrescu, potrivit interceptarilor din dosar.

Zis si facut. Doar ca unul dintre membrii Comisiei de concurs s-a dus la DNA si a facut un denunt. Angajatul MRP era nemultumit ca alti candidati erau defavorizati, iar angajarile nu erau facute pe baza de competenta.

Interceptari cu ministrul Ilie

In discutiile ambientale pe care Viorel Ilie le-a avut cu unul dintre membrii Comisiei de concurs, ministrul s-a interesat initial de procedura de elaborare a subiectelor:

"Eu v-am cerut de saptamana trecuta... da?... modalitatea de intocmire a subiectelor de concurs... da?... chiar ti-am dat si-o tema... pentru ca nu sunt trecute in astea... Adica, atunci cand...".

Dupa acest prim pas, el a fi explicat ca ar fi vrut sa vada subiectele inaintea examenului doar pentru a asigura confidentialitatea acestora pana in ziua concursului.

"Nu! Hai sa va spun... Deci un conducator de institutie e bine sa stea deoparte de lucrurile astea, dar nu stau altii deoparte... din cadrul institutiei... Da? Si-atunci tot i... conducatoru' si-o ia, ca nu-i in stare sa monitorizeze lucru' asta, fapt pentru care am stabilit o procedura, da?

De exemplu, sunteti 3 membri... nu?...... [neinteligibil]... fiecare face 10 intrebari... da?... pe modalitatea convenita... da? Cele 10 intrebari vin la mine... si luni dimineata la ora 9 e concursu'... la cat e?... la 10, asa... vi le dau... Care sunt alea...", explica Viorel Ilie.

"E directoarea mea de cabinet!"

Ministrul i-a transmis angajatului MRP ca orice problema privind subiectele pentru examen sa o discute cu sefa sa de cabinet, Felicia Pop.

"Orice problema aveti o discutati cu Felicia", "E directoarea mea de cabinet!", "Daca nu aveam incredere in ea, nu o aduceam aici" sau "Deci toata... Cu toata increderea! Da? Asa!", spunea ministrul.

Ilie a avut aceasta discutie in biroul sau, intr-o zi de joi, pe 27 iulie 2017. Concursul urma sa se sustina luni, pe 31 iulie 2017. Angajatul MRP urma sa tina legatura in acest caz cu Felicia Pop.

Angajat MRP: Si cand...a... cand vreti subiectele?

Felicia Pop:... [neinteligibil]...

Angajat MRP: Astazi.

Felicia Pop: Pai, astazi dupa amiaza.

Angajat MRP: Mai spre sfarsitul programului, ca...

Felicia Pop: Pai, la sfarsitu' programului.

Angajat MRP: Trebuie sa ma duc sa vorbesc si cu colegii, sa le zic...a... "Dom'le...".

Felicia Pop: Da, dar... adica, cat mai... exact asa sa faceti subiectele, ca le-a cerut...a... le-a cerut ministrul in forma finala, variantele.... nu as vrea, ca...

Angajat MRP: A, deci, vreti forma finala? Care se va...

Felicia Pop: Pai, ce se da, ca sa stie! Nu-i vorba de corectat. Adica la corectat sa fie, sa aiba raspunsurile toate.

Angajat MRP: Nu, ma gandeam ca vreti propunerile, dumnea... Sa fie... Atuncea sa v-adu... sa v-aducem...a... exact ce... Acum... o sa fie 2 variante.

Felicia Pop: Am inteles, dar asta cu 2 variante, vedem, varianta 1, varianta 2... dupa aceea discutam. (...) Si nu vreau nici eu asa, sa fac...a... tam-tam. Daca e, doar atat, ca ministrul a dat dispozitie variantele sa fie pan' la sfarsitul zilei, astazi, pregatite si sa-i prezentam variantele de examinare, sa fie cu viza ministrului. De exemplu...

Angajat MRP: Am inteles.

Felicia Pop: Copii, vi le dau inapoi si gata!... le schimbati, dupa aceea.

La final, Felicia Pop i-a transmis angajatului din MRP ca ministrul Ilie Viorel astepta subiectele de concurs, pentru a le semna: "Pai nu, da' eu ma gandesc ca tocmai asta discutasem cu domnu' ministru, adica in ideea ca forma finala, deci variantele de con... de examinare, sa fie semnate de el! El asta asteapta acuma. Si pleaca... pleaca acasa... [neinteligibil]... El vrea ca sa-i... sa fie amprenta lui...".

"Frate, nu ne complicam"

Vineri, pe 28 iulie 2017, Felicia Pop a mai avut o discutie cu unul dintre membrii Comisiei, Mihai Zaharia, caruia i-ar fi cerut sa-i aduca subiectele in acea zi.

Barbatul a povestit toate acestea colegilor din Comisia de concurs.

"Le duc eu! Mie mi-a zis sa i le duc. Ce vrei sa fac? Sa-i zic ca nu i le duc? Asa mi-a zis: Vorbeste cu toti trei, stabiliti de comun acord subiectele si adu-mi subiectele fixe pentru aia doi... Pentru sofer nu-i mai intereseaza. (...) Frate, nu ne complicam, ca nu... (...) le dam si cu asta - basta! Duca-se dracu' cu ele. S-au dat la toti... pana acum. Da-le dracu... Vrei sa ne faca astia, sa zica... (...) Dar stai putin! Trebuie sa stabilim de comun acord care sunt subiectele pentru astia doi", se plangea Zaharia. El a transmis apoi care ar fi fost mesajul Feliciei Pop.

Angajat MRP: Si ce a zis?

Mihai Zaharia: ... Nu o mai chem si pe colega voastra, Maria Alexandrescu. Vorbesti tu cu ei, faceti alea finale si mi le dati jos, ca sa le avem! Ca, daca cumva nu e in regula si nu poate sa invete, le schimbam pe urma. Sa le aiba facute deja. Intelegi?

Angajat MRP: Adica vor sa vina cu lucrarile facute?

Mihai Zaharia: Adica vor sa le aiba facute si sa le schimbe pe urma, daca cumva nu e in regula, daca cumva nu reusesc sa invete...

Angajat MRP: Stai ca n-am inteles...

Mihai Zaharia: E simplu: ei vor subiectele!!!

Angajat MRP: Asa...

Mihai Zaharia: Fixe!!! Ce se va da.

Angajat MRP: Da! Si daca nu le invata?

Mihai Zaharia: Si daca nu le invata, le schimba pe urma..."

"Ei scriu... se inlocuiesc alea. Hai"

Potrivit interceptarilor, in aceeasi zi, membrii Comisiei de concurs au elaborat subiectele de examen, iar Mihai Zaharia s-a dus cu ele la Felicia Pop.

Mihai Zaharia: I le-am dat! Aia e...

(...)

Angajat MRP: Ti-a zis cum facem luni sau idei?

Mihai Zaharia: Da! Da, da, asa...

Angajat MRP: Ei scriu... se inlocuiesc alea. Hai...

(...)

Mihai Zaharia: Mi-a zis ca le ia, o sa le faca, nu vine cu ele in niciun caz acolo, ca... cum sa vina cu ele!?! (...) Ca in plicuri sa fie aceleasi subiecte... Dupa ce ei or sa scrie balarii si dupa aia sa inlocuiasca lucrarea, lucrarile."

Astfel, planul pe care-l facuse Viorel Ilie, de a-i chema luni dimineata pe cei trei membri ai Comisiei de concurs la el in cabinet, inaintea examenului, a picat.

"Dar nici nu puteam sa chem pe toti! Pentru ca nu poate nici sefu', care e ministru (!!!) sa se expuna cu toata lumea odata! Este imposibil, nu o sa faca lucrurile astea asa!!!", explica Felicia Pop.

Perchezitiile de la Guvern

Pe 31 iulie 2017 o stire a fost intens mediatizata. Procurorii DNA faceau perchezitii la Guvernul Romaniei. Era vorba de acest caz, deoarece MRP are sediul in Palatul Victoria.

Proba scrisa la examen avusese loc la ora 10:00 dimineata, iar perchezitiile au avut loc intre orele 15:00 si 19:00. Ce nu stiau cei implicati in fraudarea acestui concurs era ca procurorii marcasera cu inscrisuri ultraviolet (UV) subiectele transmise Feliciei Pop.

Inscrisul "Subiectele pentru examenul de ocupare a functiei contractuale de executie vacanta de consilier, gradul II, in cadrul compartimentului comunicare, IT si registratura", marcat cu UV, a fost gasit in biroul sefei de cabinet.

Potrivit marturiilor celor doi candidati favorizati, sefa de cabinet a ministrului le-a transmis subiectele si rezolvarile corecte. Cei doi au luat subiectele si baremele acasa pe perioada weekend-ului si au intocmit lucrarile pe coli de hartie format A4. Ei le-au adus luni, 31 iulie 2017, pentru a le schimba dupa iesirea de la concurs. Nu au mai facut schimbul lucrarilor pana la momentul efectuarii perchezitiei, deoarece existau diferente intre foile de examen si cele scrise, din cauza stampilei aplicate pe foile de examen, motiv pentru care au trebuit sa intocmeasca noi lucrari. Aceste acte au fost descoperite in birourile lor.

Pop a uzat de dreptul la tacere

In fata procurorilor DNA, Felicia Pop nu a dat nicio declaratie, uzand de dreptul la tacere pe tot parcursul efectuarii urmaririi penale.

Mihai Zaharia a recunoscut initial acuzatiile, dar ulterior a dat o declaratie in care a facut unele precizari. El a explicat la DNA ca nu cunostea continutul presupuselor subiecte care au ajuns la Felicia Pop.

El a lasat sa se inteleaga ca in acest mod nu a permis accesul unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, deci negand savarsirea infractiunii.

Procesul Feliciei Pop si al lui Mihai Zaharia este pe rolul Tribunalului Bucuresti, cauza se afla in faza de Camera Preliminara.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Viorel Ilie DNA, #MRP DNA, #senator alde dna, #dna la guvern, #scapat de imunitate, #ministru imunitate, #ancheta dna la MRP , #ministru pentru Relatia cu Parlamentul