Viorel Badea: Tezaurul va reveni in Romania, cu toata opozitia Rusiei

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 17:53
8576 citiri
Viorel Badea: Tezaurul va reveni in Romania, cu toata opozitia Rusiei
Foto: Arhiva

Senatorul Viorel Badea, cel care a solicitat in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) restituirea de catre Rusia a tezaurului Romaniei, este convins ca aurul va reveni acasa, la un moment dat. Joi, Guvernul Rusiei a transmis ca acest subiect apartine trecutului si ca nu mai trebuie adus in atentie.

Tezaurul Romaniei de la Moscova, solicitat de parlamentarii romani la APCE

Viorel Badea, impreuna cu alti doi parlamentari romani, Cezar Preda si Tudor Pantiru, au obtinut din partea APCE o rezolutie prin care se recomanda "continuarea negocierilor" in privinta returnarii tezaurului romanesc de la Moscova. Votul din APCE a starnit supararea Rusiei, care prin purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova a precizat ca discutiile pe tema tezaurului sunt "contraproductive" si pot starni "emotii nedorite".

Rusia, despre tezaurul Romaniei: Dezgroparea trecutului poate alimenta emotii nedorite

"Opinia exprimata de purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe rus mi se pare neavenita si necuvenita vizavi de relatiile pe care noi incercam sa le reasezam cu Rusia. Consider ca interventia pe care noi am avut-o la Strasbourg, zilele trecute, nu face altceva decat sa creeze un parcurs pozitiv atat pentru Romania, cat si pentru Rusia.

Nu consider ca am solicitat ceva care nu ni se cuvine, noi am solicitat un patrimoniu care ne apartine dintotdeauna. Nu sunt de acord cu afimatiile ca acest tezaur ar fi considerat o reparatie pentru perioada in care Romania a ocupat Basarabia, pentru ca Basarabia a fost si este o parte a Romaniei", a declarat senatorul Viorel Badea pentru Ziare.com.

Oficial rus: Romanii sa nu-si mai ceara tezaurul, ei au platit pentru ocupatia Basarabiei

"Nu trebuie sa ne lasam calcati in picioare!"

Senatorul Viorel Badea s-a aratat deranjat de atitudinea superioara pe care Rusia o manifesta in relatia cu Romania.

"Nu consider ca este normal ca in continuare Rusia sa aiba o atitudine de "big brother" in relatia cu Romania. Interventia purtatorului de cuvant mi s-a parut efectiv "copy paste" dupa declaratiile pe care le dadeau personaje din istoria Uniunii Sovietice, precum Molotov. Interventia nu mi s-a parut in regula.

Ii transmit ca noi nu ne mai consideram o parte a politicii sovietice in aceasta zona. Trebuie sa avem fermitate, ii respectam pe rusi, dar nu trebuie sa ne lasam calcati in picioare, nu trebuie sa mai privim in pamant. Trebuie sa privim catre viitor, cat mai relaxati si cat mai responsabili. Eu nu consider ca ascunderea adevarului ne poate face bine, nici noua, nici partenerilor nostri rusi", a spus Badea.

Senatorul s-a declarat convins ca, la un moment dat, tezaurul romanesc de la Moscova va reveni acasa.

"Prin rezolutia adoptata, subiectul ramane fixat in agenda Consiliului Europei. Nu este vorba numai de Romania, ci si de Bulgaria, care solicita recuperarea arhivei regale, confiscata de Moscova. Subiectul nu mai poate fi sters, nu mai poate fi dat inapoi. OK, o sa fie greu sa il impingem inainte, sa il promovam rapid, dar el ramane in agenda si atata timp cat Rusia se va afla sub monitorizare, acest subiect va fi urmarit de toate statele membre ale Consiliului Europei.

Iar Rusia nu va putea iesi de sub monitorizare, atat timp cat nu-si respecta aceste obligatii, pe care, la un moment dat, si le-a asumat sub semnatura.

Sunt convins ca, la un moment dat, nu pot sa va spun ca astazi, maine, peste cinci sau peste zece ani, lucrurile se vor aseza in matca lor fireasca", a concluzionat Viorel Badea.

Plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat, marti, doua dintre amendamentele propuse de senatorul Viorel Badea privind angajamentele Rusiei fata de Consiliul Europei, dar a respins alte trei, printre care si cel care cerea restituirea tezaurului romanesc de catre Moscova.

Potrivit propunerilor inaintate de Viorel Badea la Raportul privind indeplinirea obligatiilor si angajamentelor Federatiei Ruse fata de Consiliul Europei, "rezolutia insusita de membrii Adunarii face apel la continuarea negocierilor bilaterale, in vederea identificarii unei solutii viabile menite sa conduca la returnarea, prin negociere directa, a bunurilor culturale si a altor proprietati catre tarile vizate, inclusiv a Tezaurului Romaniei, temporar transferat la Moscova, in timpul Primului Razboi Mondial".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Viorel Badea tezaur Consiliul Europei, #Viorel Badea tezaur Romania, #Rusia tezaur Romania , #stiri Viorel Riceard Badea