Ministrul de Finante explica de unde vin bani mai multi la buget: Estimam 2 miliarde de lei in plus fata de 2016

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 08:48
4808 citiri
Ministrul de Finante explica de unde vin bani mai multi la buget: Estimam 2 miliarde de lei in plus fata de 2016
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Finantele estimeaza ca in primul trimestru s-au strans la buget mai mult cu doua miliarde lei fata de primele trei luni ale anului trecut, ceea ce inseamna un usor excedent.

"La doua luni executia bugetara este cu excedent, 0,05% din PIB, ceea ce inseamna 397 milioane lei plus fata de 0,1% din PIB in 2016. Suntem in echilibru, suntem pe excedent si aceasta tendinta se va pastra, asa cum arata datele operative pe martie, si pe intreg trimestrul I din 2017. Va fi un usor excedent.

De regula, trimestrul unu este un trimestru cu deficit, nu cu excedent. Faptul ca noua ni se indica un excedent in trimestrul unu este un semn bun, ca suntem in linie cu proiectiile noastre. De regula, trimestrele unu si doi aduc cam 40% din veniturile anuale si 60% se colecteaza in trimestrele trei si patru si, in principal, trimestrul trei este trimestru de varf in colectarea bugetara. Asa cum arata datele operative, trimestrul unu inseamna o colectare undeva intre 22% si 23% din veniturile proiectate anual", a explicat Viorel Stefan, ministrul Finantelor, invitat duminica seara la Antena3.

Conform datelor prezentate de acesta, incasarile la buget in primul trimestru din acest an au fost de 50,16 miliarde lei, fata de 49,79 miliarde lei in perioada ianuarie-martie 2016.

"Graficul compara volumul de colectare pe care il realizeaza ANAF. La aceste cifre, daca adaugam ce se colecteaza la administratia locala, ceea ce inseamna rezultatul institutiilor autofinantate, bani de la Uniunea Europeana, probabil se vor mai adauga 6-7 miliarde lei la colectarea pe 2017, ceea ce poate fi comparat cu 2016 trimestrul unu, care este la nivel de 55,5 miliarde lei.

Noi estimam ca trimestrul unu se va inchide cu o colectare de doua miliarde lei suplimentara fata de trimestrul unu anul trecut", a mai spus ministrul Finantelor.

De unde vin banii

Potrivit acestuia, veniturile colectate la bugetul asigurarilor sociale au fost in crestere in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2016.

"Cresterea masei salariale in primele 2 luni cu 22% genereaza crestere de colectare la contributiile de asigurari sociale: 3,35 miliarde lei in ianuarie 2017, fata de 3,14 miliarde lei in ianuarie anul trecut, 3,22 miliarde lei in februarie fata de 2,78 miliarde lei anul trecut si 2,83 miliarde lei pe date operative fata de 2,03 miliarde lei anul trecut, in martie.

La nivel de trimestru se pastreaza aceasta tendinta de colectare mai buna pe trimestrul I 2017 fata de trimestrul I 2016", a precizat Viorel Stefan.

Citeste mai multe articole despre incasarile la buget

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#colectare impozite ANAF, #bani buget Finante , #ministrul Finantelor