Ministrul de Finante: Statul a ajuns sa se imprumute din banii proprii, ba sa plateasca si dobanda

Vineri, 31 Martie 2017, ora 19:14
12292 citiri
Ministrul de Finante: Statul a ajuns sa se imprumute din banii proprii, ba sa plateasca si dobanda
Foto: captura Youtube/Guvernul Romaniei

Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a explicat, vineri, ca Guvernul a decis sa faca si rezervele companiilor de stat eligibile pentru redistribuire la buget, deoarece banii nu erau folositi pentru dezvoltare, ci se faceau plasamente financiare, inclusiv in titluri de stat.

"Facand o analiza a situatiei financiare a companiilor de stat am constatat ca o buna parte din resursele financiare lasate ca rezerva nu s-au regasit in finantarea unor proiecte care sa dezvolte capacitatea de productie. Mai mult chiar, le-au folosit ca sa faca plasamente financiare, inclusiv in titluri de stat. Adica statul a ajuns sa se imprumute din banii proprii, ba sa plateasca si dobanda",a declarat ministrul Finantelor, Viorel Stefan, pentru Mediafax.

Ministrul a explicat ca, in ordonanta aprobata joi de guvern, s-a introdus posibilitatea redistribuirii acestor rezerve constituite anterior lui 2016, sub forma de dividende catre bugetul de stat. Acesta a mentionat ca acolo unde se constata ca rezervele nu au fost folosite conform destinatiei prevazute, in AGA se poate decide ca acestea sa fie redistribuite catre buget sub forma de dividende extraordinare.

Inainte, Executivul adoptase o hotarare prin care minimum 90% din profitul net al companiilor de stat sa fie varsat la buget.

"Toate activele pe care statul le are la companiile de stat au generat in 2016 un venit putin peste doua miliarde de lei. Randamentul este inadmisibil de mic. Nici un investitor privat nu ar accepta un astfel de randament. Conform legii, statul are dreptul de a incasa dividende de la companiile de stat.

Pana acum, legea permitea ca statul sa incaseze doar 50% din profit, insa se putea decide separat, de la caz la caz, daca procentul putea fi mai mare. Majorand procentul, statul va incasa din dividende, 3,14 miliarde de lei, fata de doua miliarde de lei ca pana acum. Insa, de la aceasta decizie se poate face o derogare, in functie de nevoia de finantare a societatii respective", a punctat ministrul.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#stat imprumutat bani dobanda, #Ministrul Finantelor companii stat, #active companii stat , #ministrul Finantelor
Comentarii
Poza ORD1
ORD1
rank 5
Ciocoisme !Cu un PSD--ALDe care DUDUIE, mai va si imprumutati ?
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5