Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Planurile USL pentru crearea de locuri de munca si crestere economica - TV Ziare.com

Vineri, 27 Mai 2011, ora 19:31
2833 citiri
Planurile USL pentru crearea de locuri de munca si crestere economica - TV Ziare.com
Foto: TV Ziare.com

Un ritm de crestere economica de 4 la suta pe an, majorarea veniturilor la buget pana la 38 la suta ca pondere din PIB, sprijinirea mediului de afaceri si infiintarea a un milion de locuri de munca reprezinta principalele obiective ale programului economic al Uniunii Social Liberale.

Potrivit lui Viorel Stefan (foto), presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, si unul din membrii PSD care a lucrat la programul economic, in momentul infiintarii unui nou loc de munca, scade presiunea pe bugetele sociale, pentru ca un beneficiar de ajutoare sociale se transforma intr-un contribuitor.

"Chiar daca un an de zile nu mizez pe incasarea de bani, cu siguranta, voi avea o persoana in minus care trebuie sa consume din bugetele sociale. Daca acest loc de munca se pastreaza, in anul al doilea am efectul pe cresterea incasarii bugetare", a explicat Viorel Stefan, la TV Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, se pot efectua, in acelasi timp, si o reducere a contributiilor in sistemele de asigurari sociale - in vederea sprijnirii mediului de afaceri - si o majorare a pensiilor si salariilor bugetarilor, in mod treptat, in functie de cresterea economica.

"Daca acceptam ca vor aparea locuri de munca noi, ca raportul dintre salariati si pensionari se va modifica in favoarea salariatilor, si aceasta balanasare devine posibila. Dar nimeni nu poate sa faca minuni. Noi discutam despre o viziune a ceea ce trebuie facut pana in 2016. Sunt masuri care trebuie aplicate treptat, in functie de cresterea economica", a preciza Stefan.

Potrivit lui Daniel Chitoiu de la PNL, care, de asemenea, a participat la realizarea proiectului, toate masurile avute in vedere in acestea au drept scop crearea de locuri de munca.

Astfel, USL vrea sa provoace o crestere a competitivitatii in general, dar si in anumite domenii, cum ar fi pe sanatate si educatie. De asemenea, se va pune accent pe inovare si cercetare, avand in vedere ca, de la o alocare de 0,8% din PIB pe acest domeniu, in 2008, s-a scazut la 0,2%, in prezent.

"Dorim sa stimulam competitivitatea. Putem deveni competitivi si in IT, care este o resursa importanta pentru Romania. Avem domenii precum energia, unde Romania beneficiaza de resurse. Toate aceste masuri nu au ca obiectiv decat crearea de locuri de munca. Ne-am propus sa cream un milion de locuri de munca. Asa cum s-au pierdut 740.000 de locuri de munca, putem sa le si cream", a spus Chitoiu, la TV Ziare.com.

Cum va fi ajutat mediul de afaceri?

Desi Viorel Stefan a precizat ca programul prezentat vineri reprezinta doar o insiruire de obiective strategice si ca USL va veni cu proiecte specifice in perioada urmatoare, exista si cateva masuri clare cuprinse in program.

Printre acestea se numara introducerea unei cote de impozitare diferentiate, cu praguri de 8%, 12% si 16% si reducerea contributiilor pentru asigurarile sociale cu cinci procente.

Potrivit lui Chitoiu, o alta masura cu impact direct asupra mediului de afaceri se refera la reducerea taxei pe valoarea adaugata pentru produsele alimentare de baza si a cerealelor, 9% urmand a fi platiti efectiv spre bugetul de stat, iar 15% ramand la dispozitia producatorilor.

De asemenea, in timpul mandatului, USL isi propune sa coboare TVA la 19%, avand in vedere ca nivelul evaziunii fiscale este mai mare cu cat creste si TVA.

"Celelalte masuri economice si financiar - monetare se refera la orientarea alocatiilor bugetare spre investitii productive si mai ales spre cele cu efect multiplicator in economie", a precizat Chitoiu. El a adaugat ca se are in vedere un plan multianual de investitii, care sa fie eficiente pentru economie.

De altfel, in plan sunt incluse si masuri pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene, astfel incat, pana in 2016, acestea sa fie alocate integral.

In plus, pentru majorarea veniturilor la bugetul de stat, ar urma sa fie introdusa o taxa pe tranzactiile speculative. "In ultimii doi ani si jumatate, bancile comerciale, in loc sa crediteze economia, s-au multumit sa imprumute bani de la BNR cu dobanda mica si sa plaseze banii in obligatiuni de stat, cu venituri mari. Au fost tranzactii speculative, nu si-au asumat nici un risc si au absorbit banii din economia romaneasca. Acesta a fost si un factor pentru care economia romaneasca nu a iesit asa de repede din recesiune: lipsa finantarii in acesti trei ani si jumatate", a spus Chitoiu.

Pe de alta parte, Viorel Stefan a precizat ca privatizarea companiilor de stat, ca masura de obtinerii de bani la stat, nu este o solutie, avand in vedere faptul ca valoarea activelor este scazuta. In schimb, ceea ce trebuie facut este profesionalizarea managementului. Astfel, daca societatile respective devin furnizoare de venituri, nu mai este relevant faptul ca nu se privatizeaza.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#program economic USL, #infiintare locuri munca, #Viorel Stefan, #Daniel Chitoiu , #stiri Viorel Stefan