Panica Zika: De ce barbatii, nu femeile ar trebui sa se teama de acest virus

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 12:12
5031 citiri
Panica Zika: De ce barbatii, nu femeile ar trebui sa se teama de acest virus
Foto: Pixabay

In conditiile in care informatiile legate de virusul Zika si raspandirea sa sunt in continuare neclare, medicii aduc lamuriri: nu femeile sunt cele care trebuie sa-si faca griji, atat timp cat nu raman gravide, ci barbatii.

Potrivit medicului William Schaffner, de la Universitatea Vanderbilt, atata vreme cat femeile nu raman gravide, chiar daca merg in Brazilia sau alta tara "cu risc", evitand sarcina si dupa calatorie, acestea nu vor avea probleme. In cazul barbatilor, insa, lucrurile stau diferit, din moment ce virusul a fost depistat chiar in sperma si nu se stie pentru cata vreme dupa infectare ramane in organism.

Virusul Zika se raspandeste rapid: peste 5.000 de femei insarcinate, infectate in Columbia

Si alti experti ii impartasesc parerea: din punct de vedere reproductiv, barbatii, si nu femeile, au cele mai multe motive de ingrijorare dupa ce viziteaza o tara in care este prezent virusul.

Daca un barbat este infectat cu acest virus, dupa ce a fost ciupit de un tantar, acesta isi poate infecta partenera si pune in pericol viata unui eventual copil. Pentru moment, nu exista un test care poate fi cumparat, care sa arate daca barbatul este infectat.

De aceea, medicii ii sfatuiesc pe barbatii intorsi dintr-o tara din America Centrala ori sa se abtina o perioada de la sex, ori sa foloseasca prezervativul.

E oficial: Virusul Zika se transmite pe cale sexuala

In privinta femeilor, se stie doar ca acestea se afla in pericolul de a transmite virusul o perioada limitata de timp, acesta nerezistand mult in sange. In mod normal, "din sange acesta dispare in cinci pana la 7 zile, 10 zile cel mult", explica dr. Anthony Fauci, citat de CNN.

In plus, odata infectata, femeia capata imunitate pentru o perioada lunga de timp.

Virusul Zika da peste cap Jocurile Olimpice: Prima tara care ameninta ca nu isi trimite sportivii la Rio

Discutiile au fost iscate in contextul apropiatei Olimpiade din Brazilia, multe dintre atlete punand sub semnul intrebarii participarea. Acestora li s-a transmis ca nu e niciun risc sa vina in Brazilia, atat timp cat nu raman insarcinate pe perioada sederii acolo si nici nu raman o luna dupa aceea. Cu sotii sau partenerii lor, e insa alta problema, acestia fiind sfatuiti sa ramana acasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#virus Zika sperma, #virus Zika barbati, #femei virus Zika transmitere, #virus Zika transmitere cale sexuala, #Zika olimpiada Brazilia , #Brazilia