Al treilea caz de Zika a fost confirmat in Romania: E un barbat intors infectat din Republica Dominicana

Joi, 28 Iulie 2016, ora 10:35
8053 citiri
Al treilea caz de Zika a fost confirmat in Romania: E un barbat intors infectat din Republica Dominicana
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un al treilea caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat in Romania. Este vorba despre un barbat din Cluj care a contractat virusul in timp ce se afla in concediu in Republica Dominicana, dupa care s-a intors in tara noastra.

Barbatul in varsta de 36 de ani a mers in vacanta in Republica Dominicana, zona activa de transmitere a virusului Zika (adica prin intepatura de tantar), in perioada 6-13 iulie, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii transmis joi. Tanarul a mers apoi intr-un alt sejur, in SUA, intre 13 iulie - 20 iulie.

"Barbatul a sosit in Romania in data de 21 iulie. O zi mai tarziu, pe 22 iulie, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca cu simptome de febra si eruptie tegumentara generalizata. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiza la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezenta virusului Zika", se arata in documentul ciat.

Astfel, pe 27 iulie, miercuri, Ministerul Sanatatii a primit confirmarea existentei unui al treilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetatean roman in afara tarii.

Reprezentantii institutiei au asigurat ca barbatul este in afara oricarui pericol si respecta recomandarile facute de medici si de Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj. In plus, ministerul aminteste ca o campanie de tratamente anti-tantari a avut loc in Cluj-Napoca saptamana trecuta.

"Ministerul Sanatatii apreciaza in continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei la un nivel minim. Reamintim ca virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat", se mai precizeaza in comunicat.

Cum ne protejam de virusul Zika: Sfaturi pentru cei care se intorc din tari exotice

Inca doua cazuri de Zika

Primul caz de virusul Zika a fost confirmat in Romania, pe 12 iulie, la o tanara de 27 de ani. Femeia a contractat virusul dupa o calatorie in Martinica, o insula franceza in partea estica a Caraibelor.

Un al doilea caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat in Romania pe 20 iulie, la un copil care l-a contractat in Guyana Franceza.

Cum se transmite virusul

Virusul Zika se poate transmite atat prin intepatura de tantari din specia Aedes, cat si pe cale sexuala si prin sange. Virusul nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea, au insistat oficialii din Ministerul Sanatatii.

Afla cum se transmite virusul Zika: Ministerul Sanatatii ne recomanda prezervative si spray de tantari

Iata care sunt cele mai eficiente produse pentru a ne proteja vara de insecte

Desi autoritatile sanitare au declarat, pe 12 iulie, ca specia de tantari Aedes nu exista pe teritoriul Romaniei, acest tip de insecta, tantarul-tigru purtator de Zika, a fost descoperit anul trecut in parcurile din Bucuresti si padurile din Ilfov. La acea vreme, Ministerul Sanatatii a cerut ca dezinsectia sa fie facuta inclusiv pentru aceasta specie de tantari si cu precadere in parcuri si pe malurile lacurilor.

Cele mai multe cazuri de infectare cu virusul Zika s-au inregistrat in Brazilia, respectiv 1,5 milioane. Principala problema a virusului este ca femeia infectata si insarcinata il poate transmite fatului, care risca sa se nasca cu malformatii congenitale, in special microcefalie.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#treilea caz Zika, #barbat Zika Republica Dominicana , #Romania